2013. jan 18.

F1 Massa nem tart Alonso növekvő befolyásától a Ferrarinál

írta: FormaNet
F1 Massa nem tart Alonso növekvő befolyásától a Ferrarinál

A Ferrari versenyfilozófiája bevallva, bevallatlanul mindig a pilótasorrendre épült. Tavaly sokáig bizonytalan volt Felipe Massa sorsa, ám a brazil javuló teljesítménye végül újabb egy éves szerződést jelentett a 31 éves pilóta számára. Sokan úgy vélik, Alonso számára Massa a legmegfelelőbb hátvéd, mint ahogy Alonso növekvő befolyásának tudják be azt is, hogy jelenleg már három spanyol pilóta dolgozik a maranellói istállónál. Felipe Massa azonban nem aggódik Alonso láthatóan növekvő befolyása miatt.

felipe-massa-fernando alonso.jpg

A Ferrari brazil pilótájának mélyrepülése tavaly a szezon első felében is tovább folytatódott, és nagyon sok jel mutatott arra, hogy az idei évet már nem a maranellói istálló kötelékében folytatja. A szezon végére azonban egyre jobb, és főleg következetesebb teljesítménnyel sikerült a csapat vezetését meggyőznie arról, hogy helye van az istállónál.

Alonso tavaly egy interjúban elmondta, hogy bár a csapattársról szóló döntést nem ő hozza meg, ám van beleszólása a kiválasztásba. Az év végéhez közeledve többször is célzott arra, hogy Massánál egyik esélyes pilótát sem tartja jobbnak a felmerülő versenyzők közül, és végül csodák csodája, Felipe Massa újabb – bár csak egy éves – kontraktust írhatott alá az istállóval. Sokan többek között ezért is gondolják úgy, hogy Massa Alonso számára a legalkalmasabb második számú pilóta a legendás alakulatnál.

Alonso növekvő befolyására enged következtetni, hogy a tavaly még a HRT-nél versenyző, idén az istálló összeomlása miatt pilótaülés nélkül maradt spanyol Pedro de la Rosa is Alonso kérésének megfelelően kapott tesztpilótai állást a maranellóiaknál. Alonso és a tesztpilóta Marc Gene mellett ő a harmadik spanyol az alakulatnál.

Massa azonban úgy gondolja, nincs miért aggódnia.

„Igaz, hogy három spanyol is van a csapatnál, ám De la Rosa a szimulátor tökéletesítése miatt van itt.”

„A sajtó szeret ezekről a dolgokról beszélni, de nem hiszem, hogy ez (a három spanyol jelenléte) Fernando miatt történt volna.”

Massa egyértelművé tette, hogy egyáltalán nem tart attól, hogy az „Alonso faktor” annyira megerősödne, hogy a másik Ferrari pilótának esélye sem lesz a győzelemre.

„Nem tudom elképzelni, hogy a csapat azért ne segítse az egyik pilótáját, mert azt akarja, hogy a másik győzzön. Két autó van, és a gyártók vb címe is fontos.”

Massa ráadásul úgy gondolja, akár Alonso is a segítségére lenne, ha teljesítménye idén jobb lenne, mint spanyol csapattársáé.

„Semmi okot sem látok arra, hogy miért ne segítene, ahogy én is tettem ezt számtalan alkalommal” – nyilatkozta a brazil pilóta Madonaddo di Campiglióban a Ferrari téli rendezvényén.

Massa csapattársa, Alonso eközben üdvözölte honfitársa, De la Rosa érkezését az istállóhoz, ám az ezzel kapcsolatos, a személyes befolyásáról szóló hírekről említést sem tett.

000 facebook_banner.jpg

„Pedro érkezése nagyon pozitív. Azért szerződött, hogy optimalizálja a szimulátort, mert ez az egyik olyan terület, ahol szükségünk van a fejlődésre. Ez egyébként is egy nagyon fontos aláírás Pedróval az autó teljesítménye szempontjából is, mert ő hosszútávon lesz képes segíteni nekünk ebben.”

Alonso De la Rosa érkezését a két ismert aerodinamikai szakember,  Loic Bigois és Martin Bester érkezése miatt is kiemelten fontosnak tartja.

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

ferrari forma1 fernando alonso formula1 felipe massa pedro de la rosa