2013. aug 24.

F1 Hamilton jött ki legjobban a belgiumi időmérő káoszából

írta: FormaNet
F1 Hamilton jött ki legjobban a belgiumi időmérő káoszából

Trükkös időjárási körülmények között majdnem nagy meglepetések születtek Spában, de a kvalifikáció hajrájában visszaállt a szokásos "rend" és Lewis Hamilton sorozatban negyedjére bérelte ki a legelőkelőbb helyet. A brit mögött a két Red Bull, valamint csapattársa, Nico Rosberg zárt, a két Ferrari azonban csak az ötödik rajtsort tudta megszerezni. 

lewis hamilton - spa.jpg

Q1

Az időmérő kezdetére megérkezett az eső, így a Formula-1-es mezőny a köztes gumikon vágott bele a Belga Nagydíj kvalifikációjának első etapjába. Az intermediate abroncsokon két percen felüli köridőkkel kezdtek a versenyzők, és első nekifutásra Nico Rosbeg 2:06. 865-ös köre bizonyult a legjobbnak. Mögötte csapattársa, Lewis Hamilton és a Red Bull ausztrálja, Mark Webber sorakozott fel, míg Vettel első mért köre csak a 10. helyre volt elég. A két Mercedes eddig nem villantott nagyot, sőt a délelőtti edzésen csak a középmezőnyben zártak, de a csapatfőnök, Ross Brawn elárulta, hogy a beállításokkal inkább esős hétvégére készülnek.

Az első körök után tovább javultak az idők, és az intereken egészen az utolsó pillanatig a Mercedesek voltak a leggyorsabbak, ám végül Fernando Alonso ugrott az élre. A trükkös feltételek kissé megkavarták a szokásos sorrendet olyannyira, hogy az egyik Caterham bekerült a top3-ba. Ez annak volt köszönhető, hogy  a kiscsapatok, a Marussia és a Caterham az utolsó percekben megkockáztatták  a slickeket, így nem csak Giedo van der Garde, de mindkét marussiás, Jules Bianchi és Max Chilton is továbbjutott. Kiesők közé került viszont a két Toro Rosso és a két Williams, valamint Esteban Gutierrez és Charles Pic.  

Arctica sportnapszemüveg

q1- spa.JPGQ2

Az időmérő középső részében már mindenki szárazpályás  abroncsokkal kezdte meg gyorskörét, és a többség már a lágyabb gumikat használta. Elsőként a két Lotus ment be 1:50 alá az opciós gumikkal, mögöttük pedig Webber és Alonso még a kemény abroncsokon futott körével a harmadik-negyedik helyet foglalta el. A Mercedesek valamint Sebastian Vettel kivárt a Q2 végéig, addig Räikkönen állt az élen. Az utolsó percekben hatalmas menet kezdődött, szinte folyamatosan változott az élen álló pilóta kiléte, végül Räikkönen jutott tovább első helyen 1:48. 296-tal. Kiesők sorrendje: Hülkenberg, Sutil, Pérez, Van der Garde, Bianchi, és Chilton volt. 

q2- spa.JPG

Q3

A hajrában nagyon gyorsan megtelt a pálya, ugyanis az eső újra eleredt Spa Francorchamps felett. A csapatok úgy tervezték, hogy a még félig száraz pályán gyorsan megpróbálnak slickeken egy gyorskört futtatni pilótáikkal, ám az eső annyira rázendített, hogy a bemelegítő körök után mindenki kihajtott köztes gumikért. Paul di Resta és a Force India azonban kicsit kivárt és amikor a többiek még a kerékcserékkel foglalkoztak, a skót még csak akkor hajtott ki intereken. Di Resta teljesen zavartalanul autózhatta meg 2:02-es körét, ráadásul mire a mezőny többi tagja megkezdte gyorskörét, addigra a szakadó eső miatt úgy tűnt, hogy már nem lehet megjavítani a skót versenyző idejét, és csapatánál már egy biztosnak tűnő pole pozíciónak örültek. 

Az eső azonban gyorsan elállt, és a szerencse a Red Bulloknak és a Mercedeseknek kedvezett, hiszen éppen akkor értek fel egy-egy utolsó körre, amikor a pályafeltételek ismét javulni kezdtek. A négy pilóta közül Hamilton indult legkésőbb utolsó gyorskörére, így neki kedvezett leginkább a gyorsan száradó pálya. A brit mellől Vettel rajtolhat majd vasárnap délután, míg a második sort szintén egy Red Bull és egy Mercedes foglalhatja el. 

Di Restának végül be kellett érnie egy ötödik hellyel, a skót mögé pedig Jenson Button ugrott fel, megelőzve a Lotusokat és a Ferrarikat. 

000 facebook_banner.jpg

Az időmérő végeredménye:

q3- spa.JPG

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 spa időmérő belga nagydíj formula-1