2013. jún 30.

F1 A Brit Nagydíj rajtrácsa a büntetéseket követően

írta: FormaNet
F1 A Brit Nagydíj rajtrácsa a büntetéseket követően

Jelentősen átalakul a mai Brit Nagydíj rajtrácsa az időmérő eredményéhez képest, azt követően, hogy a Force India pilótáját, Paul di Restát a versenybíróság kizárta az időmérőről. Büntetést kapott még Giedo van der Garde is, aki a 10 helyes hátrasorolását az előző versenyről, Kanadából hozta magával.

di Resta Brit Nagydíj.jpg

A Brit Nagydíj kvalifikációján a Paul di Resta az előkelő ötödik helyet szerezte meg, mely F1-es pályafutásának eddigi legjobb időmérős eredménye volt, és mely a skót pilóta és a Force India hazai versenyére nézve mindenképpen biztató előjelnek tűnt. A gépátvételkor azonban a mérlegelés során kiderült, hogy Di Resta VJM06-osa másfél kilogrammal könnyebb, az előírásoknál.

Az autó a kötelező üzemanyag mintával is fél kilogrammal könnyebb volt az előírtnál, 641,5 kilogrammot mutatott a mérleg, és miután az FIA ellenőrei lecsapolták az autóból az üzemanyagot, 2 kilóval mutatott kevesebbet a mérleg az előírtnál (640 kg-ot). Ilyen esetekben a tolerancia mindössze fél kiló.

Arctica sportnapszemüveg

A versenybírák ezt egyértelmű szabályszegésnek minősítették, és Di Restát hazai versenyén kizárták az időmérőről, így elveszítette megszerzett ötödik helyét, és a rajtrács végéről vághat csak neki a mai versenynek.

Az ügy kapcsán volt olyan elképzelés, hogy az időmérő alatt a skót pilóta 1,5 kg-ot veszített a normál súlyából, a szabadedzésekhez képest, ám végül az indiai alakulat és pilótája tudomásul vette a döntést.

Giedo van der Garde még a Kanadai Nagydíj után kapott tíz helyes rajtbüntetést a Nico Hülkenberggel történt ütközése miatt, így eredetileg ő indult volna a 22. rajtkockából, ám Di Resta büntetése miatt egy hellyel előrébb rajtolhat.

Az ötödik helyről hátra került pilóta miatt az első sorból induló két Mercedes és a második sorból rajtoló két  Red Bull pilóta kivételével, a mezőny többi pilótája egy helyet előrébb kerül a Brit Nagydíj rajtrácsán.

000 facebook_banner.jpg

A Brit Nagydíj rajtrácsa:

A Brit Nagydíj rajtrácsa.JPG

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma1 motorsport autosport silverstone rajtrács brit nagydíj formula-1 di resta