2013. feb 18.

F1 Alonso három napot tesztel a héten Barcelonában

írta: FormaNet
F1 Alonso három napot  tesztel a héten Barcelonában

A héten ismét feldübörögnek a motorok, és kedden kezdetét veszi a második kollektív teszthét Barcelonában. A Ferrarinál Fernando Alonsóé lesz a főszerep az első három napon, míg pénteken átadja a volánt csapattársának, Felipe Massának, aki a tesztpilótával, Pedro de la Rosával felváltva hajtja végre az utolsó tesztnap programját. 

Alonso három napot tesztel.jpg

Amikor kiderült, hogy az első teszten Jerezben a spanyol világbajnok nem vesz részt, több elmélet is született annak okát magyarázandó. Voltak, aki úgy gondolták, Alonso esetleg megsérült a télen, és azért kényszerül pihenőre - ilyen egyébként előfordult már a spanyollal, még renault-s időszakában. A csapat és maga a kétszeres világbajnok is hangoztatta, hogy a személyes fizikai felkészülést helyezte előtérbe, melyről naponta a Twitteren rövid beszámolókat is tartott rajongóinak. 

Voltak, akik szerint az autó még nem volt olyan állapotban, hogy a kétszeres világbajnok hatékony munkát tudott volna vele végezni, ezért kivárta, hogy csapattársa és a tesztpilóta elvégezze a „piszkos munkát”.

Az ügy egyik fő vesztese a jerezi létesítmény lett, ahol a többi pilóta üres lelátók előtt körözgetett, mivel a spanyol közönség számára nem volt vonzó az Alonso nélkül tesztelő mezőny. Barcelonában azonban a 31 éves pilóta is teljes gőzzel nekilát a munkának az F138-cal.

A Ferrari annyit elismert, hogy bár hasznos munkát végeztek Jerezben, ám teljesítmény vonatkozásában igazán reális tesztet az autóban rejlő lehetőségek alapján, az aerodinamika hangsúlyos alkalmazásával majd csak mostantól kezdve végeznek.

A tervezett program szerint kiemelten vizsgálják majd az F138-on a gumik viselkedését, mivel a Barcelonai pálya felülete (és talán a várható pályahőmérséklet) jobban tükrözi a szezonban várható körülményeket, és az ahhoz kapcsolódó gumikopást. Közben a mérnökök folyamatosan gyűjtik az aerodinamikai adatokat, és új alkatrészek is érkeznek, melyek annak a felfokozott fejlesztési programnak részei, ami már az első pályára hajtás előtt elkezdődött.

000 facebook_banner.jpg

Jerez után Felipe Massa rendkívül elégedetten nyilatkozott az F138-ról, összevetve a tavalyi F2012-vel, ám az, hogy riválisokhoz képest milyen lesz az új autó, azt a fejlesztési program folyamatos eredményeinek alkalmazása mutatja majd meg.

Massa az első teszthétről a leggyorsabb köridővel távozott, ami ugyan figyelemreméltó, de ilyenkor még nem  sokat jelent, illetve nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ezt a köridőt Massa lágy gumikon futotta meg, míg például a riválisok közül az első napon Jenson Button a kemény keveréken csak 0.98 másodperccel volt lassabb. 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

ferrari forma1 fernando alonso formula-1 barcelonai teszt