2014. aug 15.

F1 Féléves értékelés - Ferrari

írta: FormaNet
F1 Féléves értékelés - Ferrari

A nyári szünetben megszokott uborkaszezon jó alkalom a szezon első felének kiértékelésére, így a következő napokban, hetekben sorra vesszük a mezőny eddigi szereplését, és a csapaton belül kialakult erőviszonyokat. A lista harmadik helyén a Ferrari párosa, Fernando Alonso és Kimi Räikkönen áll.

alonso - raikkonen_2.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

Fernando Alonso  - Világbajnoki pontverseny 4. hely, pontszám 115, idei legjobb eredmény 2. hely.

Kimi Räikkönen - Világbajnoki pontverseny 12. hely, pontszám: 27, idei legjobb eredmény 6. hely.

Tekintettel arra, hogy a Ferrari két világbajnok versenyzővel kezdte meg az új motorkorszakot, jókora meglepetést hozott a csapaton belüli erőviszonyok alakulása. Mondhatni, a mezőnyből talán ez volt a legegyoldalúbb versengés. Sokak szerint Kimi Räikkönen már elvesztette motivációját, míg mások úgy látják, hogy az F14T egyszerűen nem illik a finn vezetési stílusához. A számok mindenesetre kegyetlen eredményt mutatnak az első félévre,  hiszen Räikkönen az eddigi 11 kvalifikáción mindössze két alkalommal verte meg Fernando Alonsót, a versenyeken pedig egyetlen egyszer sem sikerült a spanyol előtt célba érnie. Miközben Alonso képességeiről és harci szelleméről továbbra is ódákat zengenek, addig a „Jégember” helyén egyesek már a Ferrari Akadémai saját nevelését, a marussiás Jules Bianchit látnák szívesen. A csapat küszködése miatt Alonso távozása – és a jövőbeni McLaren-Honda felé kacsingatása sem maradt ki a pletykákból, de a spanyol klasszis-, illetve a minap a Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo is mindössze őrült- és teljesen megalapozatlan pletykáknak nevezete ezeket a híreket.

A maranellói alakulat jelenleg a konstruktőri pontverseny harmadik helyén áll, és 142 pontjából 115-öt a kétszeres spanyol bajnok autózott össze, ráadásul ő az egyetlen versenyző a mezőnyből, aki eddig minden futamon a top10-ben ért célba. Mindkét pilóta a legutóbbi nagydíjon, a Hungaroringen érte el idei legjobb eredményét, ám amíg Alonsónak ez egy második hely volt, addig Räikkönennek csak a nyolc pontot érő hatodik hely.

A Williams harcos kedvű pilótáinak célja, hogy a bajnokságban megelőzzék a legendás olasz istállót, (amihez jelenleg tíz pontnál is kevesebb hiányzik), így Alonsóéknak a szezon második felében még az is nagy munka lesz, hogy megtartsák a Ferrari „bronzérmes” helyét. A kétszeres világbajnokon mindenesetre valószínűleg nem fog múlni, és talán lassan Räikkönen is magára talál – legalábbis a Magyar Nagydíjon már felcsillant erre némi reménysugár.

000 facebook_banner.jpg

Csapaton belüli féléves mérleg

Időmérő (jobb helyezés csapaton belül) – Fernando Alonso – Kimi Räikkönen: 9:2

Átlagolt kvalifikációs időkülönbség vesztese K.Räikkönen - 0.695 másodperccel.

Verseny (jobb helyezés csapaton belül) – F.Alonso – K.Räikkönen: 11:0

Pole pozíciók száma – F.Alonso – K.Räikkönen: 0:0

Dobogós helyezések száma – F.Alonso – K.Räikkönen: 2:0

Győzelmek száma – F.Alonso – K.Räikkönen:0:0

Leggyorsabb körök száma – F.Alonso – K.Räikkönen: 0:1

Befejezett körök száma (11 verseny – 698 kör)

Fernando Alonso: 698

Kimi Räikkönen:  642

Élen töltött körök száma:

Fernando Alonso: 32 (4,58%)

Kimi Räikkönen:  0

Féléves értékelés - Mercedes

Féléves értékelés - Red Bull 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

ferrari forma-1 kimi raikkonen fernando alonso formula-1