2013. feb 02.

F1 Petrov is kiszállt a cirkuszból

írta: FormaNet
F1 Petrov is kiszállt a cirkuszból

Annak ellenére, hogy még mindig van két kiadó hely a 2013-as mezőnyben, a Caterham pénteki bejelentését követően Vitalij Petrov egyelőre feladta F1-es reményeit. Az orosz versenyző menedzsere elárulta, hogy a Caterham volt az egyetlen lehetőség számukra.

34. vitalij petrov.JPG

Vitalij Petrov két renault-s F1-es szezon után, tavaly érkezett meg a Caterham F1 Teamhez, Jarno Trulli helyére, ám annak ellenére, hogy a szezonzáró interlagosi futamon 11. helyével sikerült csapatát felhoznia a konstruktőri tabella 10. helyére (ezzel jelentős összeghez juttatta az istállót), idén végül mégsem ő lett a befutó. A Caterham pénteken bejelentette, hogy 2013-ban Charles Pic csapattársa a tavalyi tartalékpilóta, Giedo van der Garde lesz.

Bár elméletileg még a Force Indiánál és a Marussiánál is van egy-egy szabad ülés, Petrov a tegnapi bejelentéssel együtt feladta azon reményét, hogy Melbourne-ben felsorakozhat a rajtrácsra. Helyette mostantól (Kobajasi Kamuihoz hasonlóan) csak arra koncentrál, hogy elegendő támogatót szerezzen ahhoz, hogy 2014-ben visszatérhessen a szériában, és rajthoz állhasson hazájában az első Orosz Nagydíjon, Szocsiban.

„Vitalij számára ez volt az egyetlen lehetőség, hogy 2013-ban is az F1-es mezőnyben maradjon. Néhány nappal ezelőtt tudtuk meg a csapat döntését, amit tiszteletben kell tartanunk. Nem mondanám, hogy nem számítottunk erre” – árulta el Petrov menedzsere, Oksana Kosachenko a caterhames reményekkel kapcsolatban, és azt is egyértelművé tette, hogy a Marussiával nem is tárgyaltak.

Jelenleg azt tervezik, hogy végigveszik a lehetőségeket, és nem kizárt, hogy a 28 esztendős pilóta - bár nem versenyzőként – ebben az évben is a széria környékén marad. 

„Le kell most ülnünk, és megnézni, hogy milyen lehetőségeink vannak. Van néhány ajánlatunk, amivel Vitalij az F1 környékén, a paddockban maradna, így most el kell döntenünk, hogy mi a legjobb választás számára” – mondta a menedzser, hozzátéve, hogy más sorozat valószínűleg nem érdekli őket.

Nem titok, hogy Kosachenko többnyire azzal töltötte a 2012-es évet, hogy megpróbáljon orosz támogatókat felsorakoztatni Vitalij mögé, hiszen jövőre Szocsi is csatlakozik a futamrendezők közé. Az erőfeszítések azonban egyelőre nem hozták meg a várt sikert.

000 facebook_banner.jpg

„Hiszem, hogy támogatásra érdemes az a versenyző, aki három éven keresztül megmutathatta képességeit a Formula-1-ben. De sosem kaptunk megfelelő és komoly ajánlatokat. Tennünk kell valamit, hogy támogassák a Szocsiban megrendezendő nagydíjat” – panaszkodott az orosz cégekre a menedzser, ugyanakkor ő is azon tábort erősíti, akik szerint ez a fajta pénz centrikusság már kezd veszélyes lenni az F1-re.

„A Formula-1 jelenleg valóban nagyon drága. Manapság már nem is igazán sport, sokkal inkább a show irányába tart, és úgy vélem, hogy csak egyre több és több fizetős pilóta lesz a Formula-1-ben.”

Fotó és szöveg: FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 caterham vitalij petrov formula-1