2013. feb 18.

F1 A Red Bull sokkal nyugodtabban várja az idei szezont - Elkezdődött a lélektani hadviselés

írta: FormaNet
F1 A Red Bull sokkal nyugodtabban várja az idei szezont - Elkezdődött a lélektani hadviselés

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner érdekes, és talán a rivális csapatok számára kissé idegesítő nyilatkozatot tett a napokban, egy exkluzív interjúban melyet Natalie Pinkhamnek, a Sky Sport F1 riporterének adott. Horner kijelentette, hogy a három dupla világbajnoki cím megnyerését követően a csapat sokkal nyugodtabban néz a 2013-as szezon elé, mivel jóval kisebb az istállón a nyomás az előző évekhez képest.

Horner nyugodt.jpg

A Milton Keynes-i alakulat vezetője szerint ennek legfőbb oka, hogy az elmúlt évek eredményei alapján már beírták magukat a Formula-1 rekordjainak könyvébe, hiszen zsinórban egymást követő évben három konstruktőri világbajnoki címet előttük csak három alakulat nyert, mint ahogy Sebastian Vettelhez hasonlóan szintén csak három pilótának sikerült eddig a triplázás.

Az elmúlt évek eredményei alapján egyértelmű, hogy az energiaitalos csapat az idei szezont is úgy kezdheti, mint mindkét cím legnagyobb esélyese, és az első teszthét problémamentes futása is erősíti ezt a jóslatot. 

Horner az interjúban elismerte, hogy sikeréhségük a címek megszerzése tekintetében továbbra is töretlen, ám a harmadik dupla világbajnoki cím megszerzésével jelentősen csökkent az istállóra kívülről nehezedő nyomás.

„Bizonyos szempontból megszűnt a nyomás, mivel sikerült elérnünk háromszor is, hogy megszereztük mindkét világbajnoki címet. Ezt már senki sem tudja tőlünk elvenni, bekerült a történelemkönyvbe.”

„Ennek ellenére saját magunkra helyezünk nyomást, mert szeretnénk folytatni az eddigi sikere szereplést. Természetesen úgy kezdjük az idei szezont, mint regnáló világbajnokok, akiket le akarnak győzni, akikre lőni fognak. De ez olyasmi, amit már megszoktunk az elmúlt pár évben. A nyomás része az üzletnek, és része a sportnak is.”

„Sok tekintetben nyugodtabban kezdjük a 2013-as szezont, az előző évekhez képest, éppen azért, amit eddig elértünk. Úgy vélem, a csapat tovább nő, és tovább fejlődik, és jó helyzetben vagyunk ahhoz, hogy kezelni tudjuk az ilyen nyomást.”

Természetesen Horner azt is világossá tette, hogy idén sem akarják megkönnyíteni a riválisok dolgát, és határozottan meg akarják őrizni a győztes alakulat státuszukat.

„Ez egy nagy dolog (az eddig megszerzett három dupla cím) de a motivációnk még mindig nagyon magas.”

„Még mindig viszonylag fiatal csapat vagyunk, és mindenki élvezi a győzelmeket. Élvezik a sikert, és ez valódi elkötelezettség. A Formula-1 a legnagyobb csapatsport a világon, és győzelmeket és világbajnokságot nyerni csak mindenki közös munkájával együtt lehetséges.”

"Mély és erős a szilárdságunk, remek karakterek vannak a csapatban, és az én szerepem az, hogy minden területen a legjobbat biztosítsam, hogy mindenki tudja mi a célunk, és hogy mindenki azt nyújtsa, ami elvárható tőle.”

Noha a világbajnoki szezon biztatóan kezdődött az istálló számára, és mind Sebastian Vettel, mind pedig Mark Webber kijelentette, hogy az RB9 jobb formában van, mint elődje, de Horner most elárulta, arra számított, hogy az idei autót csak később tudják pályára vinni.

„Ez kemény volt, nagyon kemény, mind a tervezők, mind pedig a gyártásnál dolgozó srácok számára. 2012-ben a harc az utolsó futamig tartott, így azt az autót egészen Braziliáig fejlesztenünk kellett.”

„Úgy tűnt, hogy az eddigiekhez képest a legkésőbb tudunk majd kezdeni, főleg amikor Adrian (Newey) bejött az irodámba, és azt mondta: Azt hiszem, egy kicsit később tudjuk indítani az új autót.”

„Szóval csodálatos az az erőfeszítés, amit véghez vittek a téli szünet alatt, különösen, ha figyelembe vesszük a karácsonyi szünetet is, mert végül elkészült az autó, és készen állt az első tesztre. Az idő majd megmondja, hogy elég lesz-e.”

000 facebook_banner.jpg

Horner azonban azt is hozzá tette, hogy a Jerezben pályára futó autó még jelentős változásokon megy keresztül az Ausztrál Nagydíjig, ami az F1-ben teljesen természetes dolog.

„Az autó mindig egy prototípus,  éppen ezért az a gép, ami a múlt héten Jerezben futott egészen más, mint ami Melbourne-ben lesz majd.De ez biztos, hogy hasonlóan lesz minden élcsapatnál. A fejlesztésre való törekvés könyörtelen lesz, és ez minden bizonnyal kulcsfontosságú lesz az idei szezonban. A szabályok stabilak, így a fejlesztések hozadéka is egyre kisebb. Így a nyereség lehet, hogy nem lesz akkora, mint négy öt évvel ezelőtt, éppen ezért az ördög a részletekben rejlik” – nyilatkozta Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma1 red bull mark webber sebastian vettel christian horner formula-1 rb9