2013. jún 29.

F1 Hamilton elérhetetlen volt a silverstone-i kvalifikáción

írta: FormaNet
F1 Hamilton elérhetetlen volt a silverstone-i kvalifikáción

A Mercedes és a Red Bull párharcát hozta a Brit Nagydíj időmérő edzése, ahol a címvédő csapat végül háttérbe szorult, és versenyzőiknek csak a második rajtsort sikerült kibérelniük. Lewis Hamilton hazai közönsége előtt a hajrában előhúzott egy tökéletes gyorskört, és a hétvége eddigi részében domináló Nico Rosberget bő négy tizeddel túlszárnyalva szerezte meg F1-es pályafutása 28. pole pozícióját.

hamilton - silverstone.jpg

Péntek délelőtt ugyan nem úszták meg az esőt a csapatok, de a hétvége további részére leginkább száraz időt jósoltak a meteorológusok. Ez egyelőre beigazolódni látszik, hiszen mind a harmadik szabadedzés mind pedig a kvalifikáció borongós, szeles, de csapadékmentes időben zajlott le. A kvalifikáció előtti 60 perces gyakorláson a két Mercedes nagyszerű formát mutatott, és a csapat nem is tagadta, hogy rajtelsőségre hajtanak. Ez végül viszonylag simán sikerült is, hiszen csak a Red Bullok tudták felvenni a harcot Nico Rosberggel és Lewis Hamiltonnal, legyőzni azonban nem sikerült őket, azaz idén harmadjára Mercedes első sort láthatunk a vasárnapi rajtrácson. 

Q1

A két Sauber nyitotta meg a silverstone-i kvalifikáció első etapját 1:33-as köridőkkel, Romain Grosjean Lotusa azonban pillanatokon belül már 1.32-vel adta meg az alaphangot a kemény Pirellikkel, és 10 perc elteltével már nyolc versenyző ment be 1:33 alá, de közben a Lotus francia versenyzője már 1:31.964-re javított. A Mercedes megjelenésével villámgyorsan megszületett a hétvége addigi legjobb köre – Lewis Hamilton 1:30.995-tel vette át a vezetést, Nico Rosberg pedig felzárkózott a második helyre. Mindketten a közepes abroncsokat használták, vagyis valószínűleg a kemény gumikat favorizálják majd a versenyen.  A Red Bullok Mark Webber és Sebastian Vettel sorrendben követték az Ezüst Nyilakat, de az utolsó gyorskörökben a két Lotus beférkőzött eléjük harmadik-negyedik helyre. A ferraris Felipe Massa ekkor még a kieső helyen állt, végül a 14. helyen jutott tovább. Az utolsó továbbjutó helyért a két Williams csatázott, és a két versenyző közül Pastor Maldonado bizonyult gyorsabbnak. Kiesők sorrendje: Valtteri Bottas, Esteban Gutierrez, Charles Pic, Jules Bianchi, Giedo van der Garde, Max Chilton. Az utolsó két versenyző a rajtrácson majd helyet cserél, ugyanis Van der Garde öt rajthelyes büntetést hozott magával Kanadából. 

Arctica sportnapszemüveg

Q2

Webber Red Bullja kemény gumikon gurult ki a garázsból, és 1:31.341-gyel indította az időmérő második részét, de az ausztrál gyorsan a harmadik helyen találta magát, természetesen a két Mercedes mögött. Rosberg a közepes abroncsokon 1:31.028-cal állt az élre. Az utolsó percekben a címvédő meg tudta előzni élen álló riválisait és 1:30.990-nel a hétvége eddigi legjobb idejét jegyezhette.  Webber szintén beelőzte Rosberget. A két élcsapat a hajrára biztonságban is tudhatta pilótáit, a többieknél azonban még nagy futás kezdődött továbbjutásért. A Toro Rosso már a harmadik szabadedzésen is erősnek tűnt, és eddig jól alakul a hétvége a kiscsapat számára. Daniel Ricciardo a force indiás Adrian Sutillal együtt a 4. és 5. helyen könnyedén továbbjutott, miközben Hamilton visszacsúszott a hatodikra. A brit mögött Di Resta és Alonso illetve a két Lotus sorakozott fel a legjobb 10-ben, míg a két McLaren és Felipe Massa is búcsúzott.  Kiesők sorrendje: Jenson Button, Felipe Massa, Jean-Eric Vergne, Sergio Pérez, Nico Hülkenberg, Pastor Maldonado.  

Q3

Az utolsó 10 perc is a Red Bull és a Mercedes csatájáról szólt. Első körben Hamilton, Rosberg, Webber és Vettel sorrend alakult ki a két csapat pilótái között. A 2008-as bajnok 1:30.096-tal állt az élen, míg a címvédő a negyedik helyen szűk hat tizedmásodperccel maradt el ettől a köridőtől. Mögöttük Grosjean, Alonso és Ricciardo volt a sorrend, míg a két Force India valamint Räikkönen csak a hajrában hajtott ki egy mért körre. Az utolsó gyorskört természetesen mindenki új közepes gumikon kezdte meg, és óriási tűzijáték kezdődött a négy élmenő között. Mindenki gyorsult addigi idejéhez képest, ám Lewis Hamilton elképesztő kört rakott össze, és saját csapattársára is közel öt tizedet vert. A két red bullos nem tudta megfogni Ross Brawn csapatát, a házon belüli csatát viszont Vettel nyerte, miközben legnagyobb riválisa, Fernando Alonso csak a 10. rajtkockát szerezte meg.

Vettel később az interjúszobában elmondta, mindent kihozott a kocsiból, de esélye sem volt olyan gyorskört összerakni, mint amilyet  Hamilton varázsolt elő. 

Alonso nyilván cseppet sem volt boldog, hiszen a bajnoki pontversenybe így nehéz lesz megfogni a listavezető Vettelt. A kétszeres bajnok szerint az elmúlt hetek fejlesztései egyelőre nem váltak be, mindemellett kritizálta a Pirelli konzervatív gumipárosítását is, ami szintén nem segíti a maranellóiakat. 

A bajnoki tabella harmadik helyezettje, Kimi Räikkönen csak a 9. helyről kezdheti meg a Brit Nagydíjat, így persze Alonsóhoz hasonlóan a finn is nagyon csalódottan értékelte az időmérőt. A Lotus fejlesztései sem úgy működnek, ahogy azt elképzelték, mellette pedig (ahogy azt már megszokhattuk) a hűvös időjárási feltételek sem kedveznek a csapat versenyautójának. Kimi szerint ennyit tudott most a kocsi, és leginkább a tapadást hiányolta. 

Később kiderült, hogy az ötödik helyet megszerző Di Resta autója az FIA ellenőrzésén nem érte el a minimum súlyhatárt, ezért a skót versenyzőt diszkvalifikálták, így csak a rajtrács végéről vághat neki hazai versenyének. Di Resta eddigi F1-es pályafutásának legjobb rajtpozíciója csúfos véget ért, ezzel együtt a hatodik helyet megszerző Daniel Ricciardótól lefelé mindenki egyet felléphet a rajtrácson. Nem mellesleg a Toro Rosso ausztrál pilótája sem indulhatott még soha olyan előkelő pozícióból, mint az ötödik hely. Legjobb rajtpozíciója  eddig egy hatodik hely volt, amit a 2012-es bahreini időmérőn ért el.

000 facebook_banner.jpg

Időmérő edzés végeredménye: 

kvlaifikáció - silverstone.JPG

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

mercedes forma-1 hamilton időmérő silverstone brit nagydíj formula-1