2014. jan 31.

F1 Kik tesztelnek a 4. nap Jerezben?

írta: FormaNet
F1 Kik tesztelnek a 4. nap Jerezben?

A jerezi teszthét zárónapjának új bemutatkozója Kobajasi Kamui és Jules Binachi lesz. Előbbi új csapatánál, a Caterhamnél kezdi meg a felkészülést, míg francia versenytársa kicsit megkésve, de végre munkához láthat a Marussia új versenyautójában. Az előrejelzések szerint ma esős napja lesz a mezőnynek. 

jerez teszt.JPG

 

A problémás első napot követően, szerdán és csütörtökön is a McLaren új konstrukciója zárt az élen, de ami fontosabb, tegnap Jenson Button és Kevin Magnussen közel 100 kört hozott össze csapatának. A zárónapot az újonc kapta meg, aki első munkanapja után egyértelművé tette, hogy egyáltalán nem foglalkoztak a sebességgel, és mostaninál gyorsabb lesz a kocsi.

„Nem foglalkoztam a köridőkkel. Ez csak teszt, és senki sem tudja, mit csinál a másik. Nem mentem padlógázon, szóval ennél gyorsabbak leszünk. Elégedett vagyok, és leginkább annak örülök, hogy sok kört teljesítettünk. Egyelőre megbízhatóbbnak tűnik az autó, mint amire előzőleg számítottunk, és remélem ez a későbbiekben sem változik”- nyilatkozta a nap végén a 21 esztendős dán pilóta.

Második helyen Felipe Massa Williamse zárta a 3. napot, és a brazil is folytatja a munkát immár kék overálban. Massa rendkívül elégedett volt 47 körével, és bár nem tagadta, hogy nagyon sok területen más az új autókat vezetni, de mint mindig, most is nagyon optimista a kis brazil.

„Sokban változtak az autók, és kicsit még rá kell érezni a vezetésükre, de ezzel együtt is nagy élmény volt. Az első versenyig még sok fejlesztésünk lesz, és a teljesítmény persze nagyon fontos, de a szezon elején szerintem a megbízhatóság lesz a siker kulcsa. Vannak mg apró problémáink, melyeket meg kell oldanunk, azt hiszem, nagyon jó világbajnokság elé nézünk.”

Lewis Hamilton csütörtökön befejezte programját, és ma újra Nico Rosberg a soros a Mercedesnél. A nyitónapon a brit bajnok összetörte a kocsit, de ezt követően minden a tervek szerint alakult. Két nap alatt összesen 80 kört tudott megtenni, és elégedetten zárta a hetet. Kiemelte, hogy az eddig megtett kilométerek nagyon biztatóak, és jelenleg megbízhatónak tűnik a W05-ös.

alonso jerez.JPGA Ferrarinál Fernando Alonso csütörtökön kezdett, így övé az utolsó nap is. A spanyol nyitónapján 58 körig jutott, és bár nagyon élvezte, hogy újra autóban ülhet, ám egyelőre elsősorban az előttük álló rengeteg feladatra összpontosít a jósolgatások helyett. Azt azért elmondta, hogy a vezetési stílust illetően véleménye szerint nem sok változás történt az elmúlt évekhez képest.

„Sokat hallunk a szabályváltozásokról, és azokról a dolgokról, amik ezzel járnak, de a vezetési stílus terén nem érzek nagy különbséget. Több paraméterrel kell foglalkoznunk, de szerintem meg fogjuk szokni”- ecsetelte a spanyol klasszis.

A többieknek már nem volt ennyire zökkenőmentes napja, a Force Indiánál Nico Hülkenberg mindössze 17 kört tett meg, ma pedig a tesztpilóta, Daniel Juncadella gyűjtheti tovább az adatokat csapatának.

Jean-Eric Vergne ennél kicsit tovább jutott (30 kör), ám a Toro Rossónak is számos problémával kellett szembenéznie. A francia versenyző is befejezte ezt a hetet, és ma ismét az újonc Danyiil Kvjat kapja meg az ülést.

„Megint nehéz napunk volt, miután többször is meg kellett szakítanunk a munkát, de összességében jobb napot zártunk, mint kedden és szerdán. A nap végén eltöltöttünk egy kis időt a pályán, és a motor jól működött. Elégedett vagyok a csapat munkájával, különösen a Renault-éval. Szerencsére szerdán mindenki nyugodt maradt és azonosítani tudtuk a problémát. Szerintem most van egy jó alapunk amivel pénteken remélhetőleg tovább fejlődhetünk”- fogalmazott Vergne.

Az utolsó két napot kapta meg új csapatánál, a Saubernél Adrian Sutil, aki 34 kör után kicsit összetörte az autót, de elmondása szerint mára ki tudják javítani a károkat.

A Caterham, a Red Bull és a Marussia nem futott mért kört, ez utóbbi alakulat új autója csak későn délután debütált, és néhány ellenőrző körnél több nem jutott Max Chiltonnak. Ma Jules Binachi ülhet az MR03-ba. A Caterhamnél az újdonsült tesztpilóta, Robin Frjins mindössze 10 kört tudott autózni, majd délután a motorral akadtak gondok a csapatnál. A zárónapon - egy év kihagyás után - Kobajasi Kamui debütál új alakulatánál.

daniel ricciardo jerez.JPGA Red Bull első bemutatkozása finoman szólva sem alakul fényesen, hiszen a három nap alatt mindössze 14 kört tett meg az RB10-es, és a csapat csütörtökön is kora délután volt kénytelen összecsomagolni. Christian Horner és Adrian Newey is visszautazott a csapat főhadiszállására, Milton Keynes-be. Daniel Ricciardo persze maradt az utolsó napra is, de nem biztos benne, hogy mára sokat javul a helyzetük.

„Egyelőre nem tudjuk, mikor lesz ideális a helyzetünk. A csapatból néhányan visszautaztak a gyárba, mert olyan probléma adódott, ami csak ott orvosolható. Mi pedig közben itt próbálunk olyan megoldást találni, amivel pénteken pályára hajthatunk. 36 órája folyamatosan azon dolgoznak a srácok, hogy ez sikerüljön, de sajnos semmi sem biztos. Adrian (Newey) is visszatért tervezőasztalához, és biztos vagyok abban, hogy az ő segítségével megoldódik a probléma”- nyilatkozta rövid napja után az ausztrál versenyző. 

 000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

 

Szólj hozzá