2014. máj 27.

F1 A Monacói Nagydíj számokban

írta: FormaNet
F1 A Monacói Nagydíj számokban

 A Mercedes dominanciáját Monacóban sem lehetett megtörni, ám ezúttal a szombati kvalifikáción, majd a vasárnapi futamon is Nico Rosberg nyerte a házon belüli csatát. Lewis Hamiltonnak négy győzelem után most be kellett érnie a második hellyel. A Red Bull ausztrál versenyzője, Daniel Ricciardo F1-es pályafutása második dobogós eredményének örülhetett, míg a sereghajtók között a Marussia megszerezte első pontjait a szériában. 

nico rosberg - monacó.jpg

 

Nico Rosberg szombat délután F1-es pályafutásának hatodik pole pozícióját szerezte meg Monacóban, amivel az örökranglistán beérte Phil Hill-t , Emerson Fittipaldit, Jean-Pierre Jabouille-t, Alan Jonest, Carlos Reutemann-t és Ralf Schumachert. Másnap a német rajt cél győzelmet aratott, mellyel összességében ötödik F1-es diadalát szerezte meg a szériában. A futamgyőzelmek összesített statisztikájában utolérte édesapját, Keke Rosberget, emellett pedig olyan nevekhez csatlakozott, mint Giuseppe Farina , Clay Regazzoni, John Watson és Michele Alboreto. Ez volt az első alkalom, hogy a német tehetség kétszer is nyerni tudott ugyanazon a versenypályán, ráadásul nem csak most, hanem tavaly is rajt-cél győzelmet aratott a legendás helyszínen, ezzel Ayrton Senna (1989, 1990) után ő lett az első, aki egymást követő években ilyen bravúros eredményt tudott elérni MonteCarlóban. A jelenlegi mezőnyből eddig csak Ferandno Alonsónak sikerült egynél többször megnyernie a Monacói Nagydíjat 2006-ban és 2007-ben.

A mesterhármas elmaradt, köszönhetően Kimi Räikkönen késői boxkiállásának, ami után a finn a friss abroncsokon megfutotta királykategóriás pályafutásának 40. leggyorsabb körét. További egy leggyorsabb körrel Räikkönen ebben a statban beéri a második helyen álló Alain Prostot (41), ezt követően már csak Michael Schumacher (77) lesz előtte.

Lewis Hamilton második helyével 59. F1-es dobogós eredményét jegyezte, és bebiztosította a Mercedes 10. kettős diadalát. A csapat idén eddig veretlen, mindemellett zsinórban ötödik alkalommal aratott kettős győzelmet, ami legutóbb a Ferrarinak sikerült 2002-ben a Magyar Nagydíjtól kezdve a Japán Nagydíjig bezárólag.

A Mercedes idén eddig egyetlen kör erejéig sem adta át a vezető helyet, azaz az elmúlt hat verseny minden egyes körét a brackley-i gárda egyik versenyautója vezette. Ilyen fantasztikus szezonkezdése legutóbb 1988-ban a McLarennek volt, amikor az idény első hét versenyén mindvégéig csak McLaren-Honda autózott az élen. Ez a sorozat akkor a nyolcadik versenyhétvégén, Silverstone-ban tört meg a ferraris Gerhard Bergernek köszönhetően.

A harmadik hely Barcelona után ismét Daniel Ricciardóé lett, így (bár más sorrendben) egymás után két alkalommal ugyanaz a három versenyző pezsgőzhetett a leintést követően. Ilyen legutóbb 2012-ben történt (Vettel, Webber, Alonso) a Koreai- majd az Indiai Nagydíjon.

A mezőny hátsó régiójában is győzelemmel felérő ünnepséget csapatak, mégpedig a Marussiánál, miután Jules Bianchi kilencedik helyének köszönhetően megszerezte saját- és csapata első F1-es pontjait. A Banbury székhelyű gárda 2010-ben csatlakozott a száguldó cirkuszhoz Virgin Racing néven, és 83 nagydíjat kellett várniuk erre a sikerre. Binachi 25. versenyét futotta és ő lett a 326. pilóta, aki pontot szerzett a szériában. Ezzel nagybátyja, Lucien Bianchi nyomdokaiba lépett – a francia ex versenyző egyetlen dobogós eredményét éppen Monacóban szerezte 1968-ban egy Cooper BRM volánja mögött. Mellesleg a mezőnyben immár a Caterham az egyetlen alakulat, mely egy pontot sem gyűjtött még a Formula-1-ben.

Sokaknak nem volt ilyen szerencséje múlt vasárnap. Összesen nyolcan adták fel a 78 körös versenyt, köztük a két Toro Rosso. A Red Bull kistetvére a 2011-es Belga Nagydíj után most először esett ki mindkét autójával a küzdelemből. Valtteri Bottas motorhiba miatt szintén kiesett, és ezzel idén első alkalommal nullázott. A mezőnyből már csak Nico Rosberg, Fernando Alonso és Nico Hülkenberg mondhatja el magáról, hogy 2014-ben eddig minden futamon pontot gyűjtött. 

Pole pozíciók száma hat versenyt követően:

Lewis Hamilton: 4

Nico Rosberg: 2

Győzelmek száma hat versenyt követően

 Lewis Hamilton: 4

 Nico Rosberg: 2

 Dobogós helyezések száma hat versenyt követően:

 Nico Rosberg: 6

 Lewis Hamilton: 5

 Daniel Ricciardo: 2

 Kevin Magnussen, Jenson Button,  Sebastian Vettel Sergio Pérez, Fernando Alonso: 1

Leggyorsabb körök: 

Nico Rosberg: 3

Lewis Hamilton, Sebastian Vettel, Kimi Räikkönen: 1

 000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

statisztika forma-1 monaco formula-1