2013. máj 16.

F1 Hivatalos: Visszatér a legendás McLaren-Honda

írta: FormaNet
F1 Hivatalos: Visszatér a legendás McLaren-Honda

A mai nappal pont került a Honda visszatéréséről szóló pletykák végére, miután a japán gyártó hivatalosan is megerősítette, 2015-től visszatér a királykategóriába, mint a McLaren motorszállítója.

mclaren 1991.jpg

 

Tavaly óta folyamatosan terítéken van az F1-ből 2008 végén kivonuló Honda esetleges visszatérése, és az elmúlt hetekben folyamatosan erősödtek ezek a találgatások. A Honda visszatérésének legfőbb oka egyértelműen a jövő évtől bevezetésre kerülő, gazdaságos és környezetvédelmi szempontokból is jelentős változást hozó 1,6-os, V6-os turbómotorok bevezetése.

A McLaren és a japán cég már jó ideje tárgyalásokat folytat az újbóli együttműködésről, ennek következtében a Hondánál az új motorok tervezése már el is kezdődött. Eddig mindkét fél hallgatott a tárgyalásokról, ám a mai napon megtörtént a hivatalos bejelentés. 

A gyár elnök vezérigazgatója, Takanobu Ito a bejelentést követően így nyilatkozott: "Az új F1-es szabályok, melyek jelentős figyelmet fordítanak a környezetvédelemre, nagyobb fejlesztésekre inspiráltak minket a technológiák korszerűsítése tekintetében, és ez központi kérdés volt az F1-es részvételünkben. Legnagyobb tiszteletünket fejezzük ki az FIA azon döntése miatt, hogy bevezették az új szabályokat, mely egyszerre nagy kihívás és vonzó is a gyártók számára, hogy folytassák a környezetvédelmi technológiákat. Köszönet a Formula-1 Groupnak, mely az F1-gyel valódi értéket állított elő a csúcsautók versenyének kategóriájában, amit a szurkolók is lelkesen támogatnak. Szeretnénk őszinte hálánkat kifejezni Jean Todtnak, az FIA elnökének, és Bernie Ecclestone-nak, a Formula-1 Group vezérigazgatójának, hogy komoly megértést és együttműködést mutattak, és segítettek megvalósítani újbóli részvételünket a Formula-1-es versenyzésben."

Arctica sportnapszemüveg

A McLaren csapatfőnöke, Martin Whitmarsh a csapat legsikeresebb korszakát elevenítette fel: "A'80-as, '90-es években az együttműködésünk során a McLaren-Honda 44 nagydíjat és 8 világbajnoki címet nyert. 1988-ban elkészítettük a modern F1 legsikeresebb autóját, a mindenkit legyőző MP4-4-et, amely 16 alkalomból 15-ször nyert futamot Ayrton Senna és Alain Prost közreműködésével. A McLaren-Honda ismételt társulása egy új, és nagyszerű kaland lesz. Örömünkre szolgál, hogy ismét üdvözölhetjük a Hondát a sportban."

"Fontos megjegyeznünk, hogy egészen 2014 végéig fenntartjuk teljes elkötelezettségünket a jelenlegi partnerünkkel, a Mercedes Benzzel, és legnagyobb tisztelettel adózunk nekik. Szinte hihetetlen, de a McLaren-Mercedes eddig 78 nagydíj győzelmet aratott, és négy világbajnoki címet szerzett. Célunk, hogy úgy zárjuk le ezt a hosszútávú együttműködést, amilyen ambíciókkal anno elkezdtük - nevezetesen, győzelemmel."

A csapat brit versenyzője, Jenson Button izgatottan várja az új partnert, mellyel 2006-2008-ig, három szezonon keresztül már volt szerencséje versenyezni. A 2009-es világbajnok úgy véli, a McLaren-Honda együttműködése pozitív a sport számára.

"McLaren Honda: Tudom mennyi szenvedély, siker és büszkeség van ebben a két szóban, ezért nagyon izgatott vagyok, és ez nem csak a csapat számára nagyszerű lehetőség, de a Formula-1 rajongói és az egész sport számára is. A McLaren-Honda Formula-1-es autóin nőttem fel, és láthattam őket nem csak versenyezni, de azt is, ahogy megverték az egész világot – egy nagyon dicsőséget fejezetet írtak az F1 történelmében.”

000 facebook_banner.jpg

 A Honda 1988 és 1992 között volt partnere a McLarennek, és ez alatt az idő alatt jelentős sikereket értek el együtt, sőt a csapat legsikeresebb korszakát élte meg a japán márkával – 1988-1991-ig zsinórban négy alkalommal mind az egyéni, mind a konstruktőri bajnoki trófeát bezsebelték. Az öt szezon alatt a legendás McLaren Honda 88 alkalommal állt rajthoz Formula-1-es versenyen, ahol 53 alkalommal indulhattak pole pozícióból, 91 dobogós eredményből 44 győzelmet könyvelhetnek el, és összesen 699 pontot gyűjtöttek.  

 

 FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

honda forma-1 mclaren formula-1