2013. sze 21.

F1 Vettel volt a leggyorsabb az időmérő előtt

írta: FormaNet
F1 Vettel volt a leggyorsabb az időmérő előtt

A pénteki naphoz hasonlóan, az időmérő előtti gyakorláson is Sebastian Vettel volt a leggyorsabb Szingapúrban, ám az ellenfelek számára most valamivel biztatóbb a helyzet, hiszen a német tegnapi hatalmas előnye kicsit lecsökkent. A Lotus francia versenyzője, Romain Grosjean tudta leginkább megközelíteni a bajnoki éllovast, miközben hátfájással küzdő finn csapattársa csak 12. lett. A harmadik helyen Nico Rosberg zárt a Mercedesszel, míg a Ferrarik csak a top10 második felében foglaltak helyet.

redb-vett-sing-2013.jpg 

Pénteken Sebastian Vettel 1:44.249-es idővel bizonyult a mezőny legjobbjának, ráadásul a német olyan hatalmas előnnyel zárt az élen, hogy még ő maga is meglepődött. Saját csapattársa a második legjobb időt autózta, de hat tizeddel elmaradt a címvédőtől, a mögöttük sorakozó két Mercedes pedig már egy másodpercet kapott Vetteltől. Ráadásul a német később nagyon elégedett volt az abroncsok tartósságával is, és a délutáni hosszú etapok igazolták, hogy a két Red Bull versenytempója is félelmetes.  A nap végén az ellenfelek is úgy nyilatkoztak, hogy szinte lehetetlen lesz felvenni a kesztyűt az energiaitalosokkal. Az első két szabadedzés tükrében erre legnagyobb esélye Lewis Hamiltonnak és Nico Rosbergnek van, míg a Ferrari egyelőre szenved. A Lotusnál Räikkönen viszonylag elégedetten zárta a pénteki napot, miközben francia csapattársa műszaki problémák miatt jóval kevesebb időt tölthetett a pályán. Ettől függetlenül most éppen ő szorongatta meg a Red Bull klasszisát, igaz, még így is közel két tizeddel maradt el. 

Arctica sportnapszemüveg

A hétvége programja szombaton helyi idő szerint este hatkor, 30 fokos hőségben folytatódott. A mezőny a közepes Pirelliken kezdett. Negyed óra elteltével kilenc versenyző iratkozott fel a tabellára, a sort pedig a két a Force India vezette, 1:49-es idővel. Az élmenők kicsit később kezdték meg a munkát, és félidőhöz közeledve már csak a Ferrarik, a Red Bullok, valamint Jenson Button hiányzott a névsorból. Ekkor Romain Grosjean 1:46-os körével vezetett, de hamarosan már Hamilton , majd Webber vette át helyét, miközben Vettel első nekifutásra a negyedik helyre ugrott fel.

30 perc elteltével Webber, Hamilton, Grosjean, Vettel és Rosberg volt az első öt sorrendje, mögöttük a két McLaren és a Toro Rossók sorakoztak, de a sorrend gyorsan változott. Vettel perceken belül felzárkózott csapattársára, eggyel hátrébb tessékelve Hamiltont és Grosjeant. A Ferrarik közül továbbra is Alonso tudta tartani a lépést a nagyokkal, és a McLareneket megelőzve, Rosberg mögött a hatodik helyet kaparintotta meg. Massa és Räikkönen a keményebb gumikon nem került be a legjobb 10 közé. A közepes abroncsokon végül Webber 1:46.220-as ideje maradt a legjobb, majd az utolsó tíz percben sorra kerültek a nagyjából két másodperccel gyorsabb szuperlágy Pirellik.

Elsőként Grosjean ment be 1:45 alá, de pillanatokon belül - pénteki legjobbját megjavítva - Vettel vette át az uralmat. A Mercedesek első nekifutásra csak a Lotus mögé kapaszkodtak fel, Webber pedig a negyedik helyen kezdett Rosberg és Hamilton között. Alonso és Massa a hatodik és tizedik helyet szerezte meg, míg köztük a két McLaren illetve Nico Hülkenberg állt. Az utolsó gyorskörök már nem változtattak a sorrenden, végül a top versenyzők közül csak Räikkönen nem került be a legjobb tíz közé. A finn már pénteken is hátfájásra panaszkodott, és állapota azóta sem javult. Kimi végül úgy döntött, hogy részt vesz az időmérőn, de a csapat tartalékpilótája, Davide Valsecchi is készenlétben áll arra az esetre, ha a 2007-es bajnok mégsem tudná folytatni a hétvége további részét. 

000 facebook_banner.jpg

Harmadik szabadedzés eredménye: 

3. szabadzés szingapur.JPG

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

 

Szólj hozzá

forma-1 vettel red bull szabadedzés formula-1 szingapúri nagydíj