2013. máj 30.

F1 Hivatalos: Jövőre vége a Williams-Renault házasságnak, új partner a Mercedes

írta: FormaNet
F1 Hivatalos: Jövőre vége a Williams-Renault házasságnak, új partner a Mercedes

A hétvégi hírek után immár hivatalossá vált, hogy Sir Frank Williams csapata jövőre lecseréli a Renault motort, és helyette Mercedesre vált. A csapat ma délelőtt erősítette meg hivatalosan a motorváltást, és hosszútávú partnerséget fogalmazott meg a német márkával.

williams.jpg

 

A Williams F1 Team 2011-ben még Cosworth erőforrásokkal kezdte meg a szezont, tavaly pedig már Williams-Renault-ként sorakoztak fel a rajtrácsra. A mai napon hivatalossá vált, hogy rövid „újraegyesülés” után az új motorformula korszakát egy újabb váltással kezdi meg a csapat. A Williams az elmúlt évtizedben minden más csapatnál többször cserélt motorbeszállítót:

- BMW - 2000-2005: A brit-német kapcsolat összesen 10 futamgyőzelmet hozott a konyhára, és 2003-ban majdnem egy világbajnoki címet is. A partnerség akkor ért véget, amikor a BMW tulajdonrészt szeretett volna a csapatból.

- Cosworth - 2006: A kiábrándító szezonban mindössze 11 pontot gyűjtött a csapat, és a konstruktőri tabella 8. helyén zárt. Előzőleg ígéretesnek tűntek a Cosworth 2,4-es V8-as

- Toyota: 2007-2009: Voltak ígéretes pillanatok, mint például 2007-ben a McLaren kizárása utáni konstruktőri negyedik hely, de összességében a három együtt töltött év alatt mindössze három dobogós eredményt sikerült felmutatnia a csapatnak.

Arctica sportnapszemüveg

- Cosworth -  2010-2011: A megújult partnerség csúcspontja Nico Hülkenberg 2010-es interlagosi pole pozíciója volt, majd ezt követően a 2011-es szezon a csapat egyik leggyengébb idénye lett.

- Renault - 2012-2013: A csapat történelme során kétség kívül a Renault-val való együtműködés hozta meg a legnagyobb sikereket, és a 114 győzelem több mint felét Renault erőforrásokkal szerezte meg az istálló. Ezek a sikerek azonban elsősorban a ’90-es években voltak, bár Pastor Maldonadónak köszönhetően tavaly Barcelonában azért eggyel gyarapodott ez a szép statisztika. Ebben a szezonban azonban folytatódik a mélyrepülés, olyannyira, hogy a csapat az elmúlt hat nagydíjon pontot sem szerzett.

2014-ben mindenki újra a nulláról indulhat, és a grove-i gárda ezúttal a csillagosokkal próbálja megtalálni a megfelelő irányt.

Sir Frank Williams, tulajdonos, csapatfőnök: Örömmel jelentem be a Mercedes- Benzzel kötött új partnerséget a 2014-es Formula-1-es szezonra és azon túl. A Mercedes-Benz mindig is a sportág egyik legsikeresebb motorbeszállítója volt, és úgy gondoljuk, hogy egy rendkívül versenyképes csomagjuk lesz. Szeretném megragadni az alkalmat, hogy a folyamatos és kemény munkáért köszönetet mondjak a Renault-nak, akikkel a 2012-es szezon elején újítottuk meg partnerségünket. Rendkívül élveztük ezt a szoros kapcsolatot, és a sikereket, amiket együtt elértünk az évek során, beleértve a tavalyi Spanyol Nagydíjon aratott győzelmünket, amihez ők szolgáltatták a lóerőt.

Claire Williams csapatfőnök helyettes: Ez a bejelentés egy izgalmas hír a Williams számára. A megfelelő motor partnerség kulcsfontosságú tényező, és mérföldkő a stratégiánk megvalósításában, és a hosszútávú sikerek érdekében. Az is örömmel tölt el, hogy már a szezon elején sikerült megkötnünk ezt a megállapodást, és már nagyon várjuk, hogy együtt dolgozzunk a Mercedesszel, és együtt fejlesszük a 2014-es autót.

000 facebook_banner.jpg

A következő idényre a Renault eddig két ügyfelet erősített meg hivatalosan is – a Red Bull mellett a kistestvér, a Ferrari motorokról Renault-ra váltó Toro Rosso érkezése vált biztosság Monacóban. A két csapat mellett nagy valószínűséggel a Caterham is marad a jelenlegi partnerség mellett, illetve még a Lotus döntése kérdéses. A Renault elnöke, Carlos Ghosn megerősítette, hogy minimum három partnerrel számolnak, de tárgyalnak a Lotusszal is.

„Szükségünk van három csapatra, ez a minimum. Nem lennék meglepve, ha ennél több lenne, de nincs rá szükség. Lehet akár négy vagy öt is, de ez inkább lehetőség, mint szükségszerűség” - fogalmazott Ghosn. 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

mercedes forma-1 williams formula-1