2013. okt 11.

F1 Hamilton elsőségével ért véget a balesetekkel tarkított 1. szabadedzés Szuzukában

írta: FormaNet
F1 Hamilton elsőségével ért véget a balesetekkel tarkított 1. szabadedzés Szuzukában

Az idei szezon 15. versenyhétvégéjén ezúttal a Mercedes kezdett jobban, Lewis Hamiltonnal az élen. Nico Rosberg a második legjobb időt autózta, mögöttük pedig a Red Bullok sorakoztak fel, Sebastian Vettel és Mark Webber sorrendben, majd a Ferrari és a Lotus párosa következett nagyjából egy másodperces hátrányban. A 90 perc alatt több baleset is történt, a legrosszabbul a Marussia versenyzője, Jules Bianchi járt. 

hamilton szuzuka.jpg

Magyar idő szerint ismét nagyon korán, hajnal háromkor kezdődött a Japán Nagydíj első szabadedzése Szuzukában, ahol ideális körülmények és 26 fokos idő fogadta a csapatokat és versenyzőiket. A tesztpilóták közül Heikki Kovalainen idén negyedjére ülhetett vissza a versenyautóba, a finn Charles Pic autóját kapta meg.

Az első mért körig nagyjából 20 percet kellett várni. A williamses Pastor Maldonado nyitotta meg a sort 1:36.969-cel, de hamarosan érkezett csapattársa, Valtteri Bottas illetve a Marussia és a Caterham autói is megkezdték a munkát. Közülük Jules Bianchi máris feladatot adott a pályabíróknak, amikor a Degner kanyarnál elvesztette uralmát a Marussia felett, és a gumifalba landolva elég szépen összetörte a kocsit. Az elsőszárny leszakadt, és a bal első felfüggesztés is eltört. A csapat később megerősítette, hogy csak szombatra, a harmadik szabadedzésre tudják helyrehozni a károkat. Az újoncnak nem esett komoly baja, de a könyökét jegelni kellett. 

jules bianchi - suzuka P1.JPG

Egy rövid sárgazászlós periódus közben már a top csapatok is készülődtek, és ebből a csoportból elsőként a Red Bullok hajtottak pályára, majd természetesen az addig élen álló Sergio Péreztől át is vették az irányítást, Mark Webber és Sebastian Vettel sorrendben. Az edzés felénél Kimi Räikkönen foglalta el a harmadik helyet, de ekkor még a Mercedesek illetve Fernando Alonso is hiányzott a névsorból, miközben csapattársa, Felipe Massa rövid időre maga mögé utasította a Red Bullokat, és átvette a vezetést. Mindez csak az ezüst nyilak érkezéséig tartott. Nico Rosberg rögtön az élen kezdett, míg Lewis Hamilton csapattársától fél másodperccel lemaradva először csak a harmadik legjobb időt autózta, majd 1:34.251-gyel átvette a vezetést.

Fél órával az edzés vége előtt nagyon katonásan alakulat a sorrend: az élen álló Mercedes versenyzőit a Red Bull és a Ferrari majd a Lotus és a McLaren pilótái követték. Hamilton 1:34.157-tel bérelte a top helyet, mögötte Rosberg háromtizeddel maradt el, Vettel és Webber pedig már 6 és 7 tizedmásodperccel. Az ötödik-hatodik helyen álló Massa-Alonso pros éppencsak egy másodpercen beül volt Hamiltontól, de az őket követő Grosjean és Räikkönen már nem mondhatta el ugyanezt.

Közben újabb balesetek színesítettek a 90 perces gyakorlást: előbb Maldonado hagyta el bal hátsó kerekét, miután a Spoon kanyarnál elvesztett uralmát a Williams felett, majd szinte ugyanebben az időben Giedo van der Garde is összetörte Caterhamjét, ugyanott, ahol korábban Bianchi, csak a holland kicsit szerencsésebb volt, és éppen csak lekoccolta a falat. 

Az edzés utolsó harmadában nem történt sok változás a top10-ben, egyedül Daniel Ricciardo bontotta meg az öt top csapat sorát, miután a két McLaren közé beférkőzött a 10. helyre. 

000 facebook_banner.jpg

Első szabadedzés eredménye: 

1. szabadedzés szuzuka.JPG

Második szabadedzés beszámolója és végeredménye

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Arctica sportnapszemüveg

Szólj hozzá

forma-1 szabadedzés japán nagydíj szuzuka formula-1