2013. ápr 27.

F1 Vettel nem kér ajándék győzelmet, és a kritikák sem érdeklik

írta: FormaNet
F1 Vettel nem kér ajándék győzelmet, és a kritikák sem érdeklik

Sebastian Vettelt még az elmúlt hétvégén, Bahreinben is a malajziai engedetlenségéről és annak esetleges következményeiről faggatták, és a német bajnok ezúttal a NBC-nek adott interjúban többek között arról beszélt, hogyan lehet feldolgozni a hirtelen rázúduló kritikákat.

Vettelt nem érdeklik a kritikák.jpg

A Malajziai incidense után (amikor csapatutasítás ellenére megtámadta és megelőzte az élen álló Mark Webbert) a regnáló bajnok kapott hideget meleget a médiában, ami akár frusztráló is lehetne számára, e helyett azonban inkább megtanulta elfogadni, hogy nem mindig fest valós képet a média, és az emberek saját magukban megfogalmazott véleményét nem formálhatjuk kedvünk szerint.

Azt hiszem bizonyos mértékig korlátozott a lehetőség, hogy befolyásoljunk vagy megváltoztassunk egy rólunk lefestet képet, hiszen az embereknek joguk van ahhoz, hogy azt gondoljanak, amit akarnak. Nyilvánvaló, hogy ezeket a dolgokat a média is generálja, mert a hatalma megvan hozzá, és olykor rossz irányba mennek el a dolgok. De szerintem, a legfontosabb az, ha mélyen magadban tudod az igazságot. Néha nem segít, ha elmondod az igazat, mert talán az emberek még nem készültek fel rá, vagy nem igazán figyelnek oda. Azt hiszem, a botrány mindig is népszerűbb, mint az igazság.”

„De végül a dolgok mindig kiegyenlítődnek, hiszen egy hosszú F1-es karrier egy hosszú folyamat, és persze maga a szezon is hosszú. Persze néha úgy érezzük, hogy az emberek nem tudják mi is folyik itt valójában, de ahogy az imént is mondtam, a legfontosabb, hogy te magad tudjad. Az egyetlen dolog, ami igazán érdekel, hogy a csapat, és azok az emberek, akikkel együtt dolgozom és együtt töltöm az időmet, valóban tudják, hogy mi történik.”

Vettelt olyannyira nem foglalkoztatják a számára idegen emberek véleményei, hogy egyike azon három jelenlegi F1-es versenyzőnek, aki semmilyen szinten nem használja a közösségi médiát: „Nem vagyok nagy rajongója a közösségi médiának. Vannak, akik szeretik, vannak, akik nem. Nem ítélek el ezért senkit, de én nem hinném, hogy mindenkinek el kéne mondanom, hogy éppen mit csinálok.”

A történtek utáni vihar ugyan már lecsendesedett a csapatnál (és a csapat körül), ugyanakkor maradtak még kérdőjelek, melyek bizonyára még bőven szolgáltatnak majd témát a szezon során. Ilyen például, hogy szükség esetén vajon Mark Webber mennyire fogja segíteni német kollégáját?

Esetleg - ha azon múlna a bajnoki cím - átadna Vettelnek még egy győzelmet? Jelenleg igen nehéz ezt elképzelni, ugyanakkor a címvédő határozottan kijelentette, neki semmiféle ajándékgyőzelemre nincs szüksége. 

„Természetesen a győzelem mindig izgalmas, de - hogy is mondjam - rossz szájízzel nem jó nyerni. Keményen dolgozol ezért, és fontos, hogy meggyőződj arról, hogy valóban azért érhető el számodra a győzelem, mert megdolgoztál érte.”

000 facebook_banner.jpg

„Egészen biztos, hogy nem ajándékba akarod kapni, mert az nem ugyanaz az érzés. Ha most valaki hozna nekem egy darab papírt, hogy írjam alá, és akkor versenyt nyerek, vagy írjam alá és akkor bajnokságot nyerek – akkor tulajdonképpen a célt elérném, mert az a cél, hogy megnyerjük a bajnokságot. De ha csak egy aláíráson múlna, és már a verseny előtt tudnád az eredményt, akkor hol maradna az izgalom?”

„Az izgalom, amikor várod, hogy kigyulladjanak, majd kialudjanak a fények, elinduljon a verseny, vagy izgalom, amikor éppen versenyben vagy, harcolsz, közben pedig következetesnek kell lenned, óvni a gumikat, a kocsit stb… és persze harcolni a leintésig. Amikor ezek után úgy léped át a célvonalat, hogy megnyerted a versenyt, az a lehető legnagyobb elégtétel. Szóval azt hiszem, hogy ha a történetet előre meg lehetne írni, úgy minden izgalom eltűnne.”

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma1 red bull sebastian vettel formula-1