2013. aug 25.

F1 Vettel Spában is megállíthatatlan volt

írta: FormaNet
F1 Vettel Spában is megállíthatatlan volt

Sebastian Vettel idei ötödik futamgyőzelmét szerezte meg az 58. Belga Nagydíjon, és ezzel tovább növelte előnyét a bajnoki pontversenyben. Második helyen Fernando Alonso zárt, a dobogó legalsó fokára pedig a pole-ból rajtoló Lewis Hamilton állhatott fel. Kimi Räikkönen visszatérése óta most először volt kénytelen feladni egy versenyt, ezzel együtt rekordnak számító pontszerző sorozata is megszakadt.

vettel spa.jpg

Ahogy azt a szakértők előzőleg jósolták, a Red Bull és a Mercedes csatáját hozta a szombati időmérő edzés, bár ebben a csatában sokkal inkább a kaotikus időjárási körülmények kapták a főszerepet. Sebastian Vettelnek meg kellett elégednie a második rajtkockával a pályafutásának 31. pole-ját megszerző Lewis Hamilton mellett, de legfőbb riválisai Kimi Räikkönen és Fernando Alonso még rosszabbul járt, hiszen csak a top10 hátsó felében, a nyolcadik és a kilencedik helyet foglalták el. Természetesen mindkét bajnok nagyon elszántan készült a vasárnapi menetre, és céljuk az élmezőny befogása volt. Ez végül csak Alonsónak sikerült, míg a 2007-es bajnok versenyét technikai probléma tönkretette. 

Szombat délután az eső kapta a főszerepet, a vasárnapi versenyt azonban száraz időben kezdhette meg a széria mezőnye. A későbbiekben nagyjából 60 százalék esélyt jósoltak újabb csapadéknak, ami a leintésig végül nem érkezett meg. 

Hamilton rajtja ugyan jól sikerült, ám Vettel pillanatokon belül, a hosszú egyenesben, szélárnyékból könnyedén megelőzte a Mercedest. A harmadik helyre Rosberg zárkózott fel, Webber pedig visszacsúszott a remekül rajtoló Button és Alonso duó mögé. A pontszerzők között még Di Resta, Hülkenberg, Grosjean és Räikkönen kapott helyet, miközben Massa visszacsúszott a 12. helyre, Pérez mögé.

Az első körben Alonso már támadta az előtte haladó McLarent, de csak a negyedik körben járt sikerrel. Webber szintén otthagyta Buttont, és hátrébb a két Lotus is helyet cserélt. A fantasztikusan rajtoló ferraris kétszeres bajnok tovább folytatta a menetelést, és Rosberget levadászva a hatodik körben már a dobogós helyen autózott Vettel és Hamilton mögött.

Hátrébb a Lotusok csatáztak - Grosjeant Pérez támadta a 10. helyért, finn csapattársa pedig a sauberes Hülkenberget kapta el, ezzel együtt a nyolcadik helyre lépett előre. Grosjean viszont két helyet is bukott, miután a mexikói kicsit agresszíven kitessékelte fekete-arany Lotusát. Pérezt a versenybírók ezért egy boxutca-áthajtásos büntetéssel sújtották.

Arctica sportnapszemüveg

Az első kerékcserék a 10. körben kezdődtek meg. Az élmezőnyből elsőként a két Mercedes látogatta meg szerelőit. A kiállások után nem változott az első három sorrendje, Hamilton azonban megkapta a nyakára Alonsót, és La Source-ból kijövet a spanyol ki is használta, hogy riválisa kiszélesítette a kanyart. A Mercedes a hosszú egyenesben nem tudott visszavágni, így a kilencedik helyről rajtoló ferraris a 15. körben már a második helyen száguldott.

Button és Grosejan sokáig elhúzta első kiállását, és mivel mindketten a kemény keveréket kaptak, így várható volt, hogy egykiállásos taktikával teljesítik a 44 körös futamot. Közülük végül csak a Lotus francia pilótája maradt ennél az opciónál - mellesleg a mezőnyből egyedüliként. 

Vettel, Alonso, Hamilton után Rosberg és Webber maradt a legjobb ötben, és a 20. körre a címvédő már közel nyolc másodperces előnyt autózott ki közvetlen üldözőjével szemben. A pontszerzők második felében Massa nyert sokat a korai kiállással, így Button mögé ugrott fel a hetedik helyre. A brazil mögött Räikkönen, Gorsjean és Sutil alkotta a legjobb tíz hátsó trióját, ám ebből a csapatból a 2007-es világbajnok fékhiba miatt búcsúzni kényszerült a 24. körben.

A szerencsétlen kiesés egyben azt is jelenti, hogy a 2009-es Német Nagydíj után Kimi most először nem láthatta meg a kockás zászlót, nem mellesleg a 27 verseny óta tartó pontszerző sorozata is megszakadt. Kimi volt a Belga Nagydíj második kiesője, miután a futam elején Charles Picnek kellett beparkolnia kocsiját a Caterham garázsába. A Jégember szerencsétlensége után pár körrel megtörtént az első komolyabb baleset is, melyet a williamses Pastor Maldonado idézett elő, amikor ki akart hajtani a boxutcába, de közben a szorosan mellette lévő két Force Indiát és a sauberes Gutierrezt robbantotta szét. A venezuelai akciójának áldozata Paul di Resta lett, és harmadikként csatlakozott a Belga GP kiesőihez, Maldonado pedig egy stop&go büntetéssel gazdagította bűnlajstromát.

Nagyjából ugyanekkor az élen megkezdődött a második kerékcserék hulláma, a csapatok pedig közeledő esőfelhőket jeleztek pilótáiknak. A boxkiállások után nem sokban változott a legjobb 10 sorrendje. Vettel, Alonso, Hamilton, Rosberg és Webber mögött Button, Grosjean, Massa, Sutil és Pérez autózott. Az utolsó körökben  az eső nem színesítette a futamot, így kissé eseménytelenül ért véget a Belga Nagydíj. Massa ugyan nyert egy pozíciót Grosjeannal szemben, illetve a Toro Rosso ausztrálja, Daniel Ricciardo taszította le Pérezt a 10. helyről, ezen kívül azonban nem változott a sorrend. 

Vettel senkitől nem zavartatva szerezte meg második belgiumi győzelmét, így összesen már 197 ponttal vezeti a bajnokságot. Alonso a második helyével ismét a német legfőbb üldözőjévé lépett elő, de lemaradása már 46 pont. A verseny leggyorsabb körét - 1:50.756 - is a Red Bull háromszoros bajnoka futotta meg.

000 facebook_banner.jpg 

A Belga Nagydíj végeredménye

futam - spa.JPG

A világbajnokság állása a Belga GP után

Versenyzők                            Konstruktőrök      

1.  Vettel  - 197                   1.  Red Bull-Renault  - 312

2.  Alonso  - 151                  2.  Mercedes   - 235

3.  Hamilton  - 139               3.  Ferrari  - 218

4.  Räikkönen  - 134             4.  Lotus-Renault   - 187

5.  Webber  - 115                 5.  McLaren-Mercedes   - 65

6.  Rosberg  - 96                  6.  Force India-Mercedes   - 61

7.  Massa  - 67                     7.  Toro Rosso-Ferrari  - 25

8.  Grosjean   - 53                 8.  Sauber-Ferrari   - 7

9.  Button - 47                       9.  Williams-Renault  - 1

10.  Di Resta  - 36      

11.  Sutil - 25       

12.  Perez - 18      

13.  Vergne - 13      

14.  Ricciardo - 12      

15.  Hülkenberg   - 7      

16.  Maldonado -  1   

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 spa futam belga nagydíj formula-1