2013. ápr 21.

F1 Vettelé a Bahreini Nagydíj Räikkönen és Grosjean előtt

írta: FormaNet
F1 Vettelé a Bahreini Nagydíj Räikkönen és Grosjean előtt

Megismétlődött a tavalyi dobogós eredmény, hiszen Sebastian Vettel könnyedén húzta be zsinórban második bahreini győzelmét, míg a német mögött az nyolcadik helyről rajtoló, egy kerékcserét megspóroló  Kimi Räikkönen, illetve csapattársa, a 11. rajtkockából induló Romain Grosjean ért célba dobogós helyeken. A hétvége vesztes csapata egyértelműen a Ferrari lett, a Mercedes versenytempója jóval gyengébb volt, mint a szombati egykörös teljesítmény, a McLarenek azonban hatalmas csatákkal végre észrevetették magukat a pályán, elsősorban Sergio Pérez, aki rendkívül agresszív versenyzéssel végül hatodik lett.

bahrein verseny.jpg

Az első 10 versenyző sorrendje kicsit átalakult az időmérő eredményekhez képest, hiszen Mark Webber és Lewis Hamilton három illetve öt rajthelyes büntetéssel kezdett. Legjobban Felipe Massa járt, aki az előtte záró két versenytárs kiesésével a negyedik rajtkockát kaparintotta meg, így csapattársa, Fernando Alonso mellől rajtolhatott a második sorból.  A brazil a top tízből egyedüliként kemény keverékkel kezdte meg az 57 körös futamot, azaz más taktikán volt mint a körülötte lévő élmenők, ám már az első bokszkiállásnál kiderült, hogy ezzel semmit sem nyert a csapat. 

A pole-ból induló Nico Rosberg viszonylag könnyedén elrajtolt, ám meglépni nem tudott a Ferrari és a Red Bull elől.  Sebastian Vettel és Fernando Alonso néhány kanyaron keresztül egymással volt elfoglalva, majd a második körben a DRS zónában a címvédő könnyedén átugrotta a Mercedest és ezzel átvette a vezetést. Alonso kissé nehezebben ugyan, de követte a német bajnok példáját,  de nem sokáig üldözhette legnagyobb riválisát, ugyanis Ferrariján elromlott az állítható hátsó szárny. A spanyol egymás után kétszer is meglátogatta szerelőit, hogy visszaállítsák a nyitva maradt szárnyat, és nyilván a második bokszkiállást követően már nem próbálkozott újra használni, ekkora azonban már a 18. helyről kellett visszakapaszkodnia. Csapattársa, Felipe Massa még a rajtnál akadt össze a force indiás Adrian Sutillal, aminek következtében kicsit megsérült az F138k eleje, de ezzel még folytatni tudta útját, egy pozíciót veszítve Paul Di Resta mögött az ötödik helyen. Sutilnak azonban egy defekttel máris ki kellett hajtania csapatához. Massa mögött az első körök után Webber, Button, Pérez, Räikkönen, Grosjean volt a top10 sorrendje.

Az élről rajtoló Mercedes nagyon korán szenvedni kezdett, és néhány kör után nem csak Vettel és Alonso, de Di Resta és Massa is megelőzte. Így nem is volt meglepő, hogy a kerékcserék sorát a Mercedes német versenyzője kezdte meg a 10. körben. Egy körrel később többen is kiálltak, többek között az élről Vettel, illetve nagy meglepetésre Massa, aki kemény keveréken startolt, de nem tudott tovább kint maradni, mint a körülötte opciós gumikon autózó riválisok, ráadásul nem sokkal első kerékcseréje után (a 18.körben) néhány pozíciót veszített, mert – ahogy Hamiltonnál szombaton – sérült gumival egy újabb kerékcserét kellett beiktatnia.

Legkésőbb Di Resta és Räikkönen tudta le első bokszkiállását, így néhány körön keresztül ők vezették a Bahreini Nagydíjat Räikkönen 17 kör erejéig maradt kint, de a finnt még a pályán megelőzte a Red Bull ásza. A 20. kör környékén Vettel már kényelmes tempót autózott ki az élen, a mögötte álló Mark Webber lemaradása már 10 másodperc volt, azaz Vettel végül mindvégig kimaradt az izgalmakból, nem úgy a McLarenek, melyeket jócskán többet mutatott ezen a futamon a kamera, mint az előző három nagydíjon összesen. Button és Pérez szépen kapták el a rajtot, majd hamarosan már a top 5 első felében harcoltak, leginkább egymással. Féltávnál odáig fajult Button és Pérez csatája, hogy a két autó össze is ért. A 2009-es bajnok nem is hagyta szó nélkül ifjú csapattársa vehemens támadásait, és a csapatrádión kétségbeesetten kérte alakulatát, hogy hűtsék le a mexikóit.  

Miközben a McLarenek ádáz csatát vívtak a pályán, a Lotus finn versenyzője ismét az utolsók között zárta a második kerékcserék sorát, és bár Vettel győzelmét már senki nem veszélyeztette, de egy kétkiállásos taktikával Räikkönennek a tavalyi futam után ismét egy dobogós helyezés volt kilátásban. A bahreini helyszín legsikeresebb csapata, a Ferrari viszont nyugodtan kinevezhető a hétvége legszerencsétlenebb istállójának, hiszen Massa másodjára is defektet kapott. A maranellóiak végül Alonso nyolcadik helyével mindössze 4 pontot gyűjtöttek. 

Vettelt a hajrában a két kiállással taktikázó Räikkönen és Di Resta követte, mögéjük pedig Grosjean zárkózott fel, megelőzve a 2-es számú Red Bullban ülő Webbert. A top10 második felében továbbra is a McLarenek, elsősorban Pérez csatái színesítették a futamot. A mexikói versenyző rendkívül agresszív verseny futott egészen az utolsó körökig, és nem csak tapasztalt csapattársától nem ijedt meg, de még Fernando Alonsótól sem. Buttonnak végül négy kiállást kellett végrehajtania - mint ahogy Rosbergnek is -, így kikerült a lelkes mexikói célkeresztjéből, és csak az egy pontot érő 10. helyen végzett. 

Az utolsó körökben több helycsere is történt a top10-ben: Di Restának végül nem vált be a kétkiállásos taktika, legalábbis annyira biztosan nem, mint a Kiminek. Grosjean a frissebb gumikon az 51. körben le tudta vadászni a Force Indiát, így a tavalyi évhez hasonlóan Vettel, Kimi, Grosjean dobogót ünnepelhetett a közönség. Hátrébb Webber és Hamilton csatázott az utolsó pillanatokig az ötödik helyért, és végül nem csak a brit, de az Alonsóval megbirkózó Pérez is meg tudta előzni az ausztrál veteránt. A pontszerzők utolsó három helyezettje Alonso, Rosberg és Button lett. Felipe Massát a 15. helyen intette le a kockás zászló.

A futamnak egyetlen kiesője volt Jean-Eric Vergne személyében. A francia pilóta Toro Rossójának padlólemeze még a verseny elején sérült meg, és végül le kellett parkolnia a garázsba. A verseny leggyorsabb körét - 1:63.961 - az élen unatkozó regnáló bajnok futotta meg.

000 facebook_banner.jpg

Bahreini Nagydíj végeredménye:

  Versenyző                  Csapat                  Idő/különbség

 1.  Vettel         Red Bull-Renault                1:36:26.945

 2.  Raikkonen      Lotus-Renault                   +  9.1

 3.  Grosjean       Lotus-Renault                    +  19.5

 4.  Di Resta       Force India-Mercedes          +  21.7

 5.  Hamilton       Mercedes                           +  35.2

 6.  Perez          McLaren-Mercedes              +  35.9

 7.  Webber         Red Bull-Renault               +  37.2

 8.  Alonso         Ferrari                              +  37.5

 9.  Rosberg        Mercedes                        +  41.1

10.  Button         McLaren-Mercedes            +  46.6

11.  Maldonado      Williams-Renault           +  1:06.4

12.  Hulkenberg     Sauber-Ferrari                +  1:12.9

13.  Sutil          Force India-Mercedes          +  1:16.7

14.  Bottas         Williams-Renault               +  1:21.5

15.  Massa          Ferrari                             +  1:26.3

16.  Ricciardo      Toro Rosso-Ferrari             +  1 kör

17.  Pic            Caterham-Renault                +  1 kör

18.  Gutierrez      Sauber-Ferrari                  +  1 kör

19.  Bianchi        Marussia-Cosworth            +  1 kör

20.  Chilton        Marussia-Cosworth            +  1 kör

21.  Van der Garde  Caterham-Renault         +  2 kör 

 

Világbajnokság állása négy forduló után:

 Versenyzők                         Csapatok          

 1.  Vettel         77               1.  Red Bull-Renault    109

 2.  Raikkonen   67             2.  Lotus-Renault           93

 3.  Hamilton     50             3.  Ferrari                       77

 4.  Alonso        47             4.  Mercedes                   64

 5.  Webber       32            5.  Force India-Mercedes    26

 6.  Massa          30            6.  McLaren-Mercedes        23

 7.  Grosjean      26            7.  Toro Rosso-Ferrari        7

 8.  Di Resta       20            8.  Sauber-Ferrari              5

 9.  Rosberg       14      

10.  Button         13      

11.  Perez          10      

12.  Ricciardo     6      

13.  Sutil             6      

14.  Hülkenberg   5      

15.  Vergne          1     

 FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

  

Szólj hozzá

verseny forma-1 vettel red bull bahreini nagydíj formula-1