2013. jún 28.

F1 Ecclestone egyik kezével ad, a másikkal elvesz

írta: FormaNet
F1 Ecclestone egyik kezével ad, a másikkal elvesz

Miközben Bernie Ecclestone barátkozik azzal a gondolattal, hogy amennyiben a bíróság megalapozottnak ítéli a német ügyészek vádját a megvesztegetési ügyben, úgy akár börtönbe is kerülhet, eközben nem feledkezik meg némi jótékonykodásról sem. A jelentések szerint a Formula-1 teljhatalmú ura elengedi a bajba jutott Nürburgring versenyrendezési jogdíját, miközben nem tagadja, hogy újabb európai helyszínek kerülhetnek ki a programból, sőt a széria egyik legnagyobb múlttal rendelkező létesítménye, az olaszországi Monza sincs biztonságban a jövőre nézve.

bernie ecclestone_1.JPG

 

Bernie Ecclestone csavaros logikáját nem mindig lehet követni, különösen az üzleti vonatkozásokban. A mostani döntésnek azonban minden bizonnyal van olyan vonatkozása is, hogy a rövidesen elkezdődő sikkasztási ügy tárgyalása előtt nem árt, ha a jobbik énjét mutatja a németek felé, amivel igyekszik a saját megítélésén javítani.

Az európai gyökerekkel rendelkező Formula-1 Ecclestone üzletpolitikájának következtében nagy lépésekkel távolodik Európától, mivel az új helyszínek nagyjából a dupláját fizetik az öreg kontinensen fizetett díjaknak. Éppen ebben az időszakban meglepő, hogy a fehér lovag lemond egy 20 millió dolláros nagyságrendű bevételről, csupán azért, hogy az idei évben se legyen tizenkilenc futamnál kevesebb.

A Nürburgring csődjét követően (ami egy jelentős hitelfelvétel miatt következett be) a pályát egy új adminisztráció próbálja meg életben tartani, akik természetesen örömmel üdvözölték a váratlan engedményt, miután így minden akadály elhárult az idei Német Nagydíj útjából. A helyszín versenyrendezési jogdíja 20 millió dollár lett volna, ezzel szemben a legtöbb ázsiai és arab pálya már évek óta 40 millió dolláros jogdíjjal járul hozzá az F1 bevételeihez.

A pálya vagyonkezelője, Jens Lieser természetesen örömmel üdvözölte az adományt, és köszönetét fejezte ki Ecclestone-nak.

„A Nürburgring iránti elkötelezettsége okán, Mr Ecclestone nagy szívességet tett a német F1 rajongóknak.”

Arctica sportnapszemüveg

Hogy a nagylelkűség mennyire szól a Nürburgringről, és mennyire az Ecclestone-t ért vádakról és a rövidesen kezdődő bírósági tárgyalásról, csak találgatni lehet, azt azonban tudható, hogy a 82 éves brit üzletember hatalmas vagyonát nem a lágy szívének köszönheti, és erre számtalan, ma már az F1-es versenynaptárból kiesett pálya lehet a bizonyíték, főleg egy olyan időszakban, amikor már a legendás történelmű Monza sincs biztonságban.

000 facebook_banner.jpg

„Meglehet, hogy Európa elveszít még néhány versenyt, hiszen továbbra is új piacokat szeretnénk. Az is meglehet, hogy éppen Monza esik ki, de hangsúlyozom, ez most még nem egy döntés, de ez is megtörténhet. Elsősorban gazdasági tényezőktől függ, illetve a pálya és a kiszolgáló létesítmények is színvonalasabbak lehetnének”- nyilatkozta a minap Ecclestone egy olasz lapnak.

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 nürburgring monza bernie ecclestone formula-1