2013. nov 16.

F1 Vettel a 3. szabadedzésen sem engedte át az első helyet

írta: FormaNet
F1 Vettel a 3. szabadedzésen sem engedte át az első helyet

Az Amerikai Nagydíj utolsó szabadedzésén is a két Red Bull uralta a mezőnyt Sebastian Vettel és Mark Webber sorrendben, míg a közvetlen rivális Mercedes versenyzői közül ezúttal Lewis Hamiltonnak sikerült megkaparintania a harmadik helyet. A Ferrarik nem kerültek be a legjobb tíz közé.

vettel - austin.jpg

Borongós időben, 20 fok körüli hőmérsékletben kezdődött az időmérő előtti utolsó gyakorlás Austinban. Pénteken a Red Bullok uralták a pályát, közülük is nem nagy meglepetésre Sebastian Vettel volt a leggyorsabb.

A német uralma szombaton is folytatódott, és ahogy a 20 perc környékén kihajtott a pályára máris az addigi legjobb körrel nyitott, és 15 versenytársát átugorva 1:37.684-gyel adta meg az alaphangot. Következő körében bő két tizedet tovább faragott idejéből, mögötte pedig Gorsjean és Webber duó zárkózott fel három- illetve öt tizedes hátrányban.

Az élmenők közül utoljára a Ferrarik csatlakoztak a mezőnyhöz, de negyed órával a leintés előtt még egyik vörös autó sem volt a legjobb tíz között.  A kemény gumikon a következő sorrend alakult ki a Q3-ra esélyesek listáján: Vettel, Webber, Bottas, Hülkenberg, Grosjean, Button, Rosberg, Pérez, Kovalainen és Gutiérrez.

A hajrában a lágyabb gumikon Alonsónak valamennyit sikerült javítania, de még így is három tizeddel elmaradt Vettel kemény abroncsokon futott legjobbjától. Végül a konstruktőri pontverseny harmadik helyén álló olaszok versenyzői a gyengécske 11. és a 17. helyet kaparintották meg a kvalifikáció előtt.

Az opciós gumikon Nico Hülkenberg rövid időre megfosztotta trónjától a Red Bull bajnokát, ám ez az uralom nyilván csak addig tartott, míg Vettel ki nem hajtott az utolsó körökre.  A négyszeres bajnok rögtön fél másodpercet vert a Sauberre, és elsőként ment be 1:37 alá. Végül csak csapattársa, Webber tudott faragni valamennyit ezen az előnyön, de ő is két tizeddel lemaradt az első helyről. Hamilton az utolsó pillanatokban felugrott a harmadik helyre, míg csapattársának, Nico Rosbergnek a hetedik hely jutott. Kettőjük közé Hülkenberg, Grosjean és Button férkőzött be, miközben a pénteken remekül futó Heikki Kovalainen ezúttal csak 13. lett. 

000 facebook_banner.jpg

Harmadik szabadedzés eredménye: 

 3. szabadedzés - austin.JPG

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 vettel austin szabadedzés formula-1