2013. jún 28.

F1 Elmosta az eső a silverstone-i első szabadedzést

írta: FormaNet
F1 Elmosta az eső a silverstone-i első szabadedzést

A toro rossós Daniel Ricciardo elsőségével ért véget a brit versenyhétvége első szabadedzése, de ez a lista semmit nem jelent, ugyanis mindössze a mezőny fele teljesített mért kört a rendkívül vizes silverstone-i pályán. A másfél órás gyakorláson az utolsó negyed óráig szinte teljesen üres volt a pálya. 

silverstone_2.JPG

 

Az angliai időjárás nem hazudtolta meg magát, vagyis szakadó esőben kezdődött meg a 64. Brit Nagydíj első szabadedzése. Ennek köszönhetően a 90 perces tréning jócskán lerövidült, hiszen a rendkívül vizes pályán egyik csapatnak sem volt kedve sokat kockáztatni. A  Force India például James Rossiternek biztosított volna lehetőséget péntek délelőtt Adrian Sutil helyén, de ilyen körülmények között nem élhetett a lehetőséggel.  A többiek sem igyekeztek, és az ellenőrző körök után magára maradt a kitartó, helyszínen szurkoló brit rajongótábor.

Az első mért körök csak az utolsó negyedórában születtek meg. Addig csak egy-egy autó tűnt fel a silverstone-i pályán, vagy egy rajtgyakorlat, vagy egy pályaviszonyokat ellenőrző kör erejéig, de mindenki arról tájékoztatta csapatát, hogy sok helyen áll a víz. Bár az edzés utolsó harmadában elállt az eső, de a rengeteg tócsa miatt még így is lassan indult be az élet. 

Arctica sportnapszemüveg

Az extra pihenő közben azonban a Red Bull elárulta, hogy a jövő hónapban Silverstone-ben megrendezésre kerülő fiatal pilóták tesztjén a Formula Renault 3.5-ben versenyező Antonio Felix de Costa, és a rali legenda fia, a GP3-ban bizonyító Carlos Sainz Jr. vezetheti majd az RB9-est. Ami a jövő évi pilótafelállást illeti, Christian Horner csapatfőnök elmondta, hogy augusztus végén fognak dönteni Sebastian Vettel jövőbeni csapattársának személyéről.

A leintéshez közeledve a Toro Rosso ausztrál pilótája, Daniel Ricciardo volt az első aki mért körre vállalkozott – első nekifutásra két perc alatt tette meg 5.891 kilométeres kör, majd 1:57.992-re javított. Ricciardo után többen is kimerészkedtek, köztük a két Ferrari, valamint Lewis Hamilton is. Ez utóbbi 1:55-ös körével át is vette a vezetést., Ricciardo azonban 1:54-gyel kontrázott. Hamilton végül a negyedik helyen zárt Ricciardo, Hülkenberg és Maldonado mögött. A Mercedes brit bajnokát Gutierrez, Bottas, Vergne, Van der Garde, Chilton, Bianchi és Massa követte, a többiek fel sem iratkoztak a tabellára. 

A nem éppen ideális körülmények közepette sok volt a megcsúszás, és a rövid pályalátogatás ellenére nem kellett sokat várni az első balesetre sem. Charels Pic a Club kanyarnál csúszott ki, és törte össze a Caterham elejét. 

000 facebook_banner.jpg

Első szabadedzés eredménye: 

1             D Ricciardo (AUS) Toro Rosso 1'54.249

2             N Hülkenberg (GER) Sauber    1'55.033

3             P Maldonado (VEN) Williams   1'55.354

4             L Hamilton (GBR) Mercedes    1'55.458

5             E Gutiérrez (MEX) Sauber       1'55.825

6             V Bottas (FIN) Williams           1'56.361

7             JE Vergne (FRA) Toro Rosso   1'57.891

8             G van der Garde (NED) Caterham 1'58.859

9             M Chilton (GBR) Marussia         1'59.719

10           J Bianchi (FRA) Marussia          1'59.876

11           F Massa (BRA) Ferrari              2'06.534

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 szabadedzés autosport silverstone brit nagydíj formula-1