2013. már 14.

F1 Tudtad ezt az Ausztrál Nagydíjról?

írta: FormaNet
F1 Tudtad ezt az Ausztrál Nagydíjról?

Milyen rekordot érhet be Jenson Button vagy éppen Kimi Räikkönen a hétvégi Ausztrál Nagydíjon? Mely csapat és mely motorgyártó mondhatja magát legsikeresebbnek Ausztráliában? Ki az Ausztrál Nagydíjak legidősebb futamgyőztese vagy éppen meddig tartott a leghosszabb illetve a legrövidebb futam a kenguruk földjén? A következő összeállításból minden kiderül. 

ausztrál gp.jpg

 

-   A 2013-as Formula-1-Rolex Ausztrál Nagydíj lesz a 29. alkalom, hogy Ausztrália vendégül látja a Formula-1-es világbajnokságot. Az első Ausztrál Nagydíjnak Adelaide adott otthont 1985-ben.

-   A melbourne-i Albert Park 18. nagydíjára készül, itt először 1996-ban volt Ausztrál Nagydíj.

-  A legtöbb Ausztrál Nagydíjat Michael Schumacher nyerte, és mind a négy győzelmét (2000,2001,2002,2004) Melbourne-ben aratta. Jenson Button idén beérheti a német klasszis rekordját, hiszen ő jelenleg három futamgyőzelemmel büszkélkedhet az Albert Parkban.

- Az Ausztrál Nagydíjak történelmében a McLaren 11 győzelemmel és további 13 dobogós helyezéssel a legsikeresebb csapatnak mondhatja magát. Kizárólag Melbourne-re vetítve ebben a statisztikában a McLaren és a Ferrari fej-fej mellett áll 6-6 győzelemmel.

-   A legutóbbi öt ausztrál futamból négyszer  Mercedes motorral hajtott versenyautóban ült a győztes pilóta.

-  Pole pozíció tekintetében Ayrton Senna tartja a rekordot Ausztráliában. A brazil legenda hat alkalommal bérelte ki az első helyet, mindannyiszor Adelaide-ben.

-   A jelenlegi mezőnyből Jenson Button töltötte a legtöbb kört az élen Ausztráliában - összesen150 kört.

-  Öt versenyző is itt ünnepelte 100. nagydíját a Formula-1 eddigi történelme során - Alan Jones és Patrick Tambay 1985-ben, Damon Hill 1999-ben, Jacques Villeneuve 2002-ben, és Nick Heidfeld 2006-ban.

- A széria történelmében mindössze négy versenyző érte el a 250 nagydíjat, közülük ketten is éppen Ausztráliában - Rubens Barrichello 2008-ban, és Michael Schumacher 2010-ben.

-  Fernando Alonso, Kimi Räikkönen és Lewis Hamilton nagyon hasonló statisztikával rendelkezik a kenguruk földjén. Mindhárman négyszer állhattak már dobogón, ezen belül pedig egy-egy alkalommal annak a legfelső fokán.

-  Ha Kimi Räikkönen idén megfutja a szezonnyitó futam leggyorsabb körét, akkor beéri a rekorder Michael Schumachert, akinek eddig ötször sikerült a leggyorsabb kört megfutnia Ausztrál Nagydíjon.

-  Motorgyártók közül hárman is osztoznak a győzelmi statisztika első helyén: a Ferrari, a Renault és a Mercedes is hét-hét alkalommal nyert eddig versenyt Ausztráliában.

-   A nemzetek közül (10 diadallal) Nagy Britannia büszkélkedhet a legtöbb győztessel ezen a helyszínen: Nigel Mansellt, Damon Hillt, Eddie Irvine-t, David Coulthardot, Lewis Hamiltont és Jenson Buttont is ünnepelhette az ausztrál közönség. Összesen egyébként kilenc különböző nemzet lobogója emelkedett már a legmagasabbra Ausztráliában.

-  A leghosszabb  Ausztrál Nagydíj ezidáig az 1985-ös volt, amely 2 óra 40 percig tartott. A legrövidebb (és egyben a világbajnokságok történelmében is legrövidebb) az 1991-es verseny volt, ami mindössze 24 perc 35 másodpercig tartott a heves esőzés miatt.

000 facebook_banner.jpg

-  Ausztrál pilóta még sosem nyert Ausztrál Nagydíjat. A legközelebb ehhez Mark Webber került 2012-ben, amikor a negyedik helyen ért célba Red Bulljával.

-  1990-ben Adelaide részesült abban a megtiszteltetésben, hogy a széria 500. nagydíját rendezhette. A versenyt Nelson Piquet nyerte a Benetton csapattal.

-    Nigel Mansell az Ausztrál nagydíjak történelmének legidősebb futamgyőztese. A britek oroszlánja 41 éves és 97 napos volt, amikor egy Williams volánja mögött 1994-ben elsőként szelte át a célvonalat Adelaide-ben.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

statisztika forma-1 formula-1 ausztrál nagydíj