2013. jan 13.

A Williams egykori elnöke szerint az F1 rajongói több figyelmet érdemelnek

írta: FormaNet
A Williams egykori elnöke szerint az F1 rajongói több figyelmet érdemelnek

Az elmúlt években történt néhány előrelépés annak érdekében, hogy a Formula-1 rajongói közelebb kerülhessenek kedvenc csapatukhoz, versenyzőjükhöz. Többek között ezt a célt szolgálják a csapatok szövetsége (FOTA) által szervezett rajongói fórumok, a bokszutca-látogatáskor történő autogramosztás, nem beszélve a közösségi oldalakról, amik egyre népszerűbbek a száguldó cirkusz berkein belül is. Egyesek szerint azonban további lépésekre lenne szükség, és a szériának sokkal többet kellene tennie azért, hogy a rajongók közelebb kerüljenek a sporthoz. Így gondolja ezt a Williams egykori elnöke, Adam Parr is.

adam parr - frank williams.jpg

Az Autosport International fórumának vendége volt a Williams 2012 tavaszán leköszönő elnöke, Adam Parr, akinek tavaly ősszel  „A háború művészete” címmel megjelent egy F1-es, képregényhez hasonló stílusban készült könyve. A szombati fórumon Parr többek között arról is beszélt, hogy véleménye szerint az F1 még mindig túlságosan elérhetetlen a rajongók számára, és legalább olyan sürgős megoldást szorgalmaz ezen a területen, mint amilyet a 2008-as pénzügyi válság indított el, amely akkor cselekvésre ösztönözte a csapatokat a költségek lefaragása ügyében.

„A 2008-as válság nagy változást hozott, mert ennek hatására különböző emberek elkezdtek együtt gondolkodni. Szeretném támogatni a rajongókat abban, hogy közösen hallassák hangjukat. A rajongók azok, akik a sportot életben tartják. A pilóták hajlamosak azt gondolni magukról, hogy ők különlegesek, de vajon kik miatt lettek azok? A szurkolók miatt” – vélekedett Parr, aki ugyan azt is elismeri, hogy a Formula-1 vonzereje nagyban annak is köszönhető, hogy nehéz beférkőzni a „szentélybe”, de úgy véli, ez az exkluzivitás mára túl messzire ment.

„Ha valóban fantasztikussá és megnyerővé akarják tenni ezt a sportot, akkor az embereket közelebb kell hozni a sztárokhoz. Minél közelebb,annál jobb. Azt hiszem, egy részről  Bernie [Ecclestone] elképesztően jó munkát végzett azzal, hogy távol tartotta az embereket, mert ezzel nőtt az F1 varázsa. Másodsorban viszont az emberek sok pénzt kifizetnek azért, hogy elmenjenek mondjuk Silverstone-ba, vagy előfizetnek, hogy nézhessék a műholdas csatornákat, éppen ezért nagyobb hozzáférést érdemelnének. Bármennyire is csodálom Bernie-t, nem ő, és nem is a csapatok a Formula-1 tartópillérei, hanem a rajongók. Szóval miért nem lehet az emberek óhaját egy kicsit jobban figyelembe venni?”

Parr úgy véli, hogy a versenyzőknek is szükségük van azokra az elismerésekre, amiket a rajongóktól kapnak.

„Néhány versenyző olykor nem is hajlandó aláírást adni, te pedig azt gondolod: ’Hé! Mi a gond ezzel?’ Egy évben 20 versenyük van, és néhányuk rengeteget keres. Hatalmas rajongója vagyok annak, amit csinálnak, hiszen hihetetlen szakértelemmel teszik mindezt, de néha nem veszik észre a lényeget.”

000 facebook_banner.jpg

Azt követően, hogy Parr tavaly a Bernie Ecclestone-nal történő többszöri vita után lemondott a Williams elnöki székéről, és ezzel együtt elhagyta a szériát, jelenleg úgy látja, hogy visszatérése addig szinte esélytelen, amíg a sportág körülményei meg nem változnak.

„Az egészen biztos, hogy úgy  gondolok erre, mint egy befejezetlen vállalkozásra, de, hogy szeretnék-e visszatérni az F1-be, azt nem tudom. A válasz attól is függ, hogyan alakulnak a dolgok. Volt rá okom, hogy elmenjek, és nem látom, hogy ugyanolyan helyzetben vissza kellene térnem. Kemény dolog lenne visszatáncolnom.” 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 williams adam parr Formula-1