2014. ápr 09.

F1 Hamilton elsőségével ért véget a bahreini teszt

írta: FormaNet
F1 Hamilton elsőségével ért véget a bahreini teszt

A Mercedes a kétnapos teszttel együtt száz százalékos formában zárta az elmúlt néhány napot Bahreinben. A kollektív teszt második – és egyben utolsó napján Lewis Hamilton végzett az élen Jean-Eric Vergne és Kevin Magnussen előtt. A Ferrari korán összepakolt.

hamilton -teszt.JPG

 

Kedden Nico Rosberg elsőségével ért véget a tesztnap, a zárónapon pedig Lewis Hamilton végzett a tabella legelőkelőbb helyén. A brit bajnok ma a Pirelli új fejlesztéseivel foglalatoskodott, és mindössze eggyel maradt el német csapattársa tegnapi 121 körétől. Ami a köridőt illeti, 1:34.136-tal csak egy másodperccel volt lassabb Rosberg múlt szombati rajtelsőséget érő idejétől.

A Mercedesen kívül a Williams is az új Pirelliket tesztelte. Az autóba ma  Felipe Nasr ülhetett, aki végül 64 kört tett meg, és 10. lett.

"A mai nap a Pirelli jövő évi gumijainak teszteléséről szólt. Több új keverékkel is dolgoztunk, és egy eredményes nap van mögöttem, hiszen tovább tanulhattam a munkafolyamatokat és egy Formula-1-es autó vezetését. Ez a gumiteszt azt is jelentette, hogy szélsőséges körülményeket is ki lehet próbálni, ami nagyon jó tapasztalatszerzés szempontjából. Érezhettem a különbséget különböző keverékek között, és azt, hogy hogyan befolyásolják az autót és annak egyensúlyát. Az egyik legérdekesebb az volt, amikor olyan abroncsot próbáltam ki, amin előtte nem volt gumimelegítő, és még a bahreini hőségben is nagyon nehéz így a megfelelő hőmérsékletre felmelegíteni őket. Az olyan helyszíneken mint Silverstone vagy Spa sokkal nagyobb kihívás lesz”-részletezte napját a fiatal pilóta. 

A legkevesebb kilométert a Ferrari és persze a Lotus teljesítette. Fernando Alonso 12 kör után volt kénytelen abbahagyni a munkát, miután a csapat észlelte, hogy az autó karosszériája sérült. A spanyol ugyanis azt az autót vezette, amivel csapattársa, Kimi Räikkönen a pénteki szabadedzésen ugratott egy nagyot. Alonsónak végül egy nyolcadik hely jutott.

„A mai programunk a különböző beállítások teszteléséről szólt, csakúgy, mint tegnap. Sajnos meg kellett állnunk, amikor észleltük, hogy a karosszéria sérült. Miután megvizsgáltuk, a csapat úgy döntött, hogy elővigyázatosságból korábban befejezzük a napot”- idézte a csapatot a Sky Sports.

A Lotus a szerdai naphoz hasonlóan most is motorproblémákkal küzdött, így Romain Grosjean 16 körrel és egy utolsó hellyel zárta a bahreini tesztet.

„Reméltük, hogy pozitív napot zárhatunk, és szerettünk volna az aerodinamikán dolgozni, de már az elejétől kezdve problémáink voltak az erőforrással. Valamennyit azért sikerült dolgoznunk és fontos adatokat gyűjtöttünk, de nem annyit amennyit akartunk” – összegezte rövidke napját Gorsjean. 

Hamilton mögött a Toro Rosso francia versenyzője, Jean-Eric Vergne végzett a második helyen a Pirelli szuperlágy abroncsaival. A harmadik legjobb időt a mclarenes Kevin Magnussen autózta, de a dán újonc is kevés kilométert tesztelhetett, ugyanis még ebédszünet előtt kavicságyban landolt a felfüggesztés meghibásodás miatt, és csak hosszú szünet után térhetett vissza a pályára. 

Sergio Pérez ezúttal lecsúszott a „dobogóról”, de közel nyolc tizedmásodperccel így is gyorsabb volt a mögötte záró Red Bullt vezető Daniel Ricciardónál.

„Délelőtt voltak problémáink, de semmi komoly, csak sok időt vett el. Tegnap a mechanikai munkákat folytattunk, ma pedig aerodinamikai adatokat gyűjtöttünk, és ezért nem csináltunk hosszú etapokat”- mondta az ausztrál a nap végén. 

Hamilton után a hatodik helyen végző marussiás Jules Bianchi volt a legszorgalmasabb, de a százas határt nem érte el. A Saubernél a tesztpilóta, Giedo van der Garde vezethetett, és végül 77 körrel járult hozzá a csapat mai programjához.

000 facebook_banner.jpg

Második tesztnap végeredménye

     Pilóta               Csapat       Köridő   Hátrány  Kör
 1.  Lewis Hamilton       Mercedes     1:34.136          118
 2.  Jean-Eric Vergne     Toro Rosso   1:35.557  +1.421  63
 3.  Kevin Magnussen      McLaren      1:36.203  +2.067  26
 4.  Sergio Perez         Force India  1:36.586  +2.450  62
 5.  Daniel Ricciardo     Red Bull     1:37.310  +3.174  65
 6.  Jules Bianchi        Marussia     1:37.316  +3.180  93
 7.  Giedo van der Garde  Sauber       1:37.623  +3.487  77
 8.  Fernando Alonso      Ferrari      1:37.912  +3.776  12
 9.  Marcus Ericsson      Caterham     1:39.263  +5.127  66
10.  Felipe Nasr          Williams     1:39.879  +5.743  64
11.  Romain Grosjean      Lotus        1:43.732  +9.596  16

Első tesztnap eredménye

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

teszt forma-1 bahrein formula-1