2013. jún 13.

F1 Vettel sikerei a népszerűtlenség árnyékában

írta: FormaNet
F1 Vettel sikerei a népszerűtlenség árnyékában

Legutóbb a Kanadai Nagydíjon elkerülhetetlenül szembetűnő volt, hogy a zsinórban három világbajnoki címet szerző Sebastian Vettel népszerűsége csökken. Ez nem egy újkeletű történet, hiszen anno Michael Schumacher évekig tartó dominanciája is hasonló reakciókat váltott ki, aminek következtében a Formula-1 nézettségi mutatói is negatív irányt vettek. Egy elismert szakíró, Laurence Edmondson most felvetett egy érdekes lehetőséget arra, hogy a német klasszis hogyan vívhatna ki magának minél több tiszteletet a rajongók körében. 

Sebastian-Vettel-Kimi-Raikkonen.jpg

Kanadában Sebastian Vettel megszerezte F1-es pályafutásának 29. futamgyőzelmét, de örömére árnyékot vetett, hogy ünneplés helyett rajongók sokasága fütyülte ki, ami egyébként egy teljesen indokolatlan és igazságtalan reakció egy tisztességes, és teljesen megérdemelt diadal után. Vettel természetesen örült a győzelemnek, és mosolyogva ünnepelt a dobogón, de a fütyülés senki számára nem maradt észrevétlen.

Nehéz lenne nem észrevenni, hogy miután zsinórban három bajnoki trófeát begyűjtött, sokan kicsit már unják a német dominanciáját, és bár vitathatatlanul remek formában van idén, ettől függetlenül népszerűsége folyamatosan csökken. Ha visszaemlékszünk a 2000-es évekre, Michael Schumacher menetelésére, abból is egyértelműen kiderül, hogy a tartós siker egy idő után unalmassá válik, még akkor is, ha jelenleg nem annyira kiszámítható ez a sport, mint a „Schumacher korszakban” volt.

Vettel kritikusai leginkább azt hangoztatják, hogy neki könnyű, hiszen a mezőny legjobb versenyautójában ül, miközben riválisai, Fernando Alonso, Lewis Hamilton és Kimi Räikkönen nincsenek ilyen nagyszerű géppel felvértezve. Ez viszont nem teljesen hihető, mert azzal együtt, hogy mindhárom fent említett ellenfél kiemelkedő és hihetetlen teljesítményre, megvillanásokra képes, Vettel idei formája szintén lenyűgöző. Ezt legegyszerűbben talán a házon belüli csatában lehet lemérni, hiszen csapattársa, Mark Webber is ugyanazt a konstrukciót vezeti. Az eddigi hét időmérő edzésen az ausztrál mindannyiszor alulmaradt német kollégájával szemben, nem mellesleg Vettel már majdnem dupla annyi pontot gyűjtött, mint Webber (63 pont a különbség kettőjük között).  A  német vitathatatlan tehetsége, és évek óta tartó top-formája miatt akár azt is mondhatnánk, hogy minden idők egyik legnagyobb versenyzője, és szerencsésnek érezhetnénk magunkat, hogy ennek szemtanúi lehetünk. Mégis úgy tűnik, hogy ezt egyre kevesebb ember élvezi.

Arctica sportnapszemüveg

Nyilván a nézőknek nem csak a győzelem a fontos, de a pilóta személyisége is, és ebben a tekintetben Malajziában a német bajnok maga alatt vágta a fát, és jelentősen rombolt a róla alkotott képen. Schumacherhez hasonlóan őt is egy könyörtelen nyerőgépként állították be, miután szembefordult saját csapata utasításával, és az élen már spórolósan autózó csapattársa ellen sikeres támadást indított.

Persze lehet mondani, hogy az eredmények és a világbajnoki címek száma kerül majd be az F1 történelmébe, nem pedig a népszerűségi mutatók, ám egy korábbi interjúban Seb egyszer megemlítette, hogy anno hazájában milyen óriási mértékben nőt az F1 iránti érdeklődés az osztrák Jochen Rindt (a széria egyetlen posztumusz világbajnok) miatt, akire valódi hősként tekintettek a rajongók. Vagy Lewis Hamilton például gyakran emlegeti Ayrton Sennát, aki még mai napig a Formula-1 egyik (ha nem a legnagyobb) legendája és hőse, azaz semmi kétség a felől, hogy a mai versenyzők is vágynak arra, hogy a jövő nemzedéke hasonló legendaként tekintsen rájuk. Ennek fényében nehéz elhinni, hogy Vettelnek egy cseppet sem fájt a múlt vasárnapi kifütyülés.

A rajongók nem feltétlenül a száraz statisztika, vagyis az eredmények alapján választanak hőst maguknak, így a malajziai incidens után a címvédőnek talán tennie kellene valamit, hogy kiköszörülje ezt a csorbát. Persze ha idén is megnyerni a bajnokságot, az az „unalmas Vettel-dominancia” korszakot gyarapítja, ami tovább nehezítheti a dolgát, de mégsem ez a legkritikusabb pont, hiszen sok versenyző nyert már a múltban, és közben meg tudta tartani népszerűségét.

Vettel esetében a kritikák egy része a csapattársával kialakult nem éppen felhőtlen kapcsolatban keresendő melynek eddigi csúcspontja a Malajziában történt incidens. Sokan úgy látják a Red Bull csapatát belülről, mintha a „családban” az ausztrál lenne a mostohagyerek, míg Seb az elkényeztetett kölyök. Mindemellett sok rajongó szerint Webber egy jó, de nem kiemelkedő pilóta, így Vettel ezért is képes következetesen legyőzni őt, és persze ennek egyenes következménye, hogy a veterán versenyző nem kap annyi tiszteletet, mint amennyit megérdemelne. Mára a paddockban széles körben elfogadott tény, hogy Webber red bullos napjai meg vannak számlálva, és 2014-ben már nem lesz az energiaitalos csapat tagja. Persze, hasonló pletykák voltak már az előző években is, de a malajziai történet, és egyre "lájtosabb" eredményei fényében most még inkább logikusnak tűnik, hogy szezon végén elválnak útjaik.

Az egyik legnépszerűbb pletyka manapság Kimi Räikkönen esetleges érkezése, és furcsa mód, talán éppen erre lenne szüksége a regnáló bajnoknak. Räikkönent egészen biztos, hogy semmiféle csapatsorrendbe, csapatutasításba nem lehetne belerángatni, így megszűnnének azok a kritikák, hogy az „elkényeztetett kölyök” minden tekintetben elsőszámúként van kezelve a csapaton belül. Mindemellett Vettel egy igen kemény és magas színvonalon teljesítő csapattársat kapna, akinek legyőzésével rengeteg rajongó tiszteletét kivívná magának,  ezzel együtt jelentősen javítaná népszerűségi mutatóját. Ez egy olyan valami, ami a Ferrarinál Schumachernek sosem adatott meg.

000 facebook_banner.jpg

A "Jégember" és csapata, a Lotus F1 Team ugyan nagyon sokszor hangoztatja, hogy minden szempontból ideális „házasság” az övék, így ebben a tekintetben semmi nem indokolná, hogy a szezon végén lejáró szerződést ne hosszabbítsák meg, de valószínűleg Kimi döntésében még sok múlik azon, hogy a szezon hátralévő részében milyen sikereket tud elérni. Hiszen nem titok, hogy a 2007-es bajnokot a helyezések szempontjából csak a győzelem elégíti ki, így ha ezt nem kapja meg, ebben az esetben könnyen előfordulhat, hogy (ha lehetősége adódik) inkább egy élcsapatot választ a jó hangulat helyett. Ez a pletyka mindenesetre még egyáltalán nem lejátszott ügy, és valószínűleg sok rajongó szimpátiáját kivívná, ha csapaton belül Vettel egy méltó ellenféllel  venné fel a harcot versenyről-versenyre. 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 kimi raikkonen red bull formula-1 sebatian vettel