2013. okt 19.

F1 Nagy szezonhajrára készül a Lotus

írta: FormaNet
F1 Nagy szezonhajrára készül a Lotus

A bajnoki pontversenyben gyakorlatilag mind a pilóták, mind a csapatok között elkelt az első hely, ám az „ezüstéremért” a Ferrari, a Mercedes és a Lotus között mindkét vonalon nagy csata várható. A három istálló közül ez utóbbi van legnagyobb lemaradásban, ettől függetlenül a csapatvezető, Eric Boullier úgy véli, hogy a jelenlegi formával nagyon is elérhető a tabella második helye, azaz a Mercedes és a Ferrari is megverhető a szezon hátralévő négy versenyén.

lotus - kimi -szuzuka.jpg

A Lotust jelenleg 33 pont választja el a konstruktőri pontverseny második helyén álló Ferraritól, illetve 23 egységre van a képzeletbeli dobogó harmadik fokát elfoglaló Mercedestől. Ennek tükrében a három alakulat között nagy hajrá várható az idei szezon hátralévő részében. Ráadásul az enstone-i alakulat nagyon jól hajrázik, hiszen a legutóbbi két versenyhétvégén, Dél-Koreában és Japánban több pontot gyűjtött, mint két legnagyobb riválisa,így ezen fellelkesülve a csapatfőnök, Eric Boullier egyáltalán nem tartja irreálisnak azt a célt, hogy év végére a megállíthatatlan Red Bull mögött a Lotus legyen a legjobb csapat.

„Ha úgy folytatjuk, ahogy az utóbbi versenyeken, akkor a második helyből matematikailag egy nagyon vonzó cél lesz. Nyilván mindenki tudja, hogy ebben a sportban bármi megtörténhet, de tény, hogy a második hely csodálatos eredmény lenne. Szóval olyan keményen fogunk hajtani, amennyire lehetséges, hiszen sosem tudhatjuk, mi történik” – mondta nagyon bizakodóan a Lotus csapatfőnöke.

És hogy ez a nagy hajtás eredményekben pontosan mit is jelent?

„Dobogókat, dobogókat és dobogókat”- tűzte ki a határozott célt Boullier, és persze legnagyobb öröme az lenne, ha a következő négy verseny valamelyikén maguk mögé utasítanák a mezőny legjobb csapatát, a Red Bullt.

"Természetesen nyerni szeretnénk, és mindent elkövetünk majd azért, hogy megszimatoljuk a győzelem lehetőségét, ahogy Japánban is. Jelenleg egy alapvető probléma van a győzni akarással, ez pedig a Red Bull. De továbbra is keményen dolgozunk, és ha idén még meg tudnánk verni őket, az egy óriási teljesítmény lenne.”

A Lotus fellendülése egyébként nem véletlen, és a csapat pályamérnöke, Alan Permane elárulta, mindez a már jó ideje tesztelt, majd végül Szuzukában debütáló, hosszabb tengelytávú autónak köszönhető.

"Semmi kétség, a hosszú tengelytávú autó adja ezt a plusz teljesítményt. Nehéz lenne az alapvető változásokat kiemelni, de a szimulátorban kapott adatok is ezt igazolták. Mind az időmérős teljesítményben, mind pedig a versenyeken mutatott tempóban fejlődtünk, és egymástól teljesen különböző pályákon is dobogós eredményt értünk el.”

Arctica sportnapszemüveg

Kimi Räikkönen szintén nagy szezonhajrára számíthat, hiszen jelenleg 177 ponttal az összetett harmadik helyén áll, és mindössze 30 egység választja el a Fernando Alonso által bérelt második helytől, ugyanakkor hátrafelé is figyelnie kell, hiszen Lewis Hamilton csak 16 ponttal van lemaradva mögötte. A 2007-es világbajnok a legutóbbi versenyhétvégén ugyan csak az ötödik helyre ért fel, ennek ellenére ő is úgy érzi, hogy egyértelmű előrelépések történtek az autó fejlesztésében.

„Az elmúlt hétvégén elég erősnek éreztem a kocsit, és az utóbbi időkben elég jó eredményeket értünk el. De még mindig nem teljesen úgy működik ahogy azt szeretném, és próbálunk némi alulkormányzottságtól megszabadulni. Japánban nem igazán tudtam megmutatni a valódi tempónkat, mert elég sokáig beragadtam a lassabb autók mögé. Az utolsó kiállásom után végre szabaddá vált előttem az út, így a futam második fele már sokkal jobban sikerült, és elégedett voltam”- idézte fel szuzukai versenyét a finn bajnok. 

"Remélhetőleg végre jobb időmérős teljesítményünk lesz, mert a legutóbbi öt kvalifikáció nem sikerült túl jól. Ha Indiában sem sikerül, akkor nehéz vasárnapunk lesz, de persze akkor is nyomni fogom.”

000 facebook_banner.jpg

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

lotus forma-1 raikkonen eric boullier formula-1