2013. nov 14.

Hivatalos: Sergio Pérez távozik a McLarentől, helyére Kevin Magnussen érkezik

írta: FormaNet
Hivatalos: Sergio Pérez távozik a McLarentől, helyére Kevin Magnussen érkezik

A hét elején több komoly szaklap is tényként kezelte Sergio Pérez mclarenes  pályafutásának végét, majd szerdán este a hír megerősítést nyert,  miután a mexikói versenyző Twitter oldalán kiadott közleményében elbúcsúzott a csapattól. A McLaren csapatfőnöke, Martin Whitmarsh nem sokkal ezután  megköszönte Pérez munkáját, de akkor még nem erősítette meg Kevin Magnussen szerződtetését. A csapat csütörtök délután azonban hivatalosan is bejelentette, hogy Jenson Button mellett egy újonc kap lehetőséget 2014-ben. 

sergio perez_3.JPG

Tavaly év végén Sergio Pérez a Saubertől szerződött át Wokingba, ám pechére a McLaren nem tudott versenyképes kocsival előrukkolni erre a szezonra. A mexikói versenyző 2012-ben egy Sauberrel három dobogós helyet szerzett és összesen 66 pontot gyűjtött, míg ebben az idényben eddig a legjobb helyezése az Indiában elért ötödik hely volt, és mindössze 35 pont áll a neve mellett. A gyenge eredmények nyilvánvalóan mindkét fél számára csalódást keltők, de egy ideig még úgy tűnt, hogy a csapat további egy évet tervez mexikói versenyzőjével. Martin Whitmarsh csapatfőnök többször is hangsúlyozta, idén nem tudtak versenyképes kocsit biztosítani pilótáik számára, de összességében elégedettek Checóval, aki megérdemel még egy lehetőséget a bizonyításra.

A történet azonban másként alakult, és brit lapok szerint ez a fordulat az Abu-Dzabi Nagydíjon történt, amikor egy alapos elemzés után a csapat arra a megállapításra jutott, hogy a mexikói pilótának elsősorban a sebesség tekintetében vannak hiányosságai, ez pedig nem biztos, hogy könnyen orvosolható probléma.

Pérez szerdán este Twitter oldalán, nyílt levélben búcsúzott a McLarentől.

„Először is szeretnék köszönetet mondani a McLarennek amiért megadta nekem a lehetőséget erre a szezonra. Megtiszteltetés volt számomra, hogy a széria egyik legversenyképesebb csapatánál lehetek, és egy kicsit sem bántam meg, hogy csatlakoztam hozzájuk. Mindig igyekeztem a legjobbat nyújtani, ennek ellenére nem sikerült elérnem a céljaimat ezzel a történelmi csapattal”- sajnálkozott Pérez, aki hozzátette, hogy a szezon utolsó két versenyén szeretné erős eredménnyel lezárni ezt az évet.

„Mindent megteszek, hogy az utolsó két versenyen  jó eredményt érjek el, különösen Austinban. Nagyon várom, hogy találkozzam a rajongóimmal, akik hihetetlen energiát adnak, és szeretném a legjobb formámat hozni előttük. Szeretnék köszönetet mondani minden egyes rajongómnak szerte a világon, illetve hazámban is. Örökké hálás leszek nekik, mert ők soha nem hagytak cserben, még az olyan nehéz pillanatokban sem, mint például a mostani. Nagyra értékelem támogatásukat, és sosem fogom elfelejteni.”

„Nagyon sok új emberrel ismerkedhettem meg a McLarennél, és szereztem jó barátokat is. Mindenkinek hálás vagyok, és rengeteget tanultam itt. Szeretném a legjobbakat kívánni a csapatnak. Mindig a McLaren rajongója leszek, de addig is most saját jövőmmel is foglalkoznom kell, hogy a lehető legjobb csomagot megszerezhessem, mellyel harcolni tudok a győzelemért. Köszönöm a McLarennek és partnereinek ezt a szezont, és mindenki biztos lehet benne, hogy soha nem adom fel” – zárta nyílt levelét a 23 esztendős pilóta.

Pérez közleménye után a FOTA rajongói fórumán is részt vett szerdán este Austinban, és nem titkolta, hogy nem igazán számított erre a döntésre, ami ráadásul elég későn történt, így most nincs könnyű helyzetben a jövő szezonra vonatkozóan.

„Nehéz helyzetben vagyok, mert elég későn született meg a döntés, ugyanakkor biztos vagyok abban, hogy megtalálom a legjobb megoldást a karrierem szempontjából. Csak azért nem fogok itt maradni, hogy az F1-ben lehessek. Ha nem találok a karrierem szempontjából megfelelő megoldást, akkor keresek más elfoglaltságot. Célom az, hogy egy jó csapatot találjak, mellyel lehetőségem lesz a győzelemért harcolni” – mondta a mexikói, aki azt is elárulta, hogy nem igazán tudja, miért született meg ez a döntés.

„Ha őszinte akarok lenni, nem nagyon volt lehetőségem még ezzel foglalkozni. A döntés elég későn született meg, ami nehéz helyzetbe hozott, de úgy vélem, a McLarennek joga van a saját döntéseihez, és tudják, mit csinálnak. Szóval az okokról inkább őket kellene kérdezni.” 

A McLaren csapatfőnöke, Martin Whitmarsh Pérez nyílt levelére reagálva megköszönte a kedves szavakat, és természetesen sok sikert kívánt a leköszönő versenyzőnek. Ami a jövő évi pilótafelállást illeti, a szakember annyit szerdán este még csak annyit árult el, hogy Jenson Button helye biztos, a másik autóba pedig még több jelentkező is van.

„Először is szeretném megköszönni Checónak ezt a kedves hangvételű közleményt, és egyben idei csapatmunkáját. Még mindig van hátra két nagydíj, melyeken szeretnénk a lehető legtöbb pontot gyűjteni. Checo sok barátot szerzett a McLarennél, és csapatként szeretnénk mindent elkövetni azért, hogy szép legyen a búcsúnk, különösen Austinban, ahol sok rajongója lesz. Minden jót kívánunk neki a jövőre nézve, és biztosak vagyunk abban, hogy még sok siker áll előtte. Ami a 2014-es pilótafelállást illeti, Jenson kivételével még senkivel sem írtunk alá. Ha a helyzet megváltozik, akkor majd bejelentjük” – nyilatkozta Whitmarsh. 

Frissítés: Csütörtök délután a McLaren hivatalosan is megerősítette, hogy a 21 esztendős dán pilóta, Kevin Magnussen váltja Pérezt. 

Az egykori Formula-1-es pilóta, Jan Magnussen fia 1992-ben született, és 2008-ban kezdte meg formula autós pályafutását a Formula Ford sorozatban. 2009-ben csatlakozott a McLaren junior programjához, a következő két évben pedig előbb a német- majd a brit Formula-3-as bajnokságban rótta a köröket és gyűjtötte a győzelmeket. 2012 óta a McLaren fejlesztésein dolgozhat, mint tesztpilóta, és nem mellesleg idén a Formula Renault 3.5 bajnoka lett.

„Boldog vagyok, hogy a McLaren-Mercedes versenyzőjeként debütálhatok a Forma-1-ben! Nagyon egyszerűen fogalmazva: ez a legjobb csapat! Kicsi gyerek korom óta ez volt az álmom, hogy a McLarennél versenyezzek, és semmi túlzás nincs abban, ha azt mondom, hogy szinte minden nap azért dolgoztam, hogy ezt a célomat elérjem” – nyilatkozta boldogan az ifjú tehetség a bejelentést követően, majd természetesen megköszönte a lehetőséget a csapatvezetésnek, elsősorban Martin Whitmarsh csapatfőnöknek. 

000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 mclaren formula-1 sergio perez