2013. már 09.

F1 A McLaren nem Melbourne-ben készül megváltani a világot

írta: FormaNet
F1 A McLaren nem Melbourne-ben készül megváltani a világot

A tavalyi remek szezonkezdés- és főleg szezonzárás után a McLaren igazán bizakodva várhatná az Ausztrál Nagydíjat, ennek ellenére a csapat nagyon óvatosan fogalmaz a szezonnyitó nagydíjra kitűzött célokkal kapcsolatban. Ennek oka pedig nem más, mint a nem éppen ideális téli felkészülés.

button_1.jpg

A téli felkészülés során a top csapatok közül talán a McLaren volt az, mely csapat a legnagyobb fejtörést okozta a szakértőknek, és talán az MP4-28-as valódi ereje  a legkevésbé megjósolható. A Red Bullnál ugyan mindvégig titkolóznak, de senki nem számít nagy visszaesésre az energiaitalosoktól, a Ferrari egyértelmű javulást mutat, míg a Mercedestől és a Lotustól a legtöbben azt várják, hogy minél gyakrabban beleszóljon a „nagyok” játékába. A McLarennél azonban voltak biztató napok, ugyanakkor a gumikopás és a túlzott alulkormányozottság mellett elég következetlen volt az új autó teljesítménye.  

Az idei Pirelli gumik eddig elég sok fejfájást okoztak a csapatoknak, mert úgy tűnik, hogy csak melegebb hőmérsékletben működnek megfelelően, hiszen nagyjából ez a várható az egész szezonban, nem pedig a téli teszteken tapasztalt hűvös, spanyolországi időjárás. A feltételek miatt a McLaren is nehezebb heteket tudhat maga mögött, és a csapatfőnök, Martin Whitmarsh nem tagadja, hogy ebben a helyzetben sokkal nehezebb volt megérteni az autó viselkedését, aminek következményeként felmerült jó néhány probléma a tesztek során.

"A Vodafone McLaren Mercedes,  kihívásokkal teli heteken van túl az új MP4-28-cal.  Jerezben és Barcelonában is a hűvös és nedves körülmények gyakran megnehezítették, hogy következetesen, egy optimális tartományban tudjuk működtetni az abroncsokat. Mindez kombinálva néhány tipikus, a teszteken jellemző nehézséggel, okozott némi fejfájást számunkra, de mint mindig, a mérnökeink és szerelőink remekül végezték a dolgukat, és sok hasznos etapot teljesítettünk.”

"De ez nagyjából minden csapatnál ugyanígy volt. Következésképpen bárki, aki azt mondja, tudja milyen sorrendben sorakoznak majd fel az autók a rajtrácsra március 17-én az Albert Parkban, az rendkívüli és ritka képességekkel van megáldva. Valójában az igazság az, hogy még a szombati időmérő után sem lesz egy olyan csapatfőnök sem, aki tényleg tisztában lesz az autó versenyen való teljesítményével egészen addig, amíg a kockás zászló le nem inti a futamot” – jósolt a McLaren csapatfőnöke, és a problémák és óvatosság ellenére úgy véli, hogy csapata tisztességes formában utazik Melbourne-be, de győzelemről egyelőre nem ejtett szót.

„Az autóversenyzésben közhelyesen hangzik, de fontos megjegyezni, hogy az MP4-28 egy új és megalkuvást nem ismerő dizájn, melyet egész szezon során fejleszteni akarunk. Kétségtelen, hogy nagy lehetőségek vannak benne, és azzal az eltökélt szándékkal repülünk  Melbourne-be, hogy annyi pontot szerezzünk, ami jó alapot biztosít majd nekünk mind a pilóták, mind pedig a konstruktőrök versenyében. Továbbra is fáradhatatlanul dolgozunk azért, hogy még több teljesítményt hozzunk ki az MP4-28-ból, és úgy hiszem, hogy  tisztességes formában érkezünk Ausztráliába.”

000 facebook_banner.jpg

Jenson Button tavaly megnyerte az Ausztrál Nagydíjat, sőt rajta kívül egyedül csak Michael Schumacher tudott többször (4 alkalommal) győzni a kenguruk földjén. Button a tavaly győzelme előtt 2009-ben és 2010-ben is a dobogó legfelső fokára állhatott Ausztráliában. A 2009-es világbajnok talán ezért is igen optimista, és úgy véli, a teszteken tapasztalt problémák még nem azt jelentik, hogy az első futamon nem is lesznek versenyképesek.

„Az egyik legérdekesebb dolog a Formula-1-ben az, hogy minden egyes télen megújul. Sok oldalát láttam már: volt, hogy egy szörnyű téli tesztet követően az első versenyen máris versenyképes csapatot láthattunk, és volt olyan is, hogy egy lenyűgöző téli felkészülés után Melbourne-ben sehol sem voltak. Ha szerencsés vagy, akkor minden klappol a teszteken, és ebben a formában tudod futni az első versenyt. Nyilván mindig ez a cél. De ebben az évben nem hinném, hogy minden csapat tisztában van azzal, hogy milyen formában lesz a versenyen, de ez is a játék része.”

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 mclaren jenson button martin whitmarsh formula-1 ausztrál nagydíj