2013. máj 11.

F1 Mercedes első sor Barcelonában - Rosberg harmadik alkalommal indulhat az élről

írta: FormaNet
F1 Mercedes első sor Barcelonában - Rosberg harmadik alkalommal indulhat az élről

Némi meglepetésre a Mercedes bérelte ki a Spanyol Nagydíj rajtrácsán az első sort, Nico Rosberg remek köridővel megszerezve F1-es pályafutása harmadik rajtelsőségét. A második sorból Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen indulhat, míg hazai futamán Fernando Alonso csak az ötödik rajthelyre állhat fel, a spanyol mellől eredetileg csapattársa, Felipe Massa indulhatott volna, ám később a brazil - Esteban Gutierrezzel - együtt három rajthelyes büntetést kapott feltartásért. 

IMG_4338.JPG

Kellemes időjárási körülmények és 21 fokos levegő és 36 fokos aszfalt hőmérséklet mellett kezdődött a Spanyol Nagydíj időmérő edzése Barcelonában. A Ferrari számára nem indult azonban kedvezően a minősítő, mivel a technikai igazgató, Pat Fry a BBC jelentése szerint vesepanaszokkal kórházba kerül, így a maranellói gárda bokszutca fala kissé átalakult. Később a csapat hivatalos megerősítése szerint a szakember vakbélgyulladás miatt került kórházba, és a hétvége hátralévő részében sem tudja segíteni csapatát. 

Q1

Csendesen indult a barcelonai időmérő, hiszen az első percekben senki sem hajtott pályára, sőt még a mezőny végén lévő csapatok is kivártak, majd néhány perc után a Williams pilótája, Pastor Maldonado, és a toro rossós Daniel Ricciardo törte meg a csendet, az installációs körökkel. Az ötödik percben hat pilóta kezdte meg a munkát, a bemelegítő körökkel, az első mért kört Ricciardo futotta meg 1.24,100-as idővel.

Jules Binachi kivételével mindenki a kemény keverékeken tette meg az első köröket, az első etap félidejéhez közeledve mindössze hét pilótának volt mért ideje, a kilencedik percben Kimi Raikkönen vezette a tabellát, 1.23,076-os idővel.

Fernando Alonso és csapattársa, Felipe Massa a 10. percben hajtott ki a pályára, a közönség nagy örömére, miközben a Mercedes és a Red Bull továbbra is a bokszból figyelte a fejleményeket. A két Ferrari pilóta első mért körében az élre áll, Alonso, Massa sorrendben. A spanyol ideje 1.22,264 volt. A Mercedes pilótája, Nico Rosberg már első körét is a közepes keverékkel futotta meg, semmit nem bízva a véletlenre, ráadásul holnapra inkább a kemény keverékekre lesz szükség, így felesleges lett volna a spórolás. Rosberg azonnal az élre is állt a lágyabb abroncsokon, 1.21,913-as köridővel.

Sebastian Vettel a 16. percben hajtott csak pályára, szintén közepes keverékkel,  és 1.22,158-as idővel megérkezett Rosberg mögé. Közben Hamilton átvette a vezetést Rosbergtől, majd kéttizedes előnnyel.

Az időmérő első szakaszának végén természetesen hatalmas csata zajlott a bennmaradásért, olykor egymást akadályozták a pilóták, Raikkönent például egy remek körtől fosztotta meg Pastor Maldonado, aki csapattársával, Bottassal együtt végül kiesett már az első etapban, a kis csapatok pilótái mellett. A Williams valóban nagy bajban van.

Az első szakasz kiesői: 17. Bottas 1.23,260, 18. Maldonado 1.23,318, 19. Van der Garde 1.24,661, 20. Bianchi 1.24, 713, 21. Chilton 1.24,996, 22. Pic 1.25,070.

első etap_1.JPG

Q2.

A második szakaszban az első percek szintén üres menetben teltek, elsőként Gutierrez törte meg a csendet a Sauberrel. Rövidesen csatlakoztak a többiek is, miközben a Red Bull arra utasította Vettelt, hogy egy körrel teljesítse a továbbjutáshoz szükséges szintidőt.

Félidőben Räikkönen átvette a vezetést 1.21,676-os idővel, mögötte Rosberg a második, Hülkenberg a harmadik helyen állt. A hazaiak favoritja, Fernando Alonso nem sokáig hagyta a finn pilótát az élen, felvezető körét követően azonnal az élre állt, 1.21,646-os köridővel. A McLareneknek nem sikerült jelentőset javulni délelőtthöz képest, a Q2 vége előtt 5 perccel mindkét autó a kieső zónában állt.

Arctica sportnapszemüveg

Vettelnek nem sikerült a tervezett taktika, friss gumikért kellett a bokszba hajtania, az utolsó percekre, miközben a Lotus pilótái már a garázsban pihentek. Webberre szintén komoly feladat hárult a második etap végére.

A pályán több feltartás is történt, ilyen volt Massa esete Webberrel, amit később a versenyirányítás három rajthelyes hátrasorolással honorált. A Sauber újonca Kimit tartotta fel, így ő szintén három pozícióval hátrébb kezdheti meg a vasárnapi futamot. 

Vettel az utolsó percben átvette a vezetést 1.21,602-es idővel, míg Webber a negyedik időt futotta a friss gumikon. A Q2 végéra hatalmas csata bontakozott ki a továbbjutásért, miközben Hamilton a bennmaradásért egy újabb gyors kört tett meg, meg is nyerte a második szakaszt. Péreznek sikerült összeszednie magát, és meglepetésre tovább jutott, majdnem hattizeddel megelőzve Buttont, aki a kiesők között fejezte be az időmérőt.

A Q2 kiesői: 11. Ricciardo 1.22,127, 12. Vergne 1.22,166, 13. Sutil 1.22,346, 14. Button 1.22,355, 15. Hülkenberg 1.22,389, 16. Gutierrez 1.22,793.  ( Gutierrez a büntetése miatt a 19. rajtkockából indulhat)

második etap.JPG

Q3

A zöld lámpát követően Kimi Raikkönen azonnal a pályára hajtott és 1.21,539-es idővel teljesítette az utolsó szakasz első mért körét, majd hamarosan Nico Roberg volt az, aki a hétvége legjobb köridejét felállítva (1.20,824) komolyan feladta a leckét a riválisoknak.

000 facebook_banner.jpg

A két Ferrari nagyon közeli időkkel állt a szakasz félidejében a második és harmadik helyen. Alonso ideje 1.21,228 volt, Massa mindössze négy századdal futott lassabb kört. Ez végül változott, hiszen ekkor a Red Bullok még a garázsban várakoztak. Vettelnek és Webbernek három perccel a kvalifikáció vége előtt, egy körös feladat jutott, természetesen megszerezni a pole-t.

Az utolsó percekben mindenki a pályára hajtott, elkezdődött a nyíltsisakos verseny a holnapi rajthelyekért, és a pole pozícióért. Hatalmas csata zajlott az időkért, Vettel és Raikkönen között, ám egyikük sem tudta befogni Rosberget, aki a szakasz elején beállított idejét is egytizeddel felülmúlva szerezte meg a pole pozíciót, mögötte csapattársa, Lewis Hamilton végzett.

harmadik etap.JPG

FormaNet

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

barcelona mercedes forma1 motorsport spanyol nagydíj formula-1 Nico rosberg