2013. feb 15.

F1 Horner szerint lehetnek áldozatai az új motorformulának

írta: FormaNet
F1 Horner szerint lehetnek áldozatai az új motorformulának

Az Infiniti Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner elismeri, reális esélyt lát arra, hogy a 2014-es új motorformula nagy változásokat hozhat az erőviszonyok tekintetében, és jövőre akár egy-egy top csapat is a középmezőnybe csúszhat vissza.

christian horner.JPG

A Formula-1-es csapatok többsége az idei szezonnal párhuzamosan már most készül a 2014-es évre, amikor a jelenlegi erőforrásokat 1,6 literes V6-os turbómotorok váltják fel. Idén ugyan nem sok szabálymódosítás történt a tavalyi évhez képest, ami valószínűleg az erőviszonyok tekintetében sem jelent majd nagymértékű változást, ugyanakkor 2014-re semmi garancia nincs arra, hogy a jelenlegi top csapatok meg tudják tartani pozíciójukat. A címvédő alakulat csapatfőnöke, Christian Horner is egyértelművé tette, hogy a következő szezon mindenki számára nagy kockázatokat rejt magában.

„Úgy gondolom, hogy 2014 biztosan mindenkinek kockázatos lesz. Jelenleg senki nem tudja, hogy a másik hogy áll a saját motorjával, de azt tudjuk, hogy Viry-ben ( a Renault központjában) nagyon elszántak, és jó munka folyik. A Renault hatalmas múltra tekinthet vissza, és megbízunk a Viry-ben dolgozó mérnökökben. Tudjuk, hogy jelenleg hogy áll a programunk, de a Mercedes és a Ferrari is rendkívül keményen dolgozik.”

„Jövőre teljesen más lehet az F1-es versenyzés, hiszen nagyobb hangsúlyt kap a takarékosság, mint az abszolút teljesítmény. Érdekes kihívás lesz. Megbízunk a motorszállító partnerünkben, de csak 2014-ben ismerjük meg a végeredményt.”

Sokak szerint a gyári csapatok valamelyest előnyösebb helyzetben lesznek, hiszen a motor és a karosszéria összehangolásának kulcsfontosságú szerepe van, ugyanakkor Horner biztos benne, hogy a Red Bull és a Renault kapcsolat van olyan szoros, hogy ebben a tekintetben nem lesznek hátrányban a Ferrarihoz és a Mercedeshez képest.

000 facebook_banner.jpg

„Úgy vélem, nagyon jó a kapcsolatunk a Viry-ben dolgozó srácokkal, és az együttműködésünk is teljesen egyértelmű és világos a Renault-val. Nagyon sok megbeszélés folyik köztünk a tervezés ötleteiről és arról, hogyan lehet megfelelően beintegrálni a motort a karosszériába. Mindent összevetve azt hiszem, hogy a Mercedes brackley-i és brixworth-i kapcsolata meglehetősen hasonló, mint nálunk Milton Keynes és Viry együttműködése.”

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 red bull christian horner formula-1