2013. már 23.

F1 Ferrari: Hosszú idő után végre egy tökéletes időmérő

írta: FormaNet
F1 Ferrari: Hosszú idő után végre egy tökéletes időmérő

Felipe Massa és Fernando Alonso is úgy gondolja, hogy hosszú idő óta ez volt a csapat legtökéletesebb kvalifikációs szereplése. Mindkét versenyző elismeri, hogy az eső a csapat kezére játszott, de megfelelő döntések nélkül ez akár rosszul is elsülhetett volna. A maranellóiaknál ma a teljesítmény, a stratégia és az időzítés is a lehető legjobb volt, így mindkét pilóta nagyon optimistán várja a Maláj Nagydíjat, sőt Alonso nem titkolt célja a győzelem.

massa - sepang.jpg

 

Felipe Massa legutóbb a 2010-es Bahreini Nagydíjon futotta meg az időmérő második leggyorsabb körét, így a brazil értelemszerűen nagyon elégedett jelenlegi helyzetével. Massánál egyedül csak Sebastian Vettel tudott jobb kört összerakni, ettől függetlenül a brazil még nem bízza el magát, hiszen jól tudja, hogy száraz körülmények között még van néhány erős ellenfél körülöttük, esőben pedig bármi megtörténhet.

"Ez volt az az időmérő, ahol sikerült a legtöbbet kihoznunk a lehetőségeinkből. A Q3 vége felé úgy döntöttünk, hogy új intermediate gumikra váltunk, és ez lehetővé tette, hogy elég jó kört rakjak össze, és megszerezzem a második helyet a rajtrácson. Nagyon elégedett vagyok ezzel az eredménnyel, hatalmas munkát végeztünk a téli hónapok alatt. Az autónk megmutatta, hogy száraz és nedves körülmények között is versenyképes, de tovább kell javulnunk. Nagyon erős ellenfelekkel voltunk körülvéve, és talán az eső kicsit segített, mert ideális feltételek mellett nehezebb lett volna elérni ezt a eredményt. Most egy hosszú és nehéz verseny vár ránk, ahol bármi megtörténhet, és ahol kulcsfontosságú lesz a stratégia és a gumikezelés. Mindemellett a bizonytalan időjárás sem segít senkinek.”

Fernando Alonso tavaly a kilencedik helyről rajtolva nyerte meg az esős Maláj Nagydíjat, így most egyértelműen sokkal nagyobb esélyekkel vághat neki a vasárnapi küzdelemnek. A spanyol bajnok is régen várhatta már ilyen jó pozícióból a versenyt, és emiatt különösen boldog.

"Nagyon boldog vagyok ezzel az eredménnyel, mert nagyon régóta nem voltam már az első háromban az időmérőn, és rendszerint csak a versenyen sikerült ledolgoznom valamit. Az eső talán segített nekünk egy kicsit, mert száraz pályán nem mi voltunk a leggyorsabbak, de mivel az első háromban kezdhetünk, így reális esélyünk van a dobogóra, sőt a győzelemről is álmodhatunk" - lelkendezett Alonso.

"Amikor a Q3-ban láttuk, hogy milyen gyorsan szárad a pálya, akkor egy pillanatig haboztunk, mivel a köztes gumik ilyenkor 1-2 kör után teljesen elkopnak. De végül ez tűnt a legésszerűbb választásnak, és mint kiderült, jól döntöttünk. Az elmúlt három évben ez volt az a pillanat, amikor minden a lehető legjobban működött: a teljesítmény, a stratégia, és a kiállások is. Majd meglátjuk, hogy holnap mi sül ki belőle, mert ha esik, akkor az egész egy lutri lesz. Bár a jelenlegi Formula-1-ben nem a rajt a legfontosabb, ettől függetlenül mindig igyekszünk egy jó startot venni, hogy megtartsuk a pozíciónkat, vagy megpróbáljuk Vettelt elkapni az első kanyarban. Azután majd meglátjuk, hogyan alakul a versenytempónk. Az ausztráliai szereplésből, illetve a pénteki hosszú etapokból következtetve ezen a téren is optimisták lehetünk.”

 000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

ferrari forma-1 alonso massa időmérő maláj nagydíj sepang formula-1