2013. feb 26.

F1 A riválisok dörzsölhetik a tenyerüket - Nincs könnyű helyzetben a McLaren

írta: FormaNet
F1 A riválisok dörzsölhetik a tenyerüket - Nincs könnyű helyzetben a McLaren

Hétfőn hivatalossá vált, hogy a McLaren technikai igazgatója, Paddy Lowe azonnali hatállyal távozik posztjáról, és helyére a vezető mérnök, Tim Goss érkezik. Ezzel tulajdonképpen az a pletyka vált valósággá, ami már néhány hete felreppent, és ami arról szól, hogy Lowe elhagyja Wokingot, és a Mercedeshez tart. Jenson Button már hónapokkal ezelőtt – minden bizonnyal véletlenül – célzott arra, hogy a szakember távozása nagy csapás lenne a McLaren számára. 

paddy lowe.jpg

Tavaly, amikor kiderült, hogy Lewis Hamilton a Mercedes mellett döntött, a csapattárs, Jenson Button arról beszélt, hogy nem aggódik a pilótaváltás miatt, és sokkal nagyobb csapás lenne a McLaren számára, ha mondjuk a technikai igazgató, Paddy Lowe távozna. A 2009-es világbajnok próféciája most valósággá vált, hiszen két évtized után Lowe idén már nem segíti a csapatot, és az év végén lejáró szerződését követően minden bizonnyal a Mercedes munkatársa lesz. 

Hamilton távozásával kapcsolatban Button akkor így fogalmazott: „Nem vagyok csalódott, mert ezek a dolgok mindig változnak. Sokkal inkább csalódott lennék, ha Paddy Lowe hagyná el a csapatot, mert ő az, aki segítségemre lesz a jövőben. A versenyzők jönnek, mennek, és ez eléggé megszokott ebben a sportban.”

Button meglátása nem nagy meglepetés, hiszen a 2005 óta műszaki igazgatóként, majd az elmúlt 12 hónapban technikai igazgatóként dolgozó Paddy Lowe volt az, akinek nagy szerepe volt a kutatás-fejlesztés programban és a szimulátoros fejlesztésekben egyaránt. És bár a konstruktőri világbajnoki cím 1998 óta várat magára, ettől függetlenül a csapat egyértelműen jó irányba haladt, és számos győzelmet szerezett ezekben az időkben. Lowe 2014-től minden bizonnyal már a Mercedes trófeákra összpontosít, és meglehet, hogy ha egyszer Ross Brawn a visszavonulás mellett dönt, akár csapatvezetőként is folytathatja karrierjét.

Tim Goss a McLarennél méltó utódja lehet a távozó szakembernek, és bár jelenleg még nincs akkora neve a szériában, ettől függetlenül az elmúlt időszak sikereiben jelentős szerepe volt. Ezen felül persze nem lesz egyszerű dolga, hiszen nem sokkal a szezonnyitó előtt kell átvennie ezt a felelősségteljes szerepet, és nem mellesleg éppen egy olyan időszakban, amikor a csapat elvesztette egyik sztárpilótáját

A McLaren legfőbb riválisai, a Red Bull, a Ferrari és a Lotus most dörzsölhetik a tenyerüket, hiszen a wokingiak mind műszaki, mind pedig pilóta fronton elvesztették a folytonosságot. Lowe érkezésének hatása a Mercedesnél majd csak jövőre lesz érzékelhető, Wokingban azonban sokkal hamarabb.

A csapatfőnök, Martin Whitmarsh persze igyekszik megnyugtatni csapatát, és véleménye szerint Tim Goss mellett is képes lesz továbbfejlődni a McLaren.

000 facebook_banner.jpg

„Meggyőződésem, hogy technikai- és mérnöki csapatunk a legjobb az F1-ben, az egységünk ereje mindig is nagy volt, és ez továbbra is fontos eleme lesz a pályán elért sikereinknek. Biztos vagyok benne, hogy Tim nagyon ügyesen ellátja majd új szerepkörét, és képesek leszünk előrelépni. Az idő rövid, de már most egyértelmű, hogy felkészült erre a feladatra” – nyilatkozta Whitmarsh. 

Paddy Lowe a szerződése értelmében erre az évre még tagja a McLaren csapatának, ám nem valószínű, hogy komolyabb feladatokat bíznának rá, különös tekintettel a 2014-es projektre. 

"Paddy ezután más szerepet tölt majd be a McLarennél az év végéig. Jó és sikeres technikai igazgató volt, és kívánjuk neki a legjobbakat a 2014-ben rá váró új kihívásokhoz" - mondta a wokingiak csapatfőnöke. 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

mercedes forma-1 mclaren paddy lowe formula-1