2014. júl 26.

F1 Sokakat meglepett a Hungaroring - A pénteki nap eseményei (képekkel)

írta: FormaNet
F1 Sokakat meglepett a Hungaroring - A pénteki nap eseményei (képekkel)

A hockenheimi versenyhétvégéhez hasonló idjárási körülmények között folytatódott a Formula-1-es világbajnokság, a Hungaroringen. Pénteken még viszonylagos nyugalom uralkodott a paddockban, és az erőviszonyok sem nagyon bolygatták fel a kedélyeket, bár néhányan meglepődtek a pályán, és nem titkoltan jobb napra számítottak.

hamilton hungaroring.JPG

 

Az idei év tükrében elsőre a Mercedes dominanciája talán nem meglepő, a közvetlen üldöző viszont most nem a Williams volt. Délelőtt Kimi Räikkönen végzett Lewis Hamilton és Nico Rosberg mögött, a második szabadedzésen pedig Sebastian Vettel tudta leginkább megközelíteni az Ezüst Nyilakat. A listavezető csapat versenyzői közül a legutóbbi két Magyar Nagydíj győztese, Lewis Hamilton volt a leggyorsabb mindkét edzésen. A brit bajnok mind a keményebb (közepes), mind pedig az opciós (lágy) Pirelliken gyorsabb volt csapattársánál. Délután 1:24.482-es körrel zárt az élen, két tizeddel Rosberg előtt. Ehhez képest nem volt teljesen elégedett. A többi versenyzőhöz hasonlóan leginkább a tapadás hiányára panaszkodott. Emiatt egyébként sok csúszkálás és néhány kipördülés is volt mindkét gyakorláson.

„A rossz tapadás miatt szenvedtünk ma, de nem igazán tudom, hogy ez a pályának vagy az abroncsoknak köszönhető, de az biztos, hogy mindkét edzés során rossz volt. Szombaton fontos lesz a jó rajtpozíció, mert ezen a pályán elég nehéz a másik mögött autózni, és előzni. Éjszaka még sok dolgunk van a megdelelő beállításokkal, mert nem vagyunk teljesen elégedettek, de a versenyképességgel nincs gond”- mondta nem túl lelkesen a leintés után Hamilton, aki a fékekre is sokat panaszkodott csapatának.

Rosberg azonban nagyon jónak érezte kocsiját, de abban egyetért márkatársával, hogy az időmérőre még dolgozni kell a beállításokon.

IMG_0096.JPG„Fantasztikusnak éreztem az autót, hihetetlenül gyors volt a kanyarokban. Mérnökeimmel dolgozni fogok még a beállításokon, mert az időmérő nagyon fontos, hiszen az egyik legnehezebb dolog itt az előzés.”

Az eddigi Hungaroringi statisztikák ugyan nem kedveznek a németnek, mindez azonban nem tartja vissza attól, hogy győzelemre fenje a fogát: „Sosem voltam nagy rajongója a statisztikáknak, és biztos vagyok benne, hogy ha jó munkát végzünk, akkor megnyerhetem a versenyt. Semmilyen rossz oment nem látok, ami elkísérne erre a pályára.”

A kanyargós mogyoródi pályán előzetesen gyengébb Mercedesre számítottak a szakértők, és Rosberg sem tagadta, kicsit meglepődött, hogy a Red Bull nem szorongatta meg őket pénteken.

„Az a hat tized, amit pénteken délután láttam, nyilván sejtet  valamit számomra, de hogy őszinte legyek, kicsit meglepődtem azon, hogy mi voltunk a leggyorsabbak. Azt hittem, hogy a Red Bull kicsivel közelebb kerül hozzánk. Persze lehet, hogy így van, mert a pénteki napból mindig nehéz jósolni. Majd az időmérőn elválik”- nyilatkozta a német versenyző, akit az újságírók természetesen arról is megkérdeztek, hogy jelenleg milyen viszonyban van brit csapattársával.

„Most éppen amolyan semleges. Volt pár nehezebb időszakunk, de ez normális. Ez alapvetően abból fakad, hogy mindketten meg akarunk nyerni minden versenyt. Szóval vannak húzós pillanatok, de aztán megbeszéljük őket, és dolgozunk tovább, ahogy eddig is tettük.”

Nem csak Rosberget, de a Red Bull versenyzőit is meglepte, hogy a magas leszorítóerőt igénylő magyar pályán sem tudnak labdába rúgni, ráadásul a hosszabb etapokból úgy tűnt, hogy még a bajnoki tabella negyedik helyén álló Ferrarival is meg kell majd küzdeniük a jobb pozíciókért. Daniel Ricciardót meglepete, hogy nem csak délelőtt, de a második edzésen is sokat csúszkáltak és szenvedtek a tapadás hiányától, míg a címvédő, Sebastian Vettel hiába lett harmadik a második tréningen, kissé csodálkozott azon, hogy nem tudta tartani a lépést a Mercedesekkel.

„Azt hittük, hogy itt közelebb kerülhetünk a Mercedesekhez, de egyelőre nem úgy tűnik. Persze láthattunk már olyat, hogy egy csapat szombatra sokat fejlődik, főleg a Williamsra igaz ez, szóval rájuk is figyelnünk kell.”

Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy a Ferrari lehet az energiaitalosok legfőbb ellenfele, legalábbis a pénteki hosszú etapok ezt mutatták. Ami az eredményeket illeti, az első edzésen a két Ferrari követte a Mercedeseket, Kimi Räikkönen és Fernando Alonso sorrendben, míg délután a spanyol maradt a negyedik helyen – közel egy másodperces hátrányban Hamiltonhoz képest - , finn csapattársa pedig hatodik lett.

IMG_0071.JPGMindketten nyertek már hazánkban, és bár ideális körülménynek között idén ez elég valószínűtlen, ettől függetlenül Räikkönennek még mindig hatalmas szurkolótábora van Magyarországon. Az előző évekhez képest egyébként a boxutcában a Red Bull és a McLaren garázsa előtt szokatlan csend volt, Räikkönen garázsa körül viszont nem volt ilyen meglepetés. 

„Az első edzésen jó munkát végeztünk, teszteltünk bizonyos dolgokat, és nagyon jónak tűnt az autó. Délután a nagyobb hőség miatt a közepes keverékű gumikon rosszabb volt a helyzet, de a lágyakon semmi gond nem volt. Az edzés második felében versenyszimulációt futottam, ekkor mindkét keveréket próbáltam, de amikor feltettük a közepes keveréket, gondom volt a bal hátsóval, ezért a tervezettnél korábban vissza kellett mennem a boxba. A telemetria szerint nem volt gond a kocsival, és remélem, hogy a következő két napban jó irányba megyünk”- nyilatkozta Räikkönen a pénteki gyakorlásokat követően.

A Williams pénteken bukdácsolt, pedig külön a Hungaroringre hoztak frissítéseket a kocsira, többek között egy új hátsó szárnyat. Az időeredmények eddig viszont nem túl biztatóak, ráadásul épp csak vége lett a második edzésnek, Felipe Massa máris letudhatta kötelező sajtónyilatkozatát a paddockban, hiszen az ő munkája negyedórával a leintés előtt véget ért műszaki probléma miatt.

 "A jobbos kanyarokban furcsán viselkedett az autóm, a balosokban teljesen más érzés volt, úgyhogy meg kell vizsgálnunk a hátsó futóművet, hogy megtaláljuk a probléma okát”- mondta gondjairól Felipe, aki a második szabadedzésen a 10. helyre elegendő időt autózta (közel két másodperces lemaradásban Hamiltonhoz képest), de csapattársa, Valtteri Bottas is csak két pozícióval zárt előtte.

További fotókért klikk a képre

IMG_0316.JPG

 000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

 

 

 

Szólj hozzá

forma-1 hungaroring magyar nagydíj szabadedzés formula-1