2013. máj 07.

F1 Hamilton: Alonsót vagy Vettelt is tudnám kezelni csapattársként

írta: FormaNet
F1 Hamilton: Alonsót vagy Vettelt is tudnám kezelni csapattársként

Lewis Hamilton a Formula-1 egyik legtehetségesebb pilótájaként az elmúlt években szerzett magának néhány fekete pontot is nem csak a pályán történt megnyilvánulásaival, éppen ezért sokan vélték, és vélik úgy, hogy talán nem a legtökéletesebb csapattárs. A brit világbajnok pilóta azonban úgy gondolja, idei, F1-ben töltött hetedik szezonjára elég érett lett ahhoz, hogy bárki is legyen a csapattársa, azt megfelelően tudja kezelni, mint ahogy a kritikákra is másképpen reagál, mint korábban.

Hamilton jobb csapattárs lenne.jpg

Mielőtt Hamilton a tavalyi évben bejelentette, hogy hat, McLarennél töltött verseny szezon után csatlakozik a Mercedeshez, többen hozták összefüggésbe a Red Bullal is, ahol Sebastain Vettel zsinórban három világbajnoki címet nyert.  A szkeptikusok szerint azonban ez nem lett volna túl jó választás a Milton Keynes-i alakulattól, sőt maga az istálló is célzott arra annak idején, hogy a „két dudás egy csárdában” nem feltétlenül felel meg az elképzeléseiknek.

A 2007-es év, mely nem mellesleg Hamilton első Formula-1-es versenyszezonja is volt, sokak számára leginkább arról maradt emlékezetes, ahogy az újonc brit pilóta, az akkor már kétszeres világbajnok csapattársát, Fernando Alonsót szorongatta versenyről versenyre, és gyakran a csapat kérése ellenére is igyekezett megverni a spanyolt. A két karizmatikus pilóta harca akkor úgy tűnt, kibékíthetetlen ellentétet okozott közöttük, és Fernando az év végén el is hagyta a wokingi istállót. Az egymásról tett nyilatkozatok még évekig igen távol álltak az udvarias, baráti hangnemtől, ám az elmúlt években úgy tűnik, helyre billent a kapcsolat, és a két pilóta egymást túllicitálva dicséri a másikat.

Az Alonso-Hamilton viszonyhoz hasonló játszódik az elmúlt pár évben a Red Bullnál is, ami idén jelentősen felerősödött. Ezzel kapcsolatban az istálló főtanácsadója, Helmut Marko annak a véleményének adott hangot, hogy ilyen akkor fordul elő, ha egy istállónál egy időben két alfahím van jelen.

Hamilton jelenleg úgy gondolja, a fiatalkori kakaskodása már a múlté.

"Most, hogy idősebb vagyok, biztos vagyok benne, hogy más lenne a kapcsolatunk" – nyilatkozta a Daily Mail-nek, utalva Alonso és a saját egykori csapattársi kapcsolatára.

„Lennének azért még mindig heves pillanatok, mert mindketten gyorsak vagyunk, és ezért nagyon közel lennénk egymáshoz, de már mindketten sokkal érettebbek vagyunk.”

„Azt hiszem, jelenleg sokkal ösztönzőbb rám a csapattári kapcsolat. De ez a pilótáktól függ.”

„Tegyük csak Sebastiant és Fernando Alonsót egymáshoz, és a csapat azonnal bajba lenne, mert csak a kémia működne…”

Hamilton a Vettellel való esetleges kapcsolatáról így tűnődött, utalva a malajziai esetre:  „Tudjátok, én még úgy hiszem, tudnék is Sebastiannal együtt vezetni, csak nem tekerném le a motort”

Mióta nincs a McLaren elnökének, és egykori támogatójának, Ron Dennisnek, és édesapjának, Anthony Hamiltonnak a szárnyai alatt, Lewis úgy véli, sikerült megtanulnia kezelni a kritikákat.

000 facebook_banner.jpg

Jó példa erre, amikor Sir Jackie Stewart a Mercedeses szerződés miatt kezdetben élesen kritizálta, sőt a bejelentés előtt komoly kétségei voltak, majd később már a 2013-as világbajnoki cím egyik esélyesekét beszélt a 28 éves pilótáról.

„Azt hiszem határozottan fejlődik a vastag bőr. Kezdetben könnyebb volt felpiszkálni, Mostanra sokkal kiegyensúlyozottabb lettem, mert mentálisan javultam, és megerősödtem. Szóval amikor Jackie Stewart rólam beszélt, csak kinevettem és kész.”

„Van néhány ember, aki indiszkrét, de ezeknek biztosan nincs jobb dolguk. Joguk van elmondani a véleményüket, de Jackie túl sokat beszél” – nyilatkozta Lewis Hamilton.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

 

Szólj hozzá

jackie stewart forma1 lewis hamilton formula-1