2013. jún 11.

F1 Button az esélytelenek nyugalmával várja hazai versenyét

írta: FormaNet
F1 Button az esélytelenek nyugalmával várja hazai versenyét

Egyre bizonyosabb, hogy az idei szezonban a McLaren a középmezőnybe szürkülve, komolyabb eredmények nélkül lesz kénytelen folytatni a versenyzést. A wokingi alakulat a gyenge szezonkezdés után, nem hogy javulni nem tudott, de Kanadában még pontszerző sorozata is megszakadt a legendás alakulatnak, mely a 2010-es szezonnyitó óta tartott, és ami újabb rekorddal gazdagította a brit alakulatot. Az F1 jelenlegi legtapasztaltabb pilótája, Jenson Button is úgy gondolja, egyelőre nem reális cél a futamgyőzelem, így hazai versenyére is csak a remény maradt.

Button pesszimista.jpg

A wokingi gárda világbajnoka egyre kevesebb esélyt lát arra, hogy idén futamgyőzelmet ünnepelhessen, így a hónap legvégén megrendezésre kerülő silverstone-i versenyre is az esélytelenek nyugalmával készül.

Ez a kissé zord és pragmatikus értékelés az F1 egyik legtiszteletreméltóbb és legtapasztaltabb pilótájától minden bizonnyal nem légből kapott, és jól mutatja, hogy mennyi munka áll még a McLaren előtt addig, míg visszatérhetnek az élmenők közé.

Kanadában egy, addig 64 futam óta tartó és rekordot jelentő sorozat szakadt meg azzal, hogy sem Jenson Buttonnak, sem Sergio Péreznek nem sikerült pontot szereznie, ami szintén jól mutatja a McLaren mostani helyzetét. A legendás csapat a sokkal kisebb költségvetésből gazdálkodó, ám igen jól szervezett Force Indiától is kezd leszakadni, ugyanis a különbség jelenleg már 14 pont.

Arctica sportnapszemüveg

Button számára keserű csalódást jelent ez a helyzet, hiszen a 33 éves pilóta őszintén hitt abban, hogy idén esélye lehet a második világbajnoki cím megszerzésére. Ezt a reményét táplálta egykori csapattársának, Lewis Hamiltonnak a távozása is.

Button hét nagydíjat követően 25 pontjával a világbajnoki pontverseny 10. helyén áll, 107 ponttal lemaradva az éllovas, Sebastian Vettel mögött, és egykori csapattársa, a jelenleg negyedik helyen álló Hamilton is 52 pontos előnyben van vele szemben, sőt a force indiás Paul di Resta is 9 ponttal megelőzi.

A McLarennél folyamatosan arról beszéltek, hogy idén képesek lesznek még futamgyőzelemre, ám a kanadai 11-12. hely egyelőre azt bizonyítja, hogy ettől jelenleg igen távol áll az istálló. Button szinte kényelmetlen őszinteséggel beszélt a jelenlegi helyzetről.

„Senki sem tudja erre a választ. Részemről sem lenne semmi értelme, hogy megpróbáljak erre válaszolni. Fogalmam sincs, hogy nyerünk-e idén versenyt”- reagált arra a kérdésre, hogy lát-e esélyt egy 2013-as futamgyőzelemre. Az biztos, hogy a következő állomáson, hazai nagydíján nem vár csodákat.

 „Silverstone-ban sokkal jobb eredményt szeretnénk, mint amilyen ez (a kanadai) volt. Lesz néhány új alkatrész az autón, ami kellene, hogy segítsen bennünket. De ezek nem fognak minket az élre repíteni.”

„Az Egyesült Királyságban a rajongók bámulatosak. Csodálatos dolog érezni a brit rajongók támogatását, látni az Union Jack-et (brit zászló) és a vörös rakéta-kalapokat. Biztos vagyok abban, hogy nem olyan eredményért megyünk, amit minden brit szeretne tőlünk, vagy amit mi szeretnénk. De úgy fogunk harcolni, ahogy az csak lehetséges. Az előző hétvégéből nincs semmi pozitívum. Az egyetlen pozitívum, hogy Silverstone egy másféle pálya.”

A McLarennél elismerték, hogy Kanadában rossz volt a gumistratégia, és az elsődleges, közepes keveréken kellett volna indulniuk, mivel ezek az abroncsok a montreali pályán sokkal tartósabbnak bizonyultak, mint azt várták. Button ugyan egyetért ezzel az értékeléssel, de úgy véli, a jobb stratégia sem jelentett volna nagy különbséget.

„Nem volt meg ott a sebességünk. Legfeljebb pontot szerezhettünk volna. Talán a nyolcadik, kilencedik, tizedik hely lett volna meg. Ez a közelében sincs az élen állókhoz. Ez igazán sokkoló. Továbbra sem vagyunk gyorsak, legfeljebb valamivel jobb versenyt futottunk volna.”

000 facebook_banner.jpg

A 2009-es világbajnok azonban úgy gondolja, a McLaren háttere lehetőséget ad arra, hogy jobb autót készítsen.

„Még mindig egy remek csapatnál vagyok, talán a legjobb csapatnál, akik megtudják találni a módját, hogy kikeveredjünk ebből a helyzetből. És ez meg fog történni. Csak idő kérdése. Rengeteg tehetséges ember van ebben a csapatban, akik majd választ találnak, és megtalálják a módját annak, hogy visszakerüljünk az élre. És ha ez megtörténik, akkor nem lesz ilyen keserű a szánk íze.”

Egyelőre azonban úgy tűnik, Buttonnak és a McLarennek be kell érnie azzal, hogy Paul di Restával, és a Force Indiával harcolnak a jobb helyezésekért és a több pontért. Di Resta (aki kilenc ponttal vezet Button előtt,) mindenesetre igen nagy ambícióval várja a folytatást.

„További célunk, hogy több pontot szerezzünk mint az a csapat, akit meg szeretnénk verni, és ez a McLaren” – nyilatkozta nagy önbizalommal a skót pilóta.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

mclaren forma1 motorsport autosport jenson button brit nagydíj formula-1