2013. júl 05.

F1 Vettel volt a pénteki nap leggyorsabb versenyzője a Nürburgringen

írta: FormaNet
F1 Vettel volt a pénteki nap leggyorsabb versenyzője a Nürburgringen

Sebastian Vettel ezúttal túlszárnyalta a délelőtt uralkodó Mercedest, csapattársa, Mark Webber azonban nem bírt a hazai pályán autózó Nico Rosberggel, így a német szurkolótábor két német pilóta elsőségének örülhetett. 

 vettel nürburgring.jpg

 

A délelőttihez képest néhány fokkal melegebb, 20 fokos hőmérsékletben, felhős időben folytatódott a Német Nagydíj pénteki napja.

Alonso Ferrariját délutánra sikerült megjavítani, így a spanyolra nagy munka várt, miután az első másfél órás gyakorláson mindössze két kör erejéig látogatott ki az 5.148 kilométeres pályára, elektronikai problémák miatt.

A pilóták most nem sokat vesztegeltek a garázsban, és az ellenőrző körök után munkához is láttak. Utoljára a két Red Bull és Nico Rosberg maradt, de 10 perc elegendő volt ahhoz, hogy teljesen hiánytalan legyen a lista. Ez utóbbi három versenyző közül Mark Webber kapásból egy 1:32-es köridőt villantott, amivel felugrott a tabella élére, az addigi 1:33-as köröket lepipálva. Az ausztrál ezt követően tovább javított, és elsőként ment be 1:32 alá, mögötte pedig a két Mercedes, majd német csapattársa és a két Ferrari sorakozott az első hatban.

Fél óra elteltével előkerültek a lágyabb abroncsok is, melyekkel szintén Webber volt az, aki elsőként 1:30-as köridőt futott, majd érkeztek a német szurkolótábor kedvencei, Vettel és Rosberg, és mindketten átugrották az ausztrál veteránt, aki így a harmadik helyre csúszott vissza. A címvédő 1:30.416-tal vette át az első helyet, ami bő két tizeddel volt jobb, a két „üldöző” körénél.  

A Ferrarik a lágy Pirelliken első nekifutásra a negyedik-ötödik helyre zárkóztak fel, Vetteltől bő hat tizedmásodperces lemaradásban, de pár pillanat múlva Räikkönen szintén a lágyabb gumikon eggyel hátrébb tessékelte Alonso és Massa párosát, hamarosan pedig a másik Lotus is bejelentkezett a Ferrarik elé. A legjobb tízben még Hamilton, Button és Di Resta foglalt helyet, amikor az edzés második felében megkezdődtek a szokásos megtankolt körözgetések, azaz a hosszabb etapok. A sorrend ezért a leintésig már nem is változott. 

Az élmenők többsége egyébként hosszabb távon is jól működtek az opciós gumik - Hamilton 11 körös etapja után jónak értékelte a lágyabb gumikat, Massa szintén versenyképes időket futott hosszabb távon is, Vettel pedig a gumikopás mértékét átlagosnak értékelte a csapatrádióban.

A másfél óra alatt kisebb hibák, kicsúszások előfordultak többek között Kimi Räikkönennél, Adrian Sutilnál és Nico Rosbergnél is, de egyik esetnél sem történt baj. Egyedül Jules Bianchi fejezte be idő előtt a tréninget, de nem baleset vagy műszaki probléma miatt. A francia versenyző betegeskedik, így a Marussia jobbnak látta, ha inkább pihen.

000 facebook_banner.jpg

Második szabadedzés eredménye:

2. szabadedzés - nurburgring.JPG
FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 nürburgring vettel red bull szabadedzés autosport német nagydíj formula-1