2013. feb 09.

F1 Kimi a király? - Eredményeivel kiérdemelte a Lotus teljes bizalmát és tiszteletét

írta: FormaNet
F1 Kimi a király? - Eredményeivel kiérdemelte a Lotus teljes bizalmát és tiszteletét

A Lotus F1 Team rengeteg meglepetéssel és látványossággal szolgált 2012-ben, ami nem csak Kimi Räikkönen sikeres visszatérését takarja, hanem Romain Grosjean hullámvölgyekkel teli szezonját is. A pénteken véget érő jerezi négynapos kollektív teszten mindkét versenyző bezsebelt egy-egy elsőséget, de ami talán fontosabb, hogy mindketten remekül érzik magukat az E21-ben. Eric Boullier csapatfőnök a Formula-1 hivatalos weboldalán őszintén beszélt versenyzőiről, többek között gyengeségekről, erősségekről, vagy arról, hogy miért nem akarják megváltoztatni Kimit. Boullier azt is elárulta, hogy volt más alternatíva is Grosjean helyére.

lotus.jpg

Eric, egészen biztos, hogy 2012-ben a legszerencsésebb csapatok egyike volt az öné, hiszen egy hihetetlenül versenyképes szezonban a Lotus jó eredményeket tudott elérni…

Eric Boullier: Nem tartom magam szerencsésnek, mert az elmúlt két évben bőven volt részünk balszerencsében, gondoljunk csak Kubica balesetére. Aztán volt néhány technikai dolog, ami nem működött olyan jól. A 2012-es év jónak mondható, de gondoljunk csak bele, hol tarthatnánk a 2011-es botlások nélkül.

A McLarennél Martin Whitmarsh-nak, illetve a Ferrarinál Stefano Domenicalinak folyamatosan olyan kérdésekre kellett válaszolnia, hogy miért nem tudnak jobbak lenni, míg a Lotus csak dicséreteket kapott…  

EB: Ez valószínűleg így van. Sikerünk minden bizonnyal azon a tényen alapul, hogy más megközelítést alkalmaztunk, a részvényeseink pedig minden egyes döntésünket jóváhagyták. Kimi szerződtetése például egyértelműen hazárdjáték volt...

Térjünk át Kimire. Ő egy igazán különleges személyiség, aki a saját útját szereti járni. Mennyire nehéz dolog ezt kézben tartani a csapatnak?

EB: Hogy őszinte legyek, nem nehéz őt kezelni, de van, hogy a mérnököknek meg kell érteniük, és tiszteletben kell tartaniuk az ő gondolkodásmódját és viselkedését. Mivel eredményes, így könnyen megkapja ezt a tiszteletet.  

Szóval amikor azt mondja a csapatrádióban, hogy „hagyj békén, tudom mit csinálok”, akkor csak annyi a feladat, hogy bízni kell benne?

EB: Igen, olykor sok bizalom szükséges! (Nevet) Tudjuk, hogy karakterén túl Kimi ügyesen felépített magának egy rendszert. Némi időben telik mire feléled és begyorsul, ennek ellenére szállítja a jó eredményeket, mert tisztában van vele, hogy legnagyobb erőssége a versenytempója. És az év során apránként sikerült minden paramétert úgy igazítania, hogy gyors legyen, erős, és szállítsa az eredményeket – szeretjük ezt a Kimit! Lehet, hogy néha vannak furcsa pillanatai, de nekünk kell eldöntenünk, hogy mit szeretnénk elérni az ő stílusával, nem pedig fordítva. Talán inkább a csapat veszi fel Kimi stílusát.

Szóval Kimi a király a Lotusnál?

EB: Nem, mert azt sem akarom, hogy egy elkényeztetett karaktert kövessünk, aki valószínűleg rossz irányba vinné a csapatot. Mi nem a kedvében akarunk járni, csak gondoskodni akarunk arról, hogy saját magát adhassa, és ez hatalmas különbség.

Ha Romain Grosjean is olyan következetes teljesítményre lett volna képes, mint Kimi, akkor a Lotus megszerezhette volna a konstruktőri bajnokság 3. helyét. Mennyire volt átok Romain fiatalos lelkesedése 2012-ben?

EB: Húha! Talán nagyon is! (Nevet) Most azonban már a pozitívumot kell látnunk ebben. A tél folyamán azt a célt tűztük ki, hogy idén ott legyünk az első háromban. Ehhez Romain lelkesedését át kell adoptálnunk konkrét eredményekbe is, és ha ez sikerül, az végül sok pontot jelenthet.

Volt esetleg más alternatíva Romain helyett?

EB: Hogy őszinte legyek, volt néhány beszélgetés, de csak azért, mert megkerestek. Ezek a beszélgetések sosem mentek el túl messzire. Továbbra is úgy gondolom, hogy Kimi és Romain nagyon jó párosítás.

Hogyan segítenek Romainnak, hogy sikereket érjen el?

EB: Mindenben segítjük, amiben csak tudjuk, és mindent megteszünk azért, hogy jól érezze magát. De a végén csakis rajta múlik, hogy mit hoz ki mindebből. Türelmesnek kell lennünk, de nyilván nem három vagy tíz év múlva, hanem most kell bizonyítania. Úgy vélem, hogy egy körön a legjobbak között van, most viszont a többit is meg kell tanulnia. Ha ez megtörténik, akkor szerintem a legjobb versenyzők egyike lesz.

Nemrégiben azt mondta, hogy 2013-ban még jobb eredményeket akar a tavalyinál. Akkor mindössze a három nagy csapatot nem sikerült megelőzni – mit gondol, kevesebb szakemberrel és költségvetéssel is harcba lehet szállni a riválisokkal?

EB: Igen, ez lehetséges, és azt hiszem jó jelzés lenne a sport- és a nagy csapatok számára is, hiszen egy egyértelmű üzenet lenne, hogy kevesebb pénzből is az élen lehet harcolni.

Hogyan tudja megtartani a jó szakembereket? Mélyebbre nyúl a pénztárcában?

EB: Ez az, ami soha nem fog megváltozni, és nem lehet kikerülni. De van egy egyértelmű elképzelésem: ha valaki úgy gondolja, hogy több pénzt akar, akkor inkább hagyjuk, nem fogom üldözni. Az elvem az, hogy egy megfelelő környezetet teremtsünk nem csak a pilótáinknak, hanem az összes alkalmazottunknak. Ez arról is szól, hogy elegendő pénzt kell keresniük azért, hogy elégedettek legyenek, de ha valaki irreális igényekkel rukkol elő, akkor elköszönök tőle. Ha valaki úgy gondolja, hogy a szomszéd fűje zöldebb, akkor mehet.

Miért Romain vezetett az első két tesztnapon. Hatalmas tapasztalatával nem inkább Kimi lett volna a jobb választás?  

EB: Miből gondolja, hogy Romain nem ad jó visszajelzéseket? Ez a mérnökök döntése volt, és ebbe nem szóltam bele. Az első két napon össze kellett ráznunk az autót, és ehhez visszajelzésekre volt szükségünk, de nem volt valódi stratégia a programunkban. A három teszthéten egyenlő arányban osztoznak az ülésen.

Meg tudná mondani a két versenyzőjének erősségeit és gyengeségeit?

EB: Kimi ereje a karakterében, sebességében, tapasztalatában és versenytempójában rejlik. Talán a karaktere egyben a gyengesége is lenne? Ezt inkább ő tudná megmondani. De tudom ezt kezelni. Romain erőssége a sebessége és az irányú elkötelezettsége, hogy feladatait teljesítse. A gyengesége érzelmi oldalon keresendő. Ő egy maximalista, és ami 2009-ben történt vele, az még most is traumát okoz neki. De dolgozik azon, hogy ezt leküzdje, és túl is lesz rajta, ha lesz egy jó szezonja.

000 facebook_banner.jpg

Mi a kívánsága 2013-ra?

EB: Mindkét pilótánk az első sorból induljon minden versenyen!

Ez lenne a kívánsága egy ideális világban?

EB: Ez még csak nem is egy ideális világ, inkább fantázia világ! (Nevet) 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

 

Szólj hozzá

lotus forma-1 kimi grosjean eric boullier formula-1