2014. ápr 28.

F1 Senna emlékek - Ron Dennistől

írta: FormaNet
F1 Senna emlékek - Ron Dennistől

Május 1-jén, csütörtökön lesz 20 éve, hogy a háromszoros világbajnok brazil legenda, Ayrton Senna végzetes balesetet szenvedett a San Marinói Nagydíjon. Ebből az alkalomból egykori csapatvezetője, Ron Dennis emlékezik vissza nem mindig könnyen kezelhető versenyzőjére.

 ayrton senna - ron dennis.JPG

Vitathatatlan, hogy az 1994-es San Marinói Nagydíjon végzetes balesetet szenvedő Ayrton Senna da Silva a Formula-1 egyik legnagyobb alakja és legendája. Szinte példátlan volt az időmérőkön nyújtott teljesítménye - 161 nagydíja során összesen 65 pole pozíciót szerzett, amit eddig csak Michael Schumacher tudott megdönteni hosszú évek múlva, 2006-ban. Mai napig rekorder monte-carlói hat futamgyőzelmével, amiből ötöt 1989 és '93 között sorozatban egymásután gyűjtött be. Mindmáig rengeteg versenyző példaképének neve mellett összesen 161 verseny, 3 világbajnoki cím, 41 győzelem, 80 dobogós helyezés, 65 pole pozíció és 614 pont sorakozik. Legnagyobb sikereit a McLaren pilótájaként érte el, ahol 1988-tól 1993-ig versenyzett. Akkori csapatfőnökére, Ron Dennisre sokszor nehéz feladat hárult, hiszen Alin Prosttal eltöltött két szezon (’88-’89) hatalmas rivalizálást, és kiélezett küzdelmet hozott csapaton belül. A francia távozása után, Gerhard Berger érkezésével azonban megváltozott a légkör.

Senna és Berger azokban az időkben rengetegszer megviccelte egymást, vagy éppen a csapattagokat. Mókás történetekhez tartozott többek között egy helikopterből kidobott táska, szállodai szobában elrejtett békák, a szellőzőnyílásban eldugott büdös francia sajt, oda nem illő fotóra kicserélt útlevélkép, vagy éppen ragasztóval bekent hitelkártyák. Természetesen a brazil egykori csapatfőnöke, Ron Dennis is begyűjtött néhány sztorit az együtt töltött évek alatt. Az egyik évben például Monzában, az ötcsillagos szállodai szobájába visszatérve megdöbbenve tapasztalta, hogy szobájának falai tele vannak pornográf képekkel. Dennis a mai napig ezekre a vicces momentumokra emlékszik vissza legszívesebben.

„Egyik alkalommal, amikor a szerelők visszatértek a szállodába, teljesen üresen találták a szobájukat. Semmi nem volt benne, se bútorok, se ruhák, semmi”- idézted fel mosolyogva Senna és Berger egyik közös akcióját Ron Dennis a Reuters munkatársának.

„A közös nevetésekre és szórakozásokra emlékszem. Persze voltak dolgok, amik már nem tartoztak a vicces kategóriába, és gyakran történt, hogy valakinek kárt okoztak. Inkább gyerekes dolgok voltak, ugyanakkor jó hangulatot teremtettek csapaton belül.”

"Gerhard tökéletes fegyvernek bizonyult ahhoz, hogy hogyan lehet kezelni Ayrtont, mert humort hozott a csapathoz. Mielőtt Gerhard a csapathoz került, nem is létezett az a fogalom, hogy móka, és elképzelhetetlen volt, hogy Ayrton egy viccen nevessen. Gerhard azonban megtörte ezt a jeget, és a mókázásban nem ismert határokat.”

Immár két évtizede, hogy a brazil legenda nincs köztünk, de emléke mai napig nem halványult a rajongók szívében. Egykori csapatfőnöke szerint ennek egyik oka az, hogy fénykorában érte a tragédia.

„Abban az időszakban az egész bolygón nem volt nála jobb. Nem voltak mélypontjai. Úgy vélem, sok versenyző túl hosszú ideig marad ebben a sportban, és ez ronthat a nagyságán. Ő egy hihetetlenül versenyképes pilóta volt, és egyszer csak bumm! Nem volt többé.”

000 facebook_banner.jpg

És hogy milyen lenne ma Senna, ha még élne?

„Sosem gondolkodtam még ezen, de az biztos, hogy sokkal idősebb lenne, és talán lenne olyan dolog az életében, ami rontott volna a hírnevén. Mondjuk egy félresikerült házasság. De csak a nagyságát hagyta maga után, egyrészt mert annyira hirtelen távozott, másrészt emberi értékei és elvei miatt, és mert jó ember volt”- zárta emlékezését Ron Dennis.

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 ayrton senna ron dennis formula-1