2013. máj 03.

F1 Alonso nem a riválisok balszerencséjéből akar hasznot húzni

írta: FormaNet
F1 Alonso nem a riválisok balszerencséjéből akar hasznot húzni

A idei szezon kezdetekor a 2012-es évvel ellentétben, máris egy igazán versenyképes Ferrari sorakozott fel a rajtrácsra, ám Fernando Alonso kétszer is igen szerencsétlen helyzetben találta magát, ami végül megakadályozta a jó eredményben. Nyilván a hosszú szezon alatt előbb-utóbb minden ellenfél szembetalálkozik a technika ördögével, ám a spanyol nem kíván balszerencsét riválisainak, mert biztos benne, hogy ha gond nélküli versenyeket futhat, akkor a Ferrari tempója elegendő lesz ahhoz, hogy ismét a bajnoki címért harcoljon. 

Fernando-Alonso.jpg

 

A Ferrari kétszeres spanyol bajnokának felemás eredményekkel indult a 2013-as idénye, ami a bajnokság tekintetében konkrétan 30 pontos hátrányt eredményezett az élen álló Sebastian Vettelhez képest. A szezonnyitón elért második helye után Malajziában Fernando Alonso már egy kört követően kénytelen volt feladni a versenyt (a Mark Webberrel való ütközés utáni törött első szárny miatt), majd ezután Kínában futamgyőzelmet ünnepelhetett, ám a szezon negyedik állomásán, Bahreinben az állítható hátsó szárny hibája miatt csak a négy pontot érő nyolcadik helyet szerezte meg.

Mindez igazolja, hogy nem elegendő a nagyszerű teljesítmény, de olykor bizony egy kis szerencse sem árt, és ezt jól tudja a spanyol klasszis is.

„Ahhoz, hogy bajnokságot nyerj, nagyon megbízható teljesítmény, és a mezőny egyik legjobb autója szükséges. Ezen kívül pedig számos más tényezőnek kell együtt lennie: jó stratégia, kis szerencse az időjárással, egy jó rajt. Nagyon sok dolognak együtt kell lennie.”

Alonso nemrégiben azt mondta, hogy a szezon során általában kiegyenlítődik a balszerencse, azaz a legfőbb riválisoknak is valószínűleg szembe kell majd nézniük egy-egy váratlan technikai vagy egyéb problémával, így egyelőre nem aggódik 30 pontos hátránya miatt. A TotalRace-nek most kicsit finomabban fogalmazott, és kijelentette, leginkább normális, gond nélküli hétvégére vágyik, nem pedig mások balszerencséjére.

„Nem mások szerencsétlenségével szeretnék lehetőséghez jutni. Amit szeretnék az az, hogy többé-kevésbé normális versenyeim legyenek. Ha gond nélküli futamaink lennének, az nagy segítség lenne a bajnoki cím megszerzéséhez, hiszen az autónk most jobb, mint a tavalyi.”

000 facebook_banner.jpg

A következő megmérettetés az első európai helyszín, és egyben Alonso hazája, Spanyolország lesz, ezen belül is Barcelona, ahol legutóbb 2006-ban, még a Renault csapattal ünnepelhetett futamgyőzelmet. Mindemellett tavaly Valenciában Ferrari színekben is diadalmaskodott otthonában, ám ebben a szezonban csak ez az egy lehetősége lesz megörvendeztetni spanyol rajongótáborát, hiszen Valencia (egyelőre) kikerült a programból. Fernando természetesen mindent megtesz majd, hogy a kihozza a maximumot autójából.

„2006-ban Barcelonában, 2010-ben Monzában, és tavaly Valenciában aratott győzelmek kétség kívül pályafutásom legérzelmesebb győzelmei voltak. Mindig különleges érzés a szurkolók fogadtatása, és az egész spanyolországi futam onnantól kezdve, hogy megérkezünk a repülőtérre, majd a hotelbe és a pályára. Már pénteken és szombaton az első köröknél azonnal érezhető a szurkolók szenvedélye, és mindez extra motivációt ad, hogy még egy kis pluszt kipréselj magadból”- lelkesedett Alonso a csapat futamelőzetesében. 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

barcelona ferrari forma-1 fernando alonso spanyol nagydíj formula-1