2013. már 21.

F1 Massa újabb negatív rekordja ellenére tízszer elégedettebb, mint tavaly

írta: FormaNet
F1 Massa újabb negatív rekordja ellenére tízszer elégedettebb, mint tavaly

A Ferrari brazil pilótája, Felipe Massa a tavalyi szezon második felétől ugyan jelentősen jobb formát mutat, mint addig hosszú időn keresztül, ettől függetlenül Melbourne-ben ismét egy negatív rekordot tudhat magáénak. A Ferrari történelmében ugyanis immár Massa az a pilóta, aki a leghosszabb ideig nem nyert Formula-1-es nagydíjat a csapatnak.

felipe-massa.jpg

A kedves brazil számára nem kezdődött rosszul a szezon, hiszen az Ausztrál Nagydíj időmérőjén még csapattársát, Fernando Alonsót is maga mögé utasította, és a versenyt a negyedik helyen fejezte be, 12 ponttal gazdagítva magát és csapatát. Ennek ellenére Ausztráliában újabb negatív rekordot döntött, mivel egymás után 68 futamon keresztül nem tudott ferraris pilótaként versenyt nyerni.

Massa utoljára 2008-ben, hazai futamán, a szezonzáró Brazil Nagydíjon állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára, egy rendkívül izgalmas végjátékot követően, amikor 15 másodpercig még világbajnoknak is érezhette magát. Az eső, Lewis Hamilton, és Timo Glock csúszkálása végül megfosztotta minden pilóta álmától, és azóta egyetlen futamgyőzelem sem került a neve mellé.

Felipe a negatív rekordot Jean Alesitől vette át, aki az 1991-es Amerikai Nagydíjon debütált a maranellói gárdánál, és egészen az 1995-ös Kanadai Nagydíjig nem sikerült futamgyőzelmet szereznie. Alesi Montreálban 67 győzelem nélküli futam után szerezte meg első, és egyetlen nagydíj trófeáját. Massa Ausztráliában 68. győzelem nélküli versenyét teljesítette.

A negatív rekord ellenére Felipe Massa idén sokkal nagyobb eséllyel kezdte meg a 2013-as szezont, mind saját formáját, mind pedig az autó versenyképességét tekintve.

„Tízszer jobb most, mint 12 hónappal ezelőtt. Össze sem lehet hasonlítani ezt a szezonkezdést a tavalyival. Sokkal jobban érzem magam az autóba, és sokkal nyugodtabb vagyok. Azt hiszem, hogy most sokkal jobb a helyzet” – örvendezett Felipe, akinek jövőjével kapcsolatban az is nagyon fontos, hogy mit gondolnak a csapat vezetői. A Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo a szezonnyitó után megdicsérte versenyzőjét.

„Elégedett vagyok Felipe Massa melbourne-i teljesítményével. Nagyon gyors volt az időmérőn, és briliáns versenyzést mutatott be.”

Az Autosprint összeállított egy listát azokról az egykor a Ferrarinál versenyző pilótákról, akik hosszabb ideig versenyeztek győzelem nélkül a maranellói gárdánál:

Jean Alesi (67 futam), Michele Alboreto (55 futam), Eddie Irvine (49futam), Clay Regazzoni (34futam), Stefan Johansson (31futam), Rubens Barrichello (30futam), Chris Amon és Gerhard Berger (mindketten 27 futam )

A száguldó cirkusz futamgyőztesei között az abszolút rekordot egyébként Jarno Trulli tartja, aki miután 2004-ben megnyerte a Monacói Nagydíjat, 135 futamon keresztül versenyzett győzelem nélkül, míg végül 2011 végén nem teljesen önszántából, mint inkább pénzügyi okok miatt visszavonult.

A Ferrari brazil versenyzője hosszú idő után 2011-ben is visszahozott egy nem túl örömteli statisztikát a csapathoz, mégpedig azzal, hogy ferraris versenyzőként egész évben nem tudott a top3-ban végezni. Az előtt 1992-ben Ivan Capelli volt az a ferraris pilóta, aki az év során nem tudott dobogós helyezés felmutatni, ám az olaszt két versennyel a szezon vége előtt leváltotta a maranellói gárda vezetése. Teljes szezonos versenyzőre visszatekintve egészen 1981-ig kell visszamennünk ahhoz, hogy találjunk olyan ferraris versenyzőt (Didier Pironi) aki egy szezonon belül egyszer sem ért célba az első három hely valamelyikén.  

Massa már ezzel a statisztikával sem lehetett boldog, majd ehhez jött még jó néhány verseny, mire végre 2012-ben, a Japán Nagydíjon Sebastian Vettel mögött a második helyen ért célba, így a 2010-es Koreai Nagydíjon megszerzett dobogós eredménye, és a 2012-es szuzukai verseny között nem kevesebb, mint 36 versenyhétvégét bekkelt ki a Ferrarinál dobogós eredmény nélkül. 

000 facebook_banner.jpg

Massa negatív rekordja mellett érdemes megemlíteni, hogy Sepangban csapattársa, Fernando Alonso 200. nagydíjára készül, ám igazából a versenyzés szempontjából ez majd csak Bahreinben következik el, mert Alonso pályafutása során két alkalommal nem állt rajthoz. (2001 Belga GP, 2005 USA GP)

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

 

Szólj hozzá

statisztika ferrari forma-1 felipe massa formula-1