2013. már 08.

F1 Összefüggések - Maldonado futamgyőzelme és Hugo Chavez halála

írta: FormaNet
F1 Összefüggések - Maldonado futamgyőzelme és Hugo Chavez halála

A venezuelai elnök, Hugo Chavez halála minden bizonnyal túlmutat az ország gyászán, és hatással lehet a dél-amerikai ország nemzetközi kapcsolataira is. Pastor Maldonado F1-es karrierjének támogatása, és az ahhoz kapcsolódó PDVSA - Williams F1 Team főtámogatói szerződés egyértelműen az elhunyt elnök személyéhez köthető.  Egyesek szerint ez a szerződés most veszélybe kerülhet, ám  egykori F1-es pilóták, Martin Brundle és Damon Hill szerint nincs veszélyben Maldonado pénzügyi háttere és karrierje, elsősorban azért, mert  tavalyi futamgyőzelme után egy nemzeti hős lett,. Mindemellett az is tény, hogy a paddockon belül nem egyszer leginkább botrányhős szerepében tündökölt. Akárhogy is, a venezuelai pilótának idén bizonyítania kell ahhoz, hogy hosszú távra tervezhessen a szériában. 

williams-maldonado.jpg

A héten elhunyt venezuelai elnök autokratikus vezetési módszereit számtalan bírálat érte, és sok esetben megkérdőjelezték gazdasági döntéseinek jogosultságát. Nincs ez másképpen a venezuelai állami olajtársaság, a PDVSA és a Williams F1 Team szerződésével kapcsolatosan sem, mely megállapodás egyértelműen Chavez utasítására történt, és a kontraktus alapján több 100 millió dolláros támogatást irányoz elő Pastor Maldonado F1-es karrierjének támogatására.

Az elmúlt években a venezuelai parlamentben egy képviselő kezdeményezésére megpróbálták kivizsgálni a szerződés dokumentumait, ám ez nem járt sikerrel, mivel az elnök és környezete igyekezett a 300 millió dollárra becsült kontraktus részleteit elrejteni a kíváncsiskodók szeme elől. Többen éppen ezért gondolják úgy, hogy amennyiben az új vezetés jogszerűtlennek véli a szerződést, úgy mind Maldonado, mind pedig a Williams bajba kerülhet.

A Sky Sport tudósítói szerint azonban ez a veszély a tavalyi spanyolországi futamgyőzelem óta már nem fenyegeti Maldonadót. Az 53 éves Martin Brundle úgy véli, Maldonado kifejezetten jó reklám országa számára.

„Tavaly a spanyol győzelemnek köszönhetően nemzeti hőssé vált, és ez jó Venezuela számára, és jó a szponzorai számára is, éppen ezért miért akarnák elhagyni. Nyilvánvalóan a politika is része a játéknak, de azt hiszem, sikerült megmutatnia elképesztő sebességét” – vélekedett Brundle.

„De az állami szerepvállalás a Formula-1-ben, a globális gazdaság szintjén azt is jelenti, hogy az ellenőrzött formában sokat segíthet számára.”

Damon Hill egyetért kollégájával, ám hozzátette, hogy a Formula-1-ben a tehetség ma már önmagában nem elég.

„Nem úgy látom, hogy a szponzorálása veszélyben lenne, biztos vagyok benne, hogy van valamiféle szerződés. Azt gondolom, Pastor Maldonado a nagydíj győzelmével megmutatta, hogy rendkívül gyors, de napjainkban ebben a korban egy pilótának a képességei mellett szüksége van bizonyos pénzügyi háttérre is” – vélekedett a Formula-1 1996-os világbajnoka.

A szakértők szerint tehát Maldonadót többek között tavalyi futamgyőzelme „mentheti” meg, ami kétség kívül nagy meglepetés és remek villanás volt a williamses pilótától, ugyanakkor az is tény, hogy - Romain Grosjeanhoz hasonlóan -  nem árt, ha a tavalyi évhez képest jelentősen javít kissé megtépázott hírnevén.

Maldonado kvalifikációs teljesítménye tavaly rendkívül látványos volt, és ha minden versenyt ott fejezett volna be, ahonnan indult, akkor 109 ponttal egy stabil nyolcadik helyet szerzett volna a bajnokságban. E helyett azonban 45 pont és egy 15. hely lett a 2012-es mérlege. A kissé forrófejű versenyző leginkább a kerék-kerék elleni csatáknál hibázott, és elég gyakran meg is kapta agresszív stílusáért a büntetést. Bár nem mindig tartotta igazságosnak a versenyirányítás szankcióját, ettől függetlenül biztos benne, hogy tanult a hibákból, és idén már nem lesz a mezőny egyik legagresszívebb pilótájaként megbélyegezve.

000 facebook_banner.jpg

„Biztos, hogy tapasztaltabb vagyok. Igyekszem majd távol tartani magam a versenybíróktól, mert az biztos, hogy az elmúlt évben elég keményen bántak velem. Sokszor kaptam úgy büntetést, hogy nem követtem el semmit, ezért megpróbálom majd elkerülni őket, és minden egyes alkalommal minden tőlem telhetőt megteszek majd, hogy nagyon versenyképes legyek”- jelentette ki a 27 éves pilóta, aki tisztában van gyorsaságával, és egy futamgyőzelem után nem is lehet más célja, mint még több futamgyőzelem.

„Az biztos, hogy szeretnék nyerni 2013-ban, és azért vagyok itt, hogy győzzek. Nem csak egyszer, hanem többször is. Nehéz lesz, de nem lehetetlen. Nagyszerű munkát végeztünk tavaly Barcelonában, és biztos vagyok abban, hogy ezt többször is meg tudjuk ismételni. Tény, hogy hatalmas csapatokkal kell harcolnunk, és talán nem is tudnánk megnyerni egy bajnokságot, de szerintem néhány versenyt nyerhetünk, és nagyon versenyképesek lehetünk. Nem tudom, hogy képesek lehetünk-e egész évben egy nagyon magas színvonalat képviselni, de mindent megteszünk azért, hogy a  rendelkezésünkre álló eszközökkel egy jó autót készítsünk” – ecsetelte az idei célokat Maldonado.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 williams formula-1 pastor maldonado