2013. júl 25.

F1 Az FIA megszabná a kerékcserék minimum idejét

írta: FormaNet
F1 Az FIA megszabná a kerékcserék minimum idejét

A németországi boxutca baleset miatt már a Magyar Nagydíjtól korlátozásokat vezetett be a Nemzetközi Automobil Szövetség, ám a mai napon a csapatokkal további szigorításokról tárgyalnak. A biztonság érdekében az is felvetődött, hogy a kerékcseréknek lenne egy minimum ideje, aminél hamarabb a szerelők nem engedhetik tovább a versenyautót.

IMG_5039.JPG

A legutóbbi nagydíjon, Mark Webber autójáról elszabaduló kerék a boxutcában elütötte a FOM egyik operatőrét, és a veszélyes eset után az széria irányítótestülete rögtön napirendre tűzte a hasonló esetek jövőbeni kiküszöbölését. A Magyar Nagydíj hétvégéjén már korlátozva lesz a média munkatársainak mozgástere, és csökkentették a boxutcában megengedett maximális sebességet 100 km/óráról, 80 km/órára. Mindemellett az autók közelében dolgozó csapattagok mindegyikének kötelező lesz a fejvédő használata.

Csütörtök délután, a szokásos vezetői megbeszélésen az FIA további ötleteket is megvitat majd a csapatok jelenlévő képviselőivel, többek között azt, hogy a jövőben a kerékcseréknek legyen egy minimum ideje, és a boxutcai személyzet számának korlátozása is felvetődött javaslatként. Mindemellett várhatóan tisztázzák azt is, hogy a például a csak megfigyelőként az autó körül tartózkodó mérnököknek is kötelező-e a fejvédő viselése.

A boxkiállások megszabott minimum ideje valószínűleg nem nyeri majd el a csapatok tetszését, hiszen manapság már az itt nyert idő is döntő fontosságú lehet, és arra sincs garancia, hogy ennek bevezetésével kiküszöbölhetők az előre nem látott problémák vagy bakik.

A média mozgásterének beszűkítése is napirendre kerül a Magyar Nagydíj hétvégéjén, ugyanis előzőleg a FOM úgy döntött, hogy az összes operatőrt és munkatársait kitiltja a boxutcából az edzések és a futam ideje alatt, de azóta valamelyest enyhülni látszik ez a tilalom.

Frissítés: Ahogy arra számítani lehetett, a csapatok egyhangúlag elutasították a kerékcserék minimum idejének meghatározását, ám a jövőben 10 rajthelyes büntetés jár annak a pilótának, akinek autójáról elszabadul egy kerék az edzések vagy a futam alatt.

000 facebook_banner.jpg

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Arctica sportnapszemüveg

Szólj hozzá

forma-1 boxutca fia autosport kerékcsere formula-1