2013. feb 26.

F1 Grosjean szerint a Red Bullhoz mérten is egész jó helyzetben van a Lotus

írta: FormaNet
F1 Grosjean szerint a Red Bullhoz mérten is egész jó helyzetben  van a Lotus

A legutóbbi teszthéten, Barcelonában a Lotus igen biztató tempót mutatott a versenyszimuláció során, sőt olykor még a Red Bullnál is jobb teljesítményt nyújtott. A csapatnál Romain Grosjean hajtotta végre a programot, és a francia szerint az energiaitalosokhoz képest is elég jól áll az enstone-i alakulat. Az erősorrend felállításával azért óvatosan bánt, és mindössze annyit jósolt, hogy a Lotus benne van az első négyben.

lotu-grosjean.jpg

 

 

 

 

 

A négynapos barcelonai teszthét csütörtöki napján néhány alakulat már teljes versenyszimulációt is teljesített, köztük a Lotus és a Red Bull, akik nagyjából egyszerre időzítették a programot, így a táv bizonyos szakaszát össze lehetett hasonlítani. A két autóban Romain Grosjean és Mark Webber ült.

„Fárasztó volt” – mondta Grosjean arra a kérdésre, hogy hogyan érzi magát, miután a szezon korai szakaszában máris egy teljes versenytávot kellett produkálnia.

„Szükségünk volt arra, hogy minél többet menjen az autó, mert mindaddig nem futott túl sokat. Ez némi aggodalomra adott okot, de végül jól megcsináltuk, és nem merült fel semmiféle kérdés az autóval kapcsolatban, ami egy jó pont. Nem ez volt életem legkönnyebb versenyszimulációja, a gumik sok fejfájást okoztak. Mindig meg kell próbálni 100 százalékosan teljesíteni, de ezen a területen ha nem 101 százalékos vagy, akkor vége. Nem volt könnyű, de jó volt.”

Grosjean után kicsivel később a Red Bull is nekivágott ennek a programnak, így akarva, akaratlanul is megtörténtek az összehasonlítások, és a francia pilóta sem tagadja, hogy a csapatok is odafigyelnek a másik teljesítményére.

„Mindeki figyeli a másikat. Persze közben csinálod a saját dolgodat, de azért néhány pillantást vetsz a többiekre is. Azt hiszem, nálunk a legfontosabb dolog amit meg kell vizsgálnunk, hogy hogyan tudnánk javítani a gumikezelésen.”

„Volt egy nagyon jó középső etapunk. Azt hiszem sokat tanultunk az abroncsok viselkedéséről, és arról, hogy mit lehet és mit nem, és megpróbáljuk a legjobbat kihozni ezekből. Szóval, ha összehasonlítjuk ezt a ’versenyt’, a Red Bull-lal és Webberrel, akkor nem túl rossz a helyzetünk.”

A szezonnyitóig még sok fejlesztés érkezik az egyes csapatokhoz, de a legutóbbi kollektív teszthét értékelésénél a szakértők egyértelműen a Red Bullt és a Lotust emelték ki, míg a McLaren egyelőre változó teljesítményt mutatott, a Ferrari pedig sokat fejlődött, de még nem érte be a riválisokat - legalábbis a barcelonai eredmények és adatok ezt sugallják.  (Részletes elemzés itt olvashatóGrosjean természetesen elégedett a programmal, ezzel együtt kicsit óvatos is, és szerényen csak az első négyben helyezi el csapatát. 

„Jó volt, hogy megbizonyosodhattunk arról, hogy van egy jó kiindulási alapunk, de amíg nem versenyzünk, addig sosem lehet biztosra tudni. Biztos vagyok benne,hogy a hőmérséklet is más lesz, és sok csapat számtalan frissítéssel érkezik. Megpróbáljuk jól csinálni a dolgunkat, és azt hiszem, hogy az első négy csapatban vagyunk. Semmi okunk azt gondolni, hogy ennél messzebb vagyunk, de pontosan nehéz ezt megmondani. Nem is igazán figyelem ezeket a dolgokat. A legfontosabb az, hogy jó érzéseim vannak a volán mögött, és ez az ami számít.”

000 facebook_banner.jpg

Ami pedig saját idei céljait illeti, Grosjean nem futamgyőzelemről álmodik, hanem elsősorban arról, hogy hibátlan versenyeket fusson. A lotusos tehetségnek Fernando Alonso következetes és maximalista teljesítménye a mérce.

„Nem gondolok a győzelemre, inkább azt szeretném, ha minden alkalommal a legjobbat tudnám nyújtani, és büszke lennék arra, amit a kocsiban tettem. És ha minden a lehető legjobban alakul, és az autó is a legjobb, akkor semmi akadálya nincs a győzelemnek, de szerintem nem jó, ha csak is kizárólag a futamgyőzelemre gondolunk.”

„Ha majd visszatekintek a szezon végén, és azt látom, hogy mondjuk csak egyetlen egyszer hibáztam egy versenyen, akkor az egy jó szezon lesz számomra. Ha minden alkalommal pontokat tudok szerezni, és minden alkalommal élni tudok a kínálkozó lehetőségekkel. Mint például tavaly Fernando Alonso, amikor esett az eső, akkor a Ferrarival hihetetlenül gyors volt, illetve olykor amikor a többieknek problémái adódtak, ő mindig ott volt, és a lehető legjobbat hozta ki a lehetőségekből.”

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

lotus forma-1 formula-1 romain grosjean