2012. dec 14.

Hétvégén Race of Champions!

írta: FormaNet
Hétvégén Race of Champions!

Hétvégén (december 15-16-án) 25. alkalommal rendezik meg a már komoly hagyományokkal rendelkező jótékonysági viadalt, a Race of Champions-t, melyen az autó- és motorsport legendás versenyzői - köztük számos Formula-1-es pilóta – küzdenek meg egymással. A rendezvény ez alkalommal már pénteken, a ROC Ázsiával megkezdődik, majd szombaton a Nemzetek Kupájával folytatódik, és vasárnap a Bajnokok Tornájával zárul.

roc 2012.jpg

Az 1988-ban életre keltett jótékonysági eseményen az 1986-os Korzika Ralin balesetben elhunyt Henri Toivonen emlékére alapított trófeáért zajlik a versengés. Eleinte csak raliversenyzők álltak rajthoz, majd az egyre népszerűbb, és a nemzetek versenyével kibővülő rendezvény 2004-től már számtalan, egyéb széria kiválóságait is évről-évre felsorakoztatja.

Formula-1-es pilóták közül a RoC résztevője volt már Fernando Alonso, Felipe Massa, David Coulthard, Heikki Kovalainen, Jean Alesi, Jaime Alguersuari, Sebastien Bourdais, Jenson Button, Alain Prost, Romain Grosjean, Vitalij Petrov, Timo Glock, és a már évek óta nyerő párost alkotó Michael Schumacher és Sebastian Vettel. Közülük egyéniben még csak Heikki Kovalainennek sikerült elhódítania a trófeát 2004-ben. Michael Schumacher kétszer is (2007, 2009) a döntőben vérzett el a kétszeres DTM bajnok, Mattias Ekström ellen, míg David Coulthard 2008-ban Sebastien Loeb elleni döntőben maradt alul.

A Race of Champions során a pilóták egy épített ikerpályán, egyforma autókkal versengenek egymással, és bár egymás mellől indulnak - és természetesen egyforma távot tesznek meg - de az eltérő pályaszakaszok miatt ritkán haladnak fej-fej mellett.

Az utóbbi két évben a düsseldorfi Esprit aréna adott otthont a jótékonysági eseménynek, idén Thaiföldön, Bankokban küzdenek meg egymással a többek között F1-ből, MotoGP-ből, WTCC-ből, WRC-ből és az IndyCarból érkező versenyzők.

roc - thaiföld.jpg

Tavaly a Nemzetek Kupájának fináléjában a skandináv csapat színeiben, a nyolcszoros LeMans24 órás győztes, Tom Kristensen, és a WRC-ből érkező Juho Hänninen csapott össze a címvédő német párossal, Michael Schumacherrel és Sebastian Vettellel, akik 2007 óta verhetetlenek a Race of Champions nemzetek között zajló eseményén. Hazai közönség előtt a két klasszis zsinórban ötödik alkalommal is diadalmaskodott. Egyéniben új bajnokot avatott a rendezvény, a francia ralis, Sebastien Ogier személyében, aki a döntőben Tom Kristensent győzte le.

sebastien ogier roc 2011.JPG

                                  Sebastien Ogier - 2011 Düsseldorf - fotó: FormaNet

Schumacher és Vettel mindig nagyon lelkes, ha a RoC-ról van szó, és persze újabb címvédésre készülnek Németország színeiben.

Michael Schumacher: Számomra a ROC mindig érdekes kombinációja a versenyzésnek, és mindig nagyon különleges részt venni ezen az eseményen, és természetesen nyerni is különleges dolog. Most ismét izgalmas lesz, hiszen Bangkokban versenyezünk, nem sokkal az ünnepek előtt. Nagyon várom, hogy újra Seb mellett versenyezzek, és a Nemzetek Kupáján megvédjük bajnoki címünket. Mindig nagyon szoros a mezőny, és nagyszerű pilóták küzdenek meg egymással.

Sebastian Vettel: Mindig hatalmas élményt jelentenek ezek a rendezvények, ahol kiváló versenyzőkkel harcolhatunk. Számomra azért is extra különleges, mert egy csapatot alkotunk Michaellel a Nemzetek Kupáján, ahol természetesen idén is megpróbáljuk megvédeni a címünket. A verseny Thaiföldön lesz, és ez részben a Red Bullhoz is kötődik, szóval már valóban nagyon várom, hogy ott legyünk Bangkokban, és megküzdjünk a többiekkel, majd az egyéniben egymással is.

roc 2011.JPG

                       Michael Schumacher és Sebastian Vettel 2011-Düsseldorf - fotó:FormaNet

Program és csoportok

Az ázsiai résztvevőknek már pénteken a RoC Thaiföld versennyel elkezdődik a küzdelem, mégpedig a hétvégi indulás lehetőségéért. A legjobbak alkotják majd a Nemzetek Kupján a Thaiföld illetve Ázsia Teamet, majd vasárnap ők indulhatnak a Bajnokok Tornáján. Az F1-ből ismert nevek között ott lesz Narain Karthikeyan és Karun Chandhok is.

chandhok - karthikeyan.JPGFrissítés: Az ázsiaiak versenyét ez utóbbi páros nyerte, így a Nemzetek Kupáján India képviselteti magát. Chandhok és Karthikeyan japán párossal, Oshima Kazujával és Igucsi Takutóval döntőzött, végül az indiaiak győzedelmeskedtek. A thaiföldi csapatot a győztes Nattavude Charoensukawattana és a döntőben alul maradó Tin Sritrai alkotja majd, és természetesen ők vehetnek részt a vasárnapi Bajnokok Tornáján is. 

 

 

 Nemzetek Kupája - december 15., szombat

Televíziós közvetítés: Sport2:14.00 élő; Sport1: 0.30 ismétlés

A csoport

Franciaország - Sébastien Ogier, Romain Grosjean

Nagy-Britannia - David Coulthard, Andy Priaulx

Amerika - Ryan Hunter-Reay, Benito Guerra

All Stars - Tom Kristensen, Jorge Lorenzo

B csoport

Németország - Michael Schumacher, Sebastian Vettel

Thaiföld - Nattavude Charoensukawattana, Tin Sritrai

Ausztrália - Mick Doohan, Jamie Whincup

Ázsia - India - Karun Chandhok, Narain Karthikeyan

000 facebook_banner.jpg

Bajnokok Tornája december 16., vasárnap

Televíziós közvetítés: Sport1 14.00 élő

A csoport

Sébastien Ogier (WRC versenyző, tavalyi ROC győztes)

Jamie Whincup (négyszeres V8 Supercar bajnok)

David Coulthard (ex F1-es versenyző)

Benito Guerra (raliversenyző, Production World Rally Championship idei bajnoka)

B csoport

Tom Kristensen (nyolcszoros Le Mans24 győztes)

Andy Priaulx (háromszorosszoros WTCC bajnok)

ROC Ázsia legjobb, nem thaiföldi versenyzője 

ROC Thaiföld győztese - Nattavude Charoensukawattana

C csoport

Sebastian Vettel (háromszoros F1-es világbajnok)

 Jorge Lorenzo (kétszeres MotoGP világbajnok)

Mick Doohan (ötszörös MotoGP világbajnok)

ROC Thaiföld második helyezettje - Tin Sritrai

D csoport

Michael Schumacher, (hétszeres F1-es világbajnok)

Ryan Hunter Reay ( az IndyCar idei bajnoka)

ROC Ázsia második helyezettje, nem thaiföldi versenyző 

Romain Grosjean (F1-es versenyző) 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

 

Szólj hozzá

race of champions roc-2012