2013. ápr 30.

F1 A Red Bull kevesli a Pirelli változtatásait

írta: FormaNet
F1 A Red Bull kevesli a Pirelli változtatásait

A folyamatos kritikák hatására a Pirelli már Barcelonától kisebb változtatást hajt végre az idei kemény gumik összetételén, ám a Red Bullnál úgy gondolják, ez a minimális változtatás nem elegendő.

webber - red bull - bahrein.jpg

 Az elmúlt négy verseny folyamán a Formula-1 gumiszállítóját folyamatos támadások érték a 2013-as, a tavalyinál lágyabb összetételű abroncsok miatt. A leghangosabb kritikusok, a Red Bull és a Mercedes már a szezonnyitó, melbourne-i futam után szerették volna elérni, hogy a Pirelli minél előbb változtasson a keverékek összetételén. Az olaszok először úgy reagáltak a kérésre, hogy nem fognak egy-két csapat kedvében járni, hiszen úgy akár Monzában véget érhet a bajnokság, ám a folyamatos nyomás alatt megtörve – részben biztonsági okokkal indokolva – minimális változtatásokat hajtottak végre, így az első európai helyszínen már ezeket az abroncsokat kapják meg a csapatok. (Az ilyen jellegű évközi változtatásokhoz a csapatok egységes egyetértése, vagy biztonság indokok szükségesek.)

Most azonban úgy tűnik, hogy a Red Bull számára nem kielégítő a végrehajtott minimális változás. Az istálló szókimondásáról elhíresült főtanácsadója, Dr. Helmut Marko a Barcelonában bevezetésre kerülő, megváltoztatott összetételű abroncsokról így vélekedett: „Azt akarjuk, hogy a lehető leghamarabb olyan gumik legyenek, melyek nem korlátozzák a lehetőségeket. A legtöbbet kellene, hogy kihozzuk az autónkból” – mondta a szakember a DPA hírügynökségnek.

Marko szerint a jelenlegi abroncsok a mezőny legjobb autóit büntetik, mint például az RB9-est.

„Ha az autó minden lehetőségét kihasználnánk, akkor egy teljes kört sem tudnánk futni az időmérőn. Ha azt kell mondanunk a pilótáinknak, hogy néhány kanyarban ne a megfelelő tempóban menjenek, az nem túl könnyű dolog” – nyilatkozta Marko a Red Bull Ringen, Spielbergben.

000 facebook_banner.jpg

A főtanácsadó szavait erősítette meg egy Red Bullhoz közeli forrás is, az Auto Motor und Sportnak tett nyilatkozatban.

„Ha normális abroncsaink lennének, Vettel minden pályán fél másodperccel gyorsabb lenne mindenkinél. Jól ismerjük a saját helyzetünket.”

Szintén a regnáló csapat háza tájáról származó hír, hogy a tulajdonos, Dietrich Mateschitz pontot tett a Maláj Nagydíjon történt „Multi21” történet végére. Már az incidens után nem sokkal kiderült, hogy a tulajdonosnak kicsit sem tetszett a csapatutasítás, sőt még olyan pletykák is szárnyra keltek, hogy fontolgatja a cirkuszból való kiszállást. Ez utóbbit természetesen egyértelműen cáfolták, ám Mateschitz most kijelentette, innentől kezdve a szezon végéig szabad a harc Sebastian Vettel és Mark Webber között.

„Vettel és Webber szabadon versenyezhet a szezon végéig. A mottó: menj előttem, ha tudsz.”

A 68 esztendős üzletember a Webber távozásáról szóló pletykákra röviden reagált: „Minden Webberen múlik. Azon, hogy milyen gyors, és mit tud felmutatni.”

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 pirelli red bull helmut marko formula-1