2013. már 14.

F1 A Ferrarinál nem tartják követendő példának a Newey-féle hozzáállást

írta: FormaNet
F1 A Ferrarinál nem tartják követendő példának a Newey-féle hozzáállást

Nehéz lenne elvitatni azt a tényt, hogy a Red Bull Racingnél az egyik meghatározó személyiség maga a főtervező, Adrian Newey, aki nélkül a csapat elmúlt három évi eredményes szereplése nem biztos, hogy zökkenőmentesen alakult volna. A Ferrarinál azonban úgy gondolják, nem szükséges az energiaitalos csapat műszaki személyzetének struktúráját követni, és inkább a saját útjukban bíznak.

Tombazis a Red Bullról.jpg

A maranellói gárdánál ugyan nincs olyan kiemelkedő műszaki talentum, aki képes az autó építésének, és fejlesztésének átfogó irányítására (ahogy az a Red Bullnál Adrian Newey), ám ennek ellenére is elégedettek a jelenlegi szerkezettel, és ezen egyelőre nem is kívánnak változtatni.

„A célunk, hogy összeálljunk a győzelemért, melyet ez elmúlt pár évben elveszítettünk”-  nyilatkozta a csapat görög származású főtervezője, Nicholas Tombazis.

Az alakulat Kimi Räikkönen világbajnoki győzelme óta nem tudott egyéni világbajnoki címet szerezni, és 2008 óta a konstruktőrök versenyében sem sikerült a diadal. Az elmúlt három évben azonban a legfőbb ellenfél már nem a nagy rivális, McLaren, hanem a Red Bull és Sebastian Vettel. A Red Bull azonban rendelkezik egy olyan aduásszal, akit egyszerűen csak tervező zseninek neveznek, és aki az istállón belül nem csupán tudásával, de szervező tehetségével is saját utat jár be az eredményekért.

„A részletek ismerete nélkül is azt gondolom, a mi szervezeti felépítésünk meglehetősen eltér (a Red Bullétól). Nekünk nincs egyetlen emberünk, aki mindent csinál, aki úgy tesz, mintha mindent tudna, miközben mindenki más a rabszolgája” - mondta el különös véleményét Tombazis.

„Van egy erős csapatunk, mely van olyan alapos, mint egyetlen ember, és képesek vagyunk felülvizsgálni az elmúlt pár évet, hogy miért nem tudtunk győzni.”

„Technikai szempontból nehéz lenne nem csodálattal felnézni Adrian Newey-re. Emberi szempontból azonban másféle emberként ismerem” – mondta a Ferrari főtervezője.

000 facebook_banner.jpg

 FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

ferrari forma1 adrian newey formula-1 Nicholas Tombazis