2013. ápr 06.

F1 Újrakezdés a McLarennél

írta: FormaNet
F1 Újrakezdés a McLarennél

A gyengén kezdő McLaren Mercedes rendkívül optimistán készül a szezon harmadik nagydíjára, olyannyira, hogy a csapat tapasztalt pilótája, Jenson Button egyenesen úgy érzi, mintha csak most kezdődne számára a 2013-as bajnokság. A háromhetes szünetben végzett munka mellett jó ómen lehet a wokingiak számára, hogy az eddigi kilenc Kínai Nagydíjon igen sikeresnek mondhatták magukat. A McLaren összesen három futamgyőzelmet, és további hat dobogós helyezést tud felmutatni a sanghaji aszfaltcsíkon.

button - sepang.jpg

Jenson Button tavaly a hatodik rajtkockát szerezte meg a sanghaji versenypályán, végül Nico Rosberg Mercedese mögött másodikként szelte át a célvonalat. Első mclarenes évében, 2010-ben futamgyőzelmet is ünnepelhetett, sőt, az első Kínai Nagydíjon (2004) még a BAR Hondával a ferraris Rubens Barrichello mögött, a második helyen végzett, azaz a statisztika szerint a brit egész jó esélyekkel várhatja az idei szezon harmadik megmérettetését. Button nemrégiben kijelentette, hogy a gyenge kezdés ellenére nem mondott még le a bajnoki címről, és a csapat futamelőzetesében úgy fogalmazott, hogy kicsit úgy érzi, mintha számára most kezdődne el a szezon.

„Furcsa, de a Kínai Nagydíj számomra majdnem olyan, mintha újra kezdődne a szezon. Az első két futamon két pontot szereztem, és nyilván nem erre számítottunk év elején. A csapatnál azonban mindenki rákapcsolt, és az autó problémáinak kezelése volt a feladat. Tudjuk, hogy hol veszítettünk teljesítményt, így valóban nagyon várjuk, hogy Sanghajban megnézzük, mit tudtunk elérni ezen a területen.”

„Ami a pályát illeti, mindig is élveztem itt versenyezni – az autónk mindig jól teljesített, és mindig megtaláltuk a megfelelő egyensúlyt a lassú kanyarokban-, a nagysebességű irányváltásoknál-, és a hosszú egyenesben szükséges leszorítóerő terén. Ez egy nagyon jó helyszín, hiszen az egyenesben jó lehetőség nyílik arra, hogy szélárnyékba kerüljünk, és előzhessünk. Úgy vélem, hogy jövő hétvégén is nagyon jó versenyünk lesz.”

„Számunkra most az a fontos, hogy egységes csapatként vágjunk neki a hétvégének, és kihangsúlyozzuk az erősségeinket, illetve az edzéseken minél jobban megértsük az autót. Egyértelműen hiszek abban, hogy még nincs veszve semmi a bajnokságban, így már alig várom, hogy újra a pilótafülkében üljek, és beindíthassam a kocsit.”

Sergio Pérez tavaly Malajziában első F1-es dobogóját ünnepelhette, majd ezt követően Sanghajban nem sikerült pontot szereznie a Sauberrel. A mexikói most új környezetben bizonyíthat, és a McLarennél tapasztalt lendület és optimizmus teljesen magával ragadta a 23 esztendős tehetséget.

„Azt hiszem volt egy kis időnk arra, hogy a szezon első két futama után kicsit fellélegezzünk, ami fontos volt, hiszen visszatérhettünk a csapat technológiai központjába, és minden erőnkkel azokon a módosításokon dolgoztunk, amik következetesebbé tehetik az autót. Hihetetlen látni nem csak a csapat gyors reakcióját (a problémákra), hanem azt is, hogy mindenki mennyire pozitívan áll hozzá a szükséges változtatásokhoz. Hihetetlen csapatmunka folyik itt. Szóval így készülünk a harmadik versenyre, és nagyon sok pozitívumot látok a csapaton belül.”

„Tudjuk, hogy Ausztráliában és Malajziában kissé alulteljesítettünk, de Jensonnek és nekem is sikerült néhány pontot szerezni. Lehet, hogy a sorban nem ott álltunk, ahol lenni akartunk, de a pontszerzés azt jelenti, hogy a csapat 60 futam óta állandó pontszerző. Ez egészen hihetetlen és fantasztikus rekord. Mint a csapat összes tagja, én is nagyon várom, hogy Kínában legyünk – ez egy nagyszerű pályája, kicsit mindenből van rajta, és azt hiszem, hogy jó tesztje lesz az autónknak.”

000 facebook_banner.jpg

Martin Whitmarsh csapatfőnök a napokban úgy fogalmazott, hogy meglepődne, ha Kínában nem javulna jelentősen a csapat teljesítménye, és a szakember továbbra is úgy gondolja, hogy jó úton haladnak a fejlesztések.

„Egyértelmű, hogy Ausztráliában és Malajziában mutatott teljesítményünk nem érte el a Vodafone McLaren Mercedes színvonalát. Ugyanakkor a második és harmadik verseny közötti háromhetes szünet hasznos volt számunkra, és teljes mértékben elkötelezettek vagyunk a további fejlesztések irányába, és hogy minél jobban megértsük az MP4-28-ast. Biztos vagyok benne, hogy számos változtatást képesek leszünk ezen a hétvégén elérni, hogy tágabb működési tartományra bírjuk az autót, és javítsunk a teljesítményen. A csapat reagálása példaértékű volt, és ahogy már említettem, Jenson, és Checo is nagyszerű munkát végzett. Bebizonyították, hogy nagyon motiváló és magas színvonalú versenyzők, akik fantasztikusan képviselik a csapatot. Mérnökeink, tervezőink és szerelőink is fáradhatatlanul és lelkiismeretesen dolgoztak azon, hogy feltárják az autó potenciálját.”

„A Formula-1 rendkívül kiszámíthatatlan. A múltban voltak nagyon versenyképes hétvégéink Sanghajban, és voltak váratlan eredményeink is. Magabiztosan és nagyon izgatottan várjuk, hogy elinduljunk Kínába. Reméljük, hogy további előrelépéseket teszünk, és le tudunk dolgozni valamennyit a hátrányunkból az élen állókhoz képest.”

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 mclaren kínai nagydíj jenson button formula-1 sergio perez