2013. sze 18.

F1 Fogadjunk? - Szingapúri esélyek

írta: FormaNet
F1 Fogadjunk? - Szingapúri esélyek

Az eddigi öt Szingapúri Nagydíj futamgyőzelmén három versenyző osztozik, történetesen az idei bajnokság első három helyezettje, Sebastian Vettel, Fernando Alonso és Lewis Hamilton. Ennek tükrében nem meglepő, hogy a fogadóirodák esélyeseinek listáján is ők szerepelnek a top3-ban, a Red Bull német bajnoka pedig továbbra is töretlenül, és egyre kisebb szorzókkal bérli az első helyet.

szingapúr.JPG

 

Sebastian Vettel - 2.0

A legutóbbi két nagydíjat megnyerő, és ebben a szezonban összességében hat futamgyőzelmet bezsebelő német bajnok idei legalacsonyabb oddsát kapta a soron következő megmérettetésre, ami már csak azért sem meglepő, mert tavaly és tavalyelőtt is ő állhatott fel a dobogó legfelső fokára, 2010-ben pedig második lett Szingapúrban. Vettel jelenleg 53 ponttal előzi meg a bajnoki tabella második helyén álló Fernando Alonsót, illetve 81 egységgel előrébb jár, mint a harmadik helyet bérlő Lewis Hamilton, így egy újabb győzelem nagy érvágást jelentene legfőbb riválisai számára.

Fernando Alonso, Lewis Hamilton - 4.50

Vettel legnagyobb ellenfeleinek sikerére jóval kevesebb esélyt látnak fogadóirodák, annak ellenére, hogy az eddigi öt Szingapúri Nagydíjon Alonso négyszer is a top3-ban végzett, nem mellesleg ugyanúgy két futamgyőzelmet számlál (2008, 2010), mint a Red Bull német pilótája. A spanyol Belgiumban és Olaszországban is közvetlenül Vettel mögött ért célba, és semmi kétség a felől, hogy hétvégén is megpróbálja befogni a negyedik vb címe felé menetelő ellenfelét. Rajtuk kívül egyedül Lewis Hamilton mondhatja el magáról, hogy nyert már az éjszakai futamnak otthont adó utcai pályán, és bár a legutóbbi monzai hétvége nem a Mercedes tervei szerint alakult, ám a maximális leszorítóerőt igénylő versenypályára nagyon optimistán érkezik a csapat, legfőbb cél pedig a konstruktőri tabella második helyén visszaszerzése. A Mercedes mindössze három ponttal marad el a Ferraritól, vagyis ezt a küldetést egyáltalán nem lehetetlen véghezvinni. Hamilton bajnoki esélyei ugyan elég távolinak tűnnek, de a brit nemrégiben kijelentette, hogy amíg matematikai esélye van, addig nem adja fel a harcot.

Mark Webber, Kimi Räikkönen - 10.0; Nico Rosberg - 12.0

Ebből a trióból Webber és Rosberg állhatott már dobogóra Szingapúrban, az ausztrál 2010-ben és 2011-ben harmadik lett, míg Rosberg legjobb williamses eredményének örülhetett 2008-ban egy második hellyel, a Mercedesszel viszont eddig csak két ötödik- és egy hetedik helyet tudott felmutatni. A német pilóta nagyon optimistán a 2008-as eredmény felülmúlását, azaz a győzelmet célozta meg. Räikkönen szingapúri legjobb eredménye a tavaly elért hatodik hely, így természetesen a finn is javítani akar ezen a statisztikán, ráadásul a legutóbbi két versenyhétvégéről nulla ponttal távozott, ezért meglehetősen ki van éhezve a sikerre. A Mercedes és a Lotus is frissítésekkel készül befogni a címvédő alakulat autóit, így Webber mellett Räikkönen és Rosberg is okozhat meglepetést a szezon 13. állomásán.

Felipe Massa - 30.0, Romain Grosjean - 35.0

Massa és Grosjean már kevésbé esélyes a meglepetés-győzelemre, bár a brazil az első Szingapúri Nagydíjon pole-ból rajtolva egészen a boxkiállásig vezette a versenyt, ám a Ferrariba szoruló benzincső később megfosztotta a jó eredménytől. Azóta legjobb eredménye mindössze két nyolcadik hely volt, a Lotus francia pilótája pedig tavaly hetedikként szelte át a célvonalat. Egyelőre mindkét versenyzőnek bizonytalan a jövő évi ülése, éppen ezért valószínűleg a lehető legjobb eredmény reményével felvértezve érkeznek a versenyhétvégére. Massa ráadásul nem is titkolta, hogy már a pénteki szabadedzésektől kezdve csakis saját magára fog koncentrálni, és mindent belead a jó eredményért.

Jenson Button - 75.0  Sergio Pérez - 100.0

A McLarennél jól tudják, hogy a szezonhajrára készülő top csapatokat egyre nehezebb lesz megközelíteni, így a reális cél maximum a kettős pontszerzés lehet. Ennek ellenére Button és Pérez is nagyon elszántan és pozitív emlékekkel készül a szingapúri futamra, hiszen a brit bajnokot az elmúlt két évben másodikként intette itt le a kockás zászló, míg Pérez mindkét eddigi Szingapúri Nagydíján pontot szerzett, még a Sauber volánja mögött.

Arctica sportnapszemüveg

Daniel Ricciardo, Jean-Eric Vergne - 200.0; Adrian Sutil, Paul di Resta, Nico Hülkenberg - 350.0

A Toro Rossón és a Force Indián belül a fogadóirodák továbbra is kiegyensúlyozottnak látják az erőviszonyokat, az érdekesség inkább az, hogy a két csapat helyet cserélt az esélyesek listáján. A Force Indának ugyan kétszer annyi pontja van, mint a Red Bull kistestvérének, ennek ellenére majdnem kétszer nagyobb szorzót kapott, talán az olaszországi nullázásnak köszönhetően. Vijay Mallya alakulata tavaly mindenesetre elég erős eredménnyel (Paul Di Resta negyedik helyének köszönhetően 12 ponttal) zárta a szingapúri versenyt, miközben a Toro Rosso csak a Daniel Ricciardo nyolcadik helyezéséért járó két pontnak örülhetett. A sauberes Nico Hülkenberg még sosem szerzett pontot ezen a pályán, és bár a német legutóbb Monzában remek versenyt futott, de az utcai pálya valószínűleg nem tartogat hasonló sikereket az aerodinamika terén kissé eltévedt Sauber számára.

Esélytelenek nyugalmával:

Pastor Maldonado, Valtteri Bottas, Esteban Gutierrez - 500.0

Charles Pic, Giedo van der Garde, Max Chilton, Jules Binachi - 750.00

000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá