2013. máj 10.

F1 Vettel volt a pénteki nap leggyorsabb pilótája Barcelonában

írta: FormaNet
F1 Vettel volt a pénteki nap leggyorsabb pilótája Barcelonában

Sebastian Vettel volt a Spanyol Nagydíj pénteki napjának leggyorsabb pilótája, a regnáló bajnok mögött végzett másodikként Fernando Alonso, míg a harmadik leggyorsabb kört a másik Red Bull pilóta, Mark Webber futotta. A McLarenek a délelőtti, rosszul sikerült edzést követően sokal több időt töltöttek a pályán, de egyelőre úgy tűnik, nem találják a tempót.

vettel_1.jpg

Száraz körülmények között, 34 Celsius fokos aszfalthőmérséklettel kezdődött meg Barcelonában a Spanyol Nagydíj második szabadedzése.

A McLarenek a délelőtti hiányos edzést követően azonnal a pályára hajtottak, ám nem tudták megelőzni az elsőként kemény abroncsokon kihajtó Sebastian Vettelt. Hamarosan csatlakozott hozzájuk a mezőny nagy része.

Az ötödik percben, a délelőtt harmadik leggyorsabb kört futott Jean-Eric Vergne ugrott az időtábla élére, 1p 25.705mp-es idővel, ám Lewis Hamilton pillanatok alatt majd két másodperccel gyorsabb köridővel 1:23.900-gyel átvette  a vezetést. Rosberg második idővel követte csapattársát, Fernando Alonso pedig harmadikként futott a Mercedesek után az edzés nyolcadik percében.

A tizedik percben Nico Rosberg megelőzve csapattársát az élre állt, Hamilton és Alonso mögött a két Toro Rosso sorakozott. Addigra Raikkönen és Bianchi kivételével már mindenkinek volt mért köre.

A 13. percben a Lotus finn klasszisa is hozzákezdett a munkához, egy-, akkor a harmadik helyre elég idővel, 1:24,493-mal.

A 20. percben Jean-Eric Vergne Toro Rossójára került fel először a közepes keverékű Pirelli.

A 22. percben a Red Bull is bejelentkezett az élmenőkhöz, Mark Webber 1:23.112-vel átvette a vezetést, csapattársa Vettel 3 tizeddel az ausztráltól lemaradva a második legjobb időt autózta.

Az elsőként közepes abroncsra váltó Vergne javulása a kemény keverékhez képest igen szembetűnő, 1,7 másodperc volt. A McLarenek az edzés harmadánál még nem igazán találták a tempót.

Fernando Alonso a 28. percben átvette a vezetést Webbertől, 1:23,030-as idővel, miközben a spanyol csapattársa, Felipe Massa felzárkózott a harmadik helyre, három tizeddel lemaradva Alonso mögött.

A 33 percben Nico Rosberg a célegyenes végén kissé nagyobb sebességgel közelítette meg az első kanyart, és lefutott a pályáról, de végül gond nélkül sikerült visszatérnie. A 35. percben a Red Bull is feltette a lágyabb, közepes keveréket, és azzal folytatják az edzést

A 41. percben Vettel már közepes abroncsokon, 1:22.808-as körével állt az élre, Alonso mindössze 0,017 másodperccel mögötte a második helyre zárkózott fel.

Az edzés felénél hatalmas volt a forgalom a pályán, azt követően, hogy mindenki újra tankolt, és feltette az újabb, általában közepes abroncsokat. A sorrend ekkor Vettel, Alonso Webber, Massa Hamilton Rosberg, Sutil, Vergne, Di Resta volt. A McLarenek a 11. és 16. helyen voltak ekkor, Räikkönen a 13. helyen tanyázott.

A finn azonban hamar összekapta magát, és a 48. percben  1:23,030 másodperces idővel a negyedik helyig javította eredményét.

Sebastian Vettel az 55 percben teljes üzemanyag terheléssel futott, ezzel a Red Bull már a vasárnapi verseny rajtjára készítette fel az RB9-est. A német pilóta első mért köre a nagy üzemanyag terheléssel 1:29.593 volt, ami több mint 7 másodperccel rosszabb, az általa az edzésen addig megfutott legjobb időtől. Webber is hasonló terheléssel folytatta az edzést, két tizeddel lassabb időt teljesítve első, magas üzemanyag terheléssel mért körén, mint Vettel.

Egy órával az edzés kezdete után a sorrend, Vettel, Alonso, Webber Räikkönen, Massa, Hamilton, Rosberg, Sutil, Vergne, di Resta. A két McLaren továbbra is a mezőny közepén foglalt csak helyet, de legalább nem a bokszban kellett a pilótáknak várakozniuk, bár Pérez autóját többször is állítani kellett.

Vettel 11 körös etapot teljesített magas üzemanyag terhelés mellett, a közepes abroncsokon,  a körideje mindössze egy másodperccel romlott az induláshoz képest. További köröket is mértek, ám a 13. körre már 1:31mp fölé lassult.

000 facebook_banner.jpg

A 72. percre a sorrend semmit sem változott az élen.

A Mercedesnél is próbálgatták a magas üzemanyag terhelést, különböző abroncsokon, és amíg Rosberg a kemény keverékeken 10 kört futott, addig Hamilton a közepes gumikon 13-at. Több csapat is, többek között a Sauber próbálgatta a két különböző keménységű abroncs összehasonlítását. Tíz perccel az edzés vége előtt Hamilton már a 18. körét futotta a közepes abroncsokon, a körideje 1:32mp fölé lassult.

A brit világbajnok az edzés végére ismét kemény keverékekre váltott, és azzal futott hosszú, 11 körös etapot.

A pályán egyre több volt az edzés vége felé a gumikról leszakadt törmelék, ami helyenként apróbb problémákat okozott a pilótáknak.

A két Ferrari a verseny végén hosszú etapokat, verseny szimulációt futott, amiről igen elégedetten nyilatkoztak már az edzés alatt is, twitter bejegyzésükben.

A második szabadedzés végső sorrendje végül nem változott, Vettel zárt az élen, őt követte Alonso, Webber, majd a többiek.

A második szabadedzés eredménye:

Képkivágás.JPG

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma1 red bull motorsport sebastian vettel spanyol nagydíj formula-1 szabadedzések