2014. nov 08.

F1 Rosberg szoros csatában megszerezte idei 10. pole-ját

írta: FormaNet
F1 Rosberg szoros csatában megszerezte idei 10. pole-ját

Nico Rosberg eddig tökéletes hétvégét tudhat maga mögött, hiszen három szabadedzés után a kvalifikáción is bezsebelte az első helyet. Csapattársa, Lewis Hamilton mindössze néhány ezreddel kapott ki, és néhány pillanatoig úgy tűnt, hogy még a Williamsek is megszorongathatják a mezőny favoritjait. Felipe Massának és Vlatteri Bottasnak végül a második sor jutott. 

 n. rosberg interlagos.JPG

Borongós időben kezdődött meg a szezon utolsó előtti kvalifikációja, és bár előzőleg csapadékot jósoltak, végül a mezőny megúszta szárazon, és az erőviszonyok terén sem történt túl sok izgalom. 

Q1

Az első mért köröket a Sauberek jegyezték 1:13-as időkkel, amik persze hamarosan feledésbe merültek, főleg, hogy a többség máris a Pirelli lágyabb keverékein kezdett.

A ferraris Fernando Alonsónak nem indult simán a kvalifikáció. Az 1-es kanyarban az egyik Lotus feltartotta, amit egy ökölrázással reagált le, ráadásul közben a motorerőre is panaszkodott csapatának. Történt ugyanis, hogy autójában nem volt feltöltve az akumulátor, így persze a reklamáció sem maradt el a bajnok részéről. Később egyesek máris olyan spekulációkba kezdtek, hogy Alonso kegyvesztett lett a Ferrarinál, ám a spanyol a leintés után elmondta, hogy máskor/másokkal is előfordulnak ilyen bakik, de csak akkor tulajdonítanak nekik nagyobb jelentőséget, amikor a rádióbeszélgetés bekerül a közvetítésbe.

A hiba miatt Alonso első körében egy nagyon gyenge 1:26-os időt ment, de legalább feltöltötte az aksit, közben az élen Nico Rosberg már 1:10.693-as idővel folytatta remek hétvégéjét. Második körében a spanyol szépített és a harmadik helyre ugrott fel, miközben a Mercedes versenyzői egymásnak adogatták a labdát.

Végül Rosberg 1:10.347-nél állította meg az órát, mögötte Hamilton egy tizeddel maradt el. Alonso végül a 10. helyen jutott tovább, bő egy másodperccel lemaradva az élmenőktől.

A Mercedesek mögött a két Williams és a két McLaren volt a legjobb, míg a tabella másik végén a két Lotus valamint Jean-Eric Vergne és Sergio Pérez foglalt helyet. A Toro Rosso francia versenyzője a rádióban bocsánatot kért csapatától és hozzátette, hogy az autó egyszerűen vezethetetlen volt.

Kiesők sorrendje: Romain Grosjean, Jean-Eric Vergne, Sergio Pérez, Pastor Maldonado.

Q2

Nico Hülkenberg és Esteban Gutiérrez 1:12-es időkkel nyitotta meg a kvalifikáció középső etapját, miközben Adrian Sutil a 13-as kanyarnál kilátogatott a bukótérbe, Alonso pedig ismét egy gyenge, 1:15-ös körrel kezdett. Második nekifutásra már 1:11-re faragta le idejét, ám ekkor az élen a Mercedesek már 1:10-es köröket repesztettek. Rosberghez és Hamiltonhoz csatlakoztak a Williamsek is, a többiek viszont még mindig  1:11 felett voltak.

Az utolsó gyorskörök előtt Gutiérrez, Sutil, Kvjat és Ricciardo volt veszélyben, de közülük egyedül csak a Sauber mexikói versenyzőjének volt mért köre, a többiek az utolsó percekre hagyták. Illetve Kvjat végül nem is futott gyorskört. Az orosz Austinban nem tudta letölteni a motorcsere miatt kapott 10 rajthelyes büntetését, így erre a hétvégére is áthozta, valószínűleg ezért sem erőltették a gyorskört az orosznak.

A továbbjutás végül öt csapat pilótájának sikerült. Rosberg 1:10.303-as idővel tartotta meg elsőségét, mögé viszont az utolsó pillanatban Massa és Bottas került, így Hamiltonnak csak a negyedik hely jutott, csapattársához képest négy tizedes lemaradásban.

Az ötödik helyen Button jutott tovább, a brit bajnokot pedig Vettel, Räikkönen, Ricciardo, Magnussen és Alonso követte a sorban.

Kiesők sorrendje: Esteban Gutiérrez, Nico Hülkenberg, Adrian Sutil, Danyiil Kvjat.

Q3

Az utolsó 12 perc első gyorsköreiben Rosberg egy kis hibával is meg tudta tartani első helyét 1:10.166-os idejével, mögötte pedig mindössze 29 ezreddel maradt el a bajnokság éllovasa. A két Williams szintén közel volt a némethez – Massa egy tizeden belül volt, és mögötte Bottas is csak néhány századdal maradt le.

A Williamseket a két McLaren, majd a két Red Bull követte, a Ferrarik pedig csak a hajrában hajtottak pályára. Alonso végül a nyolcadik helyre kvalifikálta magát, míg finn csapattársának csak a 10. hely jutott.

Az élen közben mindkét Mercedes javított, ám végül egy hajszállal most is Rosberg volt a jobb, és ezzel megszerezte idei 10. rajtelsőségét.

000 facebook_banner.jpg

A második sort a két Williams kaparintotta meg Massa és Bottas sorrendben, még úgyis, hogy az utolsó gyorskört egyikőjük sem fejezte be. Vettel beférkőzött a két McLaren közé, így a harmadik sorból Button és a Red Bull német bajnoka indulhat, mögöttük pedig Magnussen, Alonso, Ricciardo és Räikkönen sorrend alakult ki.

Rosberg természetesen örült az újabb rajtelsőségnek, de elmondása szerint leginkább akkor lenne boldog, ha nem ismétlődne meg a múlt heti austini eset, amikor a pole-t végül egy második helyre váltotta. 

Hamilton sem volt csalódott, sőt nagyon izgalmasnak találta, hogy csak egy hajszálon múlott a pole pozíció.

Massa viszont kicsit el volt kenődve, mert utolsó nekifutásra nem tudott tökéletes kört összerakni, pedig úgy érezte, hogy autójában benne volt az első hely. 

interlagos 2014 kvalifikáció.JPG

Ami már biztos, hogy két versenyző rajtrácsbüntetéssel kezdi meg a vasárnapi versenyt: Sergio Pérez még austini ütközése (Adrian Sutilt ütötte ki a versenyből) miatt kapott hét rajthelyes büntetést, a toro rossós Danyiil Kvjat pedig legutóbb nem tudta le a hatodik motor miatt kapott tíz rajthelyes büntetését, ezért az oroszra is egy hét rajthelyes büntetés vár.

Az időmérő végeredménye:

1 Nico Rosberg Mercedes 1m10.023s
2 Lewis Hamilton Mercedes 1m10.056s    +0.033s
3 Felipe Massa Williams/Mercedes 1m10.247s    +0.224s
4 Valtteri Bottas Williams/Mercedes 1m10.305s   + 0.282s
5 Jenson Button McLaren/Mercedes 1m10.930s    +0.907s
6 Sebastian Vettel Red Bull/Renault 1m10.938s    +0.915s
7 Kevin Magnussen McLaren/Mercedes 1m10.969s    +0.946s
8 Fernando Alonso Ferrari 1m10.977s    +0.954s
9 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 1m11.075s   + 1.052s
10 Kimi Raikkonen Ferrari 1m11.099s   + 1.076s
11 Esteban Gutierrez Sauber/Ferrari 1m11.591s
12 Nico Hulkenberg Force India/Mercedes 1m11.976s
13 Adrian Sutil Sauber/Ferrari 1m12.099s
14 Romain Grosjean Lotus/Renault 1m12.037s
15 Jean-Eric Vergne Toro Rosso/Renault 1m12.040s
16 Pastor Maldonado Lotus/Renault 1m12.233s
17 Daniil Kvyat Toro Rosso/Renault 1m11.423
18 Sergio Perez Force India/Mercedes 1m12.076s

 

 

FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

mercedes forma-1 brazil nagydíj időmérő interlagos formula-1