2013. jún 30.

F1 Ha esik az eső, a csapatokat nem érdeklik a rajongók?

írta: FormaNet
F1 Ha esik az eső, a csapatokat nem érdeklik a rajongók?

A Brit Nagydíj pénteki első szabadedzése úgy telt el, hogy a pályára kilátogató szurkolók másfél óra helyett, mindössze hét percen keresztül élvezhették azt, amit úgy hívnak, hogy Formula-1. Az eső miatt a garázsban veszteglő pilóták és autók nagy csalódást okoztak a brit rajongóknak, akik meglehetősen dühösen hagyták el a silverstone-i létesítményt. Bernie Ecclestone, és a Derek Warwick egyenesen skandalumnak nevezte az esetet.

Silverstone-i eső.jpg

A Brit Nagydíj pénteki szabadedzései az összes futam közül a legnagyobb nézőszámot produkálják már évek óta, és figyelembevéve a 145 font és 450 font közötti jegyárakat, jogos az elvárás, hogy a kétszer másfél óra, az valóban úgy teljesen el, hogy a nézők megkapják azt, amiért fizettek, és amiért kilátogatnak a pályára. Úgy tűnik azonban, hogy ez az istállókat nem nagyon érdekelte.

A péntek délelőtti 90 perces gyakorláson a legtöbb kört, Daniel Ricciardo futotta, ám a Toro Rosso pilótája is mindössze tíz kör erejéig merészkedett pályára a nagy esőben. A nagy nevek közül alig láthattak a szurkolók valakit körözni. A hazai kedvenc, Jenson Button a McLarennel mindössze egyetlen kört tett meg, míg Fernando Alonso és Sebastian Vettel négyet, Lewis Hamiltonnak pedig öt körig örülhettek a rajongók.

„Ez katasztrofális a Formula-1 számára” – nyilatkozta Bernie Ecclestone az esetet követően.

„Változtatni kell a szabályokon, hogy ilyen dolgok ne történjenek meg. Az FIA-nak és a csapatoknak ezt rendezniük kell. Az emberek sok pénzt kifizetnek ezért, és a tévénézőkre is gondolni kell. A csapatok szempontjából megértem, hogy potenciálisan ez veszélyes lehet az autókra nézve, de lehet, hogy azt kellene tenni, hogy hat készlet abroncsot használhassanak pénteken, és ha nem mennek ki a pályára, úgy a szombati napon csökkentsük a használható abroncsok számát."

Arctica sportnapszemüveg

Derek Warwick a silverstone-i pálya tulajdonosának, a British Racing Drivers Clubnak az elnöke egyenesen úgy fogalmazott: „Ez gusztustalan.”

„A brit rajongók a legfanatikusabbak, nagyon korán felkelnek, vagy itt táboroznak az este folyamán, hogy itt lehessenek az első edzésen. Erre csak pár autót láthattak körözni az edzés legelején, és a legvégén.”

„Ez nem jó. Mi valóban keményen dolgozunk azon, hogy javítsuk Silverstone infrastruktúráját, és ez a munka a szurkolókért történik. Az egész világon az egyetlen olyan független pálya vagyunk, amely kormányzati támogatás nélkül működik, és ha ilyen dolgok megtörténnek, az egyáltalán nem segít minket.”

Derek Warwick F1-es pályafutása során 162 futamon indult, így teljesen tisztában van azzal, hogyan zajlik egy nap a pilótafülkében.

„Én is jól tudom, hogy telik egy munkanap a pilótafülkében. Ha esik az eső, és közben jól tudják, hogy száraz versenyre lehet számítani, úgy semmi előny sem származik abból, ha a gépek épségét kockáztatva futnak a pályán, és nincs semmiféle szankció, amivel ösztönözni lehetne őket arra, hogy körözzenek.”

„De ha valaki ott ült a lelátón a Brit Nagydíj első nagy napján, az ilyenkor csalódott. Adni kellene egy másik esőgumi készletet, és megszabni, hogy legalább 15-20 kört kell vele futni."

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner is egyetért Ecclestone-nal, és Warwickkal, ám ő a csapat és a pilóták szempontjait is figyelembe kell, hogy vegye.

„Ez nagyon kellemetlen a szurkolók számára, de vannak korlátaink. Sebastian Vettelt korán kiküldtük, de azt mondta, hogy meglehetősen trükkös a dolog.”

A McLaren csapatfőnöke Martin Whitmarsh is megérti a szurkolók csalódottságát, és a megoldást szintén a plusz abroncsokban látja: „Ez nem jó a rajongóknak, ezzel tisztába vagyunk, de korlátozottak a gumikészleteink, és gondolni kell a hétvége további részére is.”

Ross Brawn, a Mercedes csapatfőnöke elismerte, hogy nincs értelme felesleges kockázatot vállalni.

Viszonylag kockázatos lett volna (pályára hajtani), és semmi előny sem származott volna belőle. Azt azonban el kell ismerni, hogy ez így nem a leglátványosabb dolog.”

000 facebook_banner.jpg

A Brit Nagydíj rendezőinek aggodalma - a jegyeladásokat illetően - a péntek reggeli kellemetlen közjáték ellenére is szertefoszlott, hiszen rekordszámú nézőre számíthatnak.

A Vettel dominancia miatt előzőleg úgy gondolták, hogy jelentősen csökkenhet idén a nézőszám, mivel elővételben  sokkal kevesebb jegy kelt el mint az előző években, azonban a pálya vezetője, Richard Phillips tegnap megerősítette, hogy akár rekordszámú jegyeladást is elkönyvelhetnek a hétvégén. Silverstone-ben eddig nem nagyon volt szokás a kapuknál jegyet váltani, ám úgy tűnik, ez idén másképpen alakul. Külön ösztönzést adhat a rajongók számára az a tény, hogy a versenyen Lewis Hamilton indulhat a pole-ból, ami még több rajongót vonzhat vasárnap a pályára. A pénteki edzéseken 80 ezer fő látogatott ki, mely az aggodalmak ellenére is elérte a 2012-es szintet, éppen ezért jelent mind a rendezők, mind pedig Ecclestone számára ekkora gondot az eső miatti kényszerpihenő.

 FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma1 motorsport autosport silverstone bernie ecclestone brit nagydíj formula-1